Boşanma süreci bazı çiftler için çok kolay ilerlese de bazıları için oldukça yıpratıcı olabiliyor. Özellikle çekişmeli boşanma davalarında, mal paylaşımı, velayet, tazminat, nafaka derken sinirler iyice geriliyor ve işler haddinden fazla uzayabiliyor. Biz de Bir Sorudan Fazlası'nın bu bölümünde hem "Boşanana kadar akla karayı seçtim" diyenlerle hem de "50 saniyede boşandık" diyenlerle konuştuk.
#BoşanmaAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, gündemin sıcak başlıklarını CNN Türk ekranlarında Hafta Sonu programında Hakan Çelik'e değerlendirdi. Bakan Yanık, sosyal yardımlara ilişkin "2002'de sosyal yardımlar 1.3 milyar TL'ydi, 2021'de 73.9 milyar TL'ye çıktı. Şu anda 48 ayrı başlıkta sosyal yardım yapıyoruz" dedi.
#Derya YanıkAdalet Bakanı Bozdağ’ın incelemeye aldığı nafaka düzenlemesinin detayları belli oldu. 2 yılın altındaki evliliklerde 5 yıl, 5 yılın altındaki evliliklerde 7- 8 yıl, 5 ila 10 yıl arasındaki evliliklerde 12 yıl nafaka verilmesi planlanıyor. Süre sonunda nafaka alan eşin maddi olumsuzlukları devam ediyorsa ‘ara süre’ uygulanacak ve 2-3 yıl daha nafaka alabilecek.
#Bekir BozdağAnlaşmalı boşanma, tarafların birbiriyle anlaşarak evliliklerini sonlandırmak üzere mahkemeye yapmış olduğu başvuruyