ALAÇATI’nın ünlü dondurmacılarından Gelato Fabbrica, birbirinden lezzetli çeşitleriyle beğeni topluyor. Gelato Fabbrica, pancar şekeri kullanılarak ürettiği dondurmalarıyla gerçek ev yapımı doğal lezzetleri barındırıyor. Gelato Fabbrica’nın kurucularından Ali Rıza Cankorur ve Elra Ağın Cankorur, “Biz dondurma yemeyi seven çocuklardık. Büyüdük, dondurma sevgimiz işimiz oldu” diyor.
#1Tatlı kültürümüzde yeri bir başkadır, ülkemizin dört bir yanında kurulan bayram sofralarının gözdesi de her zaman baklavadır. Kimi fıstıklısından vazgeçemez, kimi cevizlisinden... Kuru baklava ve sütlü şerbetiyle serinleten soğuk baklava da pek çok kişinin favorisi... Mutfağımızın bu çok sevilen tatlısının en iyileri nereden alınır, jürimize sorduk.
#BaklavaÜlkemizde hemen her yörenin kendine has bir kadayıf tatlısı var. Kilis’in ‘cennet çamuru’ meşhur, Tokat’taysa gömlek kadayıf seviliyor. Adana’dan Hatay’a bu özel ürünün çeşitlerine baktık. Ünlü tatlıcı Nadir Güllü’den de kadayıf yapımının püf noktalarını aldık. Oğlu Murat Güllü’dense dünya mutfaklarındaki modern örneklerini anlatmasını istedik.
#KadayıfGüneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, ’yeşil altın’ olarak bilinen Antep fıstığında, iklim değişikliği ve ’yok yılı’ nedeniyle rekolte düşüşü yaşandı. Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, tarladan 28-33 lira arasında alınan ben fıstığın işlendikten sonra tüketiciye 120 liradan satıldığını söyledi. Çolak, bölgedeki fıstık fiyatlarının tüccarlar tarafından belirlendiğini, fahiş fiyatların önlenebilmesi için TMO’nun alım yapması gerektiğini belirtti.
#Antep FıstığıGüneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, ’yeşil altın’ olarak bilinen Antep fıstığında, iklim değişikliği ve ’yok yılı’ nedeniyle rekolte düşüşü yaşandı. Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, tarladan 28-33 lira arasında alınan ben fıstığın işlendikten sonra tüketiciye 120 liradan satıldığını söyledi. Çolak, bölgedeki fıstık fiyatlarının tüccarlar tarafından belirlendiğini, fahiş fiyatların önlenebilmesi için TMO’nun alım yapması gerektiğini belirtti.
#Antep FıstığıBu Kurban Bayramı’nda aileler ilk kez yeni normal kapsamında aynı sofralarda buluşmak için gün sayıyor. 157 yaşındaki Hafız Mustafa 1864’ün CEO’su Eren Ongurlar, bayramlarımızın geleneksel lezzetleri olan baklava ve lokuma dair önemli bilgiler paylaştı.
#BaklavaGaziantep'in Araban ilçesinde her yılın Eylül ayının ilk haftasında toplanmaya başlanan ve bölgede 'yeşil altın' olarak da bilinen antepfıstığı hasadına başlandı. Bu sene hasat döneminde "var" senesi yaşanan antepfıstığında yüksek rekolte üreticinin de yüzünü güldürdü.
#Antep FıstığıTürkiye’nin önde gelen gastronomi profesyonelleri ve şeflerinin katıldığı Gaziantep Fıstık Hasadı gezisinin yıldızı yine baklava oldu. Ama bana sorsanız fıstıklı katmer hepsinin baş tacı. Aç karnına hafif sıcak yenilen katmer de tıpkı baklava gibi çok işçilik gerektiren, uzun aşamalar sonucunda ortaya çıkan meşakkatli bir tatlı... Daha Anadolulu ve çok daha doğal bir lezzet. Karar size kalmış.
#Sahrap SoysalÖnümüz Ramazan yani bir adıyla da Şeker Bayramı. Tatlı yiyip tatlı konuşmanın tam zamanı yani. Bayram tatlısı deyince aklınıza sadece baklava gelmesin. Şöbiyetten kadayıfa, cezeryeden şekerpareye, kuşgözünden sarı burmaya ve sütlü nuriyeye kadar uzanıyor tatlı çeşitleri.
Bulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaJürimiz bu hafta bayram denince aklımıza ilk düşen tatlımız baklavanın en iyilerini seçti. Aralarında glütensiz ve veganını yapan da var, keçi ve koyun sütlerinin karışımıyla yapılan tereyağını kullanan da... Jürimiz cevizli, coğrafi işaretli Tavas baklavası için de bir adres önerdi.
#BaklavaBesin değerleri saymakla bitmeyen yoğurt, neredeyse tüm öğünlerde sofralarımızda... Sonbahar ve kış aylarındaysa bol bol sıcacık çorbasını içiyoruz. Özellikle yayla, ülkemizin dört bir köşesinde en sevilen çorba çeşitlerimizden biri... Yoğurtlu çorbaları seviyorsanız bu tarifleri deneyin. Kimi taze soğan ve ıspanaklı, kimi köfteli, kimi yeşil mercimekli ve hepsi birbirinden lezzetli!
#İç AnadoluÖrdek isimleri 2022 birçok hayvan sever tarafından merak edilen ve araştırılan konulardan biridir. Özellikle hayvan sever kişiler tarafından sevimli bulunmasından dolayı ördekler sevilmekte ve onlara da isimler bulunmaktadır. Ördek isimlerini öğrenebilir ve aralarından en beğendiğinizi ördeklerinize koyabilirsiniz. Sizin için ördek isimleri 2022 - En güzel, sevimli ve havalı Erkek & Dişi ördek isimlerini tüm detayları ile derledik.
Van’dan Tatvan’a gelirken, yemyeşil Kavar Havzası’nda, meralardan dönen kuzu sürülerine rastladık. Otobüsümüz durunca ben hemen inip, çobanlara selam verip kuzuların resmini çektim. Ama aralarda gezinen boz renkli keçileri ilk defa gördüm. Şoförümüz, “bizim boz keçilerimizin sütü ilaçtır, her derde devadır, her 5 koyuna karşılık 1 keçiyi mutlaka sürünün içine katarız” diye anlatmaya başladı.
#Bitlis