Kaymakla, fındıkla, fıstıkla, cevizle süslenen bayram tatlıları herkesi baştan çıkarıyor. Jürinin seçtiği adresler, Türkiye’ye özgü tatlıları birer sanatçı ustalığıyla yapıp yaşatanlar.
EN İYİ 101) İmam Çağdaş, Gaziantep
2) Güllüoğlu, Karaköy
3) Dondurmacı Halil, Mersin
4) Gönül Kardeşler, Adana
5) Yanyalı Fehmi,
Kadıköy
6) Hacıbekir, Sirkeci
7) Sahan, İstanbul
8) Tatlıcı Köse, Adana
9) Hacıbaba, Ankara
10) Cemilzade Badem Ezmesi, Kadıköy
İMAM ÇAĞDAŞ
Sırrı Harran buğdayındaLezzeti tam olgunlaşmadan toplanan antepfıstığıyla Harran ovasında yetişen sert buğdaydan üretilen unda saklı. 1887 yılından bu yana Gaziantep’te baklava üretimi yapan İmam Çağdaş’ın sahibi Burhan Çağdaş, "Bu unla yufka ince olur ve daha hızlı açılır. Hem de kolay kolay yırtılmaz. Boz fıstık hem daha yağlı ve lezzetlidir, hem de içi tam yeşil olur. Harran Ovası’nda beslenen keçi ve koyunların sütlerinden yapılan tereyağı hayvanların yediği otlar nedeniyle hoş kokar. Ayrıca asit oranı çok düşük olduğundan mideyi yakmaz" diyor. İmam Çağdaş’ta normal baklava 28, özel ve kare baklava 35, şöbiyet, havuç dilimi 32, dolama, fıstık ezmesi 38, bülbül yuvası 40 YTL’den satılıyor. Eski Hal Uzun Çarşı No: 49 Şahinbey Gaziantep. Tel: (342) 231 26 78
GÜLLÜOĞLU
Kaymaklı baklavası beğeniliyor1949’da İstanbul Karaköy’de kurulan Güllüoğlu’nun fıstıklı, kaymaklı ve cevizli baklavaları en çok ilgi gören tatlılarından. Diyabetikler için yaptıkları baklava da çok tutuldu. Güllüoğlu, büyük miktarda sipariş olursa İstanbul dışına da gönderiyor. Karaköy Güllüoğlu’na şerbetinde süt olan sütlü nuriye tatlısı için gelenlerin sayısı da az değil. Özel fıstıklı kare baklavası, şöbiyet, dolama, fıstıklı dürüm, kuru ve kaymaklı baklavası da yenmeye değer. Kaymaklı baklavanın kilosu 20, cevizli 25, fıstıklı 27 YTL. Eğer dükkanda
yemek isterseniz 100 gram yani üç dilim tereyağlı baklava ve su için 2.5 YTL ödüyorsunuz.
Tel: (212) 249 96 80
DONDURMACI HALİL
Cezeryenin adresiMersin’in tatlılarından cezeryenin yarım asırlık adresi burası. Cevizli, fındıklı ve fıstıklı olarak hazırladığı yaprak, cevizli kelle cezerye ve cevizli atom cezerye çeşitleriyle rağbet görüyor. Rabia ve Hacı Halil Kürek kardeşlerin işlettiği Dondurmacı Halil’de kırmızı havuç, şeker ve baharatlarla hazırlanan cezerye, gözde bir bayram ikramı. Ayrıca hediyelik olarak da seviliyor. Cezeryenin hammaddesini sarı havuç oluşturuyor. Ayrıca özel kerebiç tatlısı da bu firmanın spesiyali. Cezeryenin fıstıklısı 10 YTL, cevizli ve fındıklısı 9 YTL. Kiremithane Mahallesi Silifke Caddesi No:50 Mersin. Tel: (324) 231 17 91
GÖNÜL KARDEŞLER
Fıstıklı, sütlü halka tatlıRemzi, Mahfus, Celal ve Nihat Erçelik kardeşlerin işlettiği Adana’daki Gönül Kardeşler, halka tatlıyı bayramlarda daha farklı bir lezzette sunabilmek için ununu sütle yoğurup, hamuruna çekilmiş antep-fıstığı ekledi. Çukurova, Konya ve Gaziantep yöresinin buğdayından yapılan unu karıştırarak akışkan hamuru kızgın ayçiçeği yağında kızartıp, sıcak tatlıyı soğuk şerbete batırarak tatlandırıyorlar. 40 yıllık tatlıcıda ayrıca klasik halka tatlı, cevizli karakuş tatlısı, cevizli taş kadayıf, tulumba, cevizli ve Antep fıstıklı baklava çeşitleri satılıyor. Fıstıklı sütlü halka tatlının tanesi 1 YTL, kilosu 8 YTL. Baklava ve tel kadayıf 12 YTL. Adana’nın çeşitli semtlerinde şubeleri bulunuyor. Tel: (322) 363 01 35
YANYALI FEHMİ LOKANTASI
Kurucusu sarayın başaşçısı1919’da açılan lokanta, Osmanlı sarayının başaçısı Fehmi Bey tarafından kurulmuş. Şu anda üçüncü kuşak yönetimde. Tatlı bölümü iki yıl önce açılmasına rağmen ekmek kadayıfı, güllaç, zerde, yoğurt tatlısı ve şekerpare gibi Osmanlı tatlıları rağbet görüyor. Çok sevilen ekmek kadayıfının kilosu 19.5 YTL. Baklava çeşitleri de var. Bayramda arefe günü ve üçüncü gün açık olan lokantada sabah 09.00-10.30 arası alışveriş yapmak mümkün. Yıldız Kenter, Neco, Memet Ali Alabora, Çetin Altan, Ahmet Altan lokantanın müdavimlerinden. Yakın semtlerde oturanlar telefonla sipariş verebiliyor, uzaktakiler de büyük miktarda sipariş verdiklerinde bu imkandan yararlanabiliyor. Tel: (216) 336 33 33
ALİ MUHİDDİN HACI BEKİR
Anıtlar Kurulu’ndan tescilli Hacı Bekir tarafından 1777’de Bahçekapı’da açıldı. Anıtlar Kurulu tarafından tarihi "şekerci dükkanı" olarak tescil edilen dükkan bugün beşinci nesil tarafından idare ediliyor. Osmanlı Sarayı tarafından şekercibaşı olarak tanınan Bekir Efendi hacca gidince dükkanın adı da Hacı Bekir olmuş. Ali Muhiddin Hacı Bekir, Avrupa’da fuarlara gönderilmiş ve Türk lokumunu uluslararası çapta tanıtmış. Türkiye’yi ziyaret eden devlet adamları arasında, İngiltere kraliçesinden Fransa cumhurbaşkanına kadar Hacı Bekir’in ürününü tatmayan yok. 27 cins lokum satıyor. En çok satılan ekstra fıstıklı çifte kavrulmuş lokumun kilosu 27 YTL. Fıstıklı, fındıklı, güllü, sakızlı, naneli ve Türk kahveli lokum da satılıyor. Tel: (212) 522 06 66
SAHAN
Katmeriyle ünlü1970 yılında İstanbul Caddebostan’da kurulan lokantanın 7 şubesi var. Katmeriyle ünlü. Özel bir hamurla ince açılan yufkadan fıstıklı ve kaymaklı yapılan katmerin porsiyonu 4 kişilik. Anadolu yakasının tamamına paket servisi yapılıyor. Bunun dışında kuru baklava, fıstıklı kadayıf, ayva tatlısı, incir tatlısı, ceviz ve meyve tatlısı ve sütlaç da satılıyor. Politikacılar, gazeteciler ve işadamları müdavimleri arasında. Haftanın yedi günü 11.30-23.30 arası açık. 60 kişilik çocuk restoranı ve çalışanlarına manikür, pedikür yaptırmasıyla ünlü lokantaya fıstık, kaymak ve yağ Gaziantep’den geliyor. Tel: (216) 315 37 37
TATLICI KÖSE
Köşeleri olmayan baklavaKuş gözü, tel kadayıf, prenses, dürüm, halka tatlı, taş kadayıf ve şekerpare çeşitleri beğeniliyor ama asıl baklavadaki spesiyali "Köse Özel"le öne çıkıyor. Baklavada yuvarlak tepsi köşesine gelen yerleri kimsenin satın almak istemediğini görünce Köse Özel’i icat etmişler. Mahmut Karahan’ın aklına her bir baklava dilimini ayrı ayrı hazırlamak gelmiş. Tek tek elde yapılan baklavayı Adanalılar da çok sevmiş. Köse Özel baklavanın kilosu 14 YTL, kuş gözü 14 YTL, tel kadayıf 12 YTL, dürüm 14 YTL, şekerpare 10 YTL. Adana’nın çeşitli semtlerinde şubeleri var. Tel: (322) 233 72 72
HACIBABA
Günde 1.5 ton baklava satıyorSahipleri Mehmet Ali, Abdullah ve Abdurrahman Baday kardeşler. 5 şubesi var ve uzmanlık alanı baklava. Günde 1.5 ton baklava satıyor. Cevizli baklavanın kilosu 21, fıstıklı baklavanın ise 24 YTL. Şöbiyet, sultan, sarı burma, tel kadayıf, fıstık ezmesi ve bülbül yuvası, üretilen diğer tatlı çeşitleri. Şöbiyet, sultan ve sarı burmanın kilosu 26 YTL. Şerbetin dökümü ve fırından çıkış zamanının iyi ayarlanması gerektiğini vurguluyorlar. Baklavanın yağını Şanlıurfa’dan, fıstığını Gaziantep’ten, cevizini ise Niksar’dan getirtiyor. Müşterileri arasında politikanın önemli isimleri de var. Merkez şubesi Konya Yolu’nda 6 bin metrekarelik 3 katlı bir binada. Tel: (312) 284 06 06
CEMİLZADE BADEM EZMESİ
Sarayın şekercisi açtıDükkanı Osmanlı sarayının şekercisi udi Cemil Bey 1883’te açmış. Üçüncü nesil tarafından işletilen dükkanda tüm ürünleri Satvet Cemiloğlu bizzat kendisi yapıyor. Ustalar ise ezme ve pişirmeyi üstlenmiş. 4 çeşit ezme ve 5 çeşit lokum yapılıyor. Badem ve fıstık ezmesi, fıstıklı ve sakızlı lokum ve akide şekeri beğenilen ürünleri arasında. Fıstık ezmesinin kilosu 60, badem ezmesi 58 YTL. Fıstıklı çifte kavrulmuş lokum 42, sakızlı lokum ise 24 YTL’den alınabiliyor. Her gün 09.30-20.00 arası açık. Selim İleri, Levent Kırca, Bülent Ersoy müdavimlerinden. Tel: (216) 385 04 23.