Paylaş
Yetkili konfederasyon Memur-Sen’in başkanlığında 11 hizmet kolunda en çok üyeye sahip sendika temsilcileriyle Kamu İşveren Heyeti, 7 milyona yakın memur ile memur emekli maaşına 2024-2025 yıllarında yapılacak zam ve sosyal haklarındaki iyileştirmeleri ele almak için 1 Ağustos Salı günü masaya oturacak. Türkiye Kamu-Sen ile KESK temsilcileri de görüşmelerde yer alacak.
Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen, KESK, BASK, Birleşik Kamu İş, HAK-SEN ile diğer konfederasyonlar, zam ve özlük haklara ilişkin talepleri içeren dosyayı Kamu İşveren Heyeti’ne iletilmek üzere önümüzdeki günlerde Devlet Personel Başkanlığı’na sunacak.
Konfederasyonların, en düşük memur maaşının satın alma gücünü yukarıya taşımak için halen 34 bin lira olan yoksulluk sınırı düzeyine çıkarılmasını ve göreceli refah payı eklenmesini isteyecekleri belli. Ayrıca memur maaşını kuşa çeviren gelir vergisi düzenlemesinde çalışanlar lehine değişiklik yapılması, fahiş fiyatlara ulaşan konut ederlerini hafifletmek amacıyla belli tutarda kira yardımı ödenmesi, eskiyen kamu personel rejiminin günün koşullarına göre uyarlanması, kamu işçileri lehine oluşan ücret dengesizliğinin giderilmesi, tüm memurun sendika ücretinden yararlanabilmesi için hizmet kolunda aranan yüzde 2 üye barajının kaldırılmasını masaya getirmeleri bekleniyor.
MEMUR-SEN YÜZDE 2 BARAJINDA ISRARLI
Sosyal haklarda da önemli talepleri var sendikaların, görev ve sorumluluk yetkili konfederasyon Memur-Sen’e düşüyor. Zira memur ve emekli kadar milyonlarca aile bireyleri için de önemli atacağı imza. Toplu sözleşme sürecinin ağustos sonuna dek sonuçlanması gerekiyor. Sözleşme dar gelirlinin iki yıllık zammını ilgilendirecek.
2.8 milyon memurdan 2.1’i sendika üyesi. Her 4 memurdan 3’ü sendikalı. Memur-Sen’in 1 milyondan biraz fazla, Türkiye Kamu-Sen’in 552 bin, KESK’in ise 163.656 üyesi var.
AMERİKA’NIN TARİHİ BİNASI KORUNMALIDIR
HUKUKSUZLUĞUN SİMGESİ OLARAK AOÇ’DE BÜYÜKELÇİLİK İNŞA EDİLMİŞTİ
MİMARLAR Odası Ankara Şubesi, Atatürk’ün şartlı bağışına ve hukuka aykırı bir şekilde AOÇ’de yapı inşa eden ABD’nin, Ankara’daki tarihi büyükelçilik binasını satışa çıkarmasını değerlendirdi.
Konuya ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Geçtiğimiz yıl AOÇ arazisinde hukuksuz olarak inşa edilen yeni yapılan binasına taşınan ABD, Ankara Büyükelçiliği’nin tarihi binasını satışa çıkardı. Bu binanın yapımına 1948 yılında başlanmış ve bina 1957 yılında tamamlanmıştır. Bu yapı, başkentin planlamasında elçilikler bölgesinde yer alan bir yapıdır. Ankara planlamasının kentsel hafızasında önemli yer tutmaktadır. Birileri kendi tarihinden vazgeçiyor olabilir. Ama bizlerin de Ankara’nın tarihinden vazgeçeceğimizi sanmasınlar. Bu bölge başkente kimliğini veren, Cumhuriyet’in tüm ideolojisinin mekândan okunduğu Atatürk Bulvarı üzerindedir. Birçok büyükelçilik binası burada inşa edilmiştir” diye konuştu.
SİYASİ HAFIZA NOKTASI
Candan, tarihi yapının ABD karşıtı birçok protestoya ev sahipliği yapan siyasi hafıza noktası olduğunu buranın kamuoyunun hizmetine açılması gerektiğini belirterek “ABD Büyükelçiliği’nin tarihi binasının nasıl olduğu, hangi şartlara sahip olduğu hep merak konusu olmuştur. Neden bu bina halkın ziyaretine açılan bir bellek noktası, bir hafıza mekânı olmasın? Neden Türk Amerikan Derneği’nin ve kültürünün yerleşkesi olmasın? Plan ve işlev değişikliğiyle kolektif belleği yok etmek istiyor olabilirler, ancak bizlerin de başkentin kimliğinden, tarihinden vazgeçeceğini düşünüyorlarsa yanılıyorlar. ABD bir vagonda başlayan ve 66 yaşında olan elçilik binasına sahip çıkmıyorsa, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki yapılarına ilişkin dava haklarımız saklı kalmak kaydıyla, biz bu kentsel mekânda hafıza noktasına sahip çıkarız. Satmayın koruyun, kültür yerleşkesi yapın” dedi.
GÜNÜN SÖZÜ
“BÜYÜK sıçrayışı gerçekleştirmek isteyen, birkaç adım geriye gitmek zorundadır.” Bertolt Brecht
DSİ SU VERMİYOR
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur DSİ tarafından su verilmediği için Samandağ’da kurumaya yüz tutan narenciyeyi, tarım ürününü Meclis gündemine taşıdı. Güzelmansur “Samandağ’da 38 bin dekarda mandalina üretimi yapılıyor. Bunun 12 bin dekarının sulaması sulama kanalıyla yapılmak zorunda ama temmuz ayına gelinmesine rağmen mandalina üreticisine, çiftçiye bir damla su verilmedi. DSİ’ye soruyorum; depremden sonra aylardır sulama kanallarını onarmamak, pompaları tamir etmemek, çiftçiyi susuz bırakmak mı ‘Türkiye Yüzyılı?’ Tamiratı yapın, çiftçiye suyunu verin” dedi.
BİLİYOR MUSUNUZ?
GÜRSEL TEKİN DAVA AÇIYOR
- CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in, 7 Temmuz tarihli Cumhurbaşkanlığı kararlarına karşı bugün iptal davası açacaklarını bildirdiğini...
- EFES Selçuk Belediyesi’nin, Şen Şeftali Şenliği’nin 16 Temmuz Pazar günü yapılacağını açıkladığını...
MESAJ PANOSU
- NURİ Bilge Ceylan’ın fotoğraflarından oluşan ‘Başka Bir Yerde’ sergisi, İstanbul Modern’in yeni müze binasında açıldı. Ceylan’ın Türkiye’nin yanı sıra, Hindistan, Gürcistan, Çin, Fas ve Rusya gibi ülkelerde çektiği 22 portreden oluşan serginin küratörlüğünü Demet Yıldız Dinçer üstleniyor.
- KOÇ Üniversitesi Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Merkezi, 6. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu kapsamında, ‘Türkiye’de Bizans Çalışmalarının Serüveni’ başlıklı bir sergi düzenliyor. Türkiye’de Bizans çalışmalarının çok kültürlü doğasını ve kurumsallaşma hikâyesini inceleyen sergi, arşiv belgelerinden videolara birçok farklı malzemeyi ilk kez izleyiciyle buluşturuyor. Sergi, 31 Mart 2024’e dek ANAMED’de ziyarete açık olacak.
- METRO Market reyonlarında bira yok, içki çok az, hayırdır inşallah! Zam mı geliyor acaba? Çünkü hiç böylesini görmedim. (Yüzde 20 zam geldi dün.) Bir de, telefon kullanım ücretlerine de zam geldiğinden haberiniz oldu mu?Şahin UZUN
İZAYDAŞ’I İSTEMİYORUZ
26 yıldır İzmit’te faaliyet gösteren İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş.’nin çevreye yaydığı kötü kokuyu ve depolama alanlarının kent merkezinde olduğunu gerekçe gösteren CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, 20 arkadaşı ile Meclis Başkanlığı’na bir araştırma önergesi vererek “İzmit halkı İZAYDAŞ’ı istemiyor” dedi.
Paylaş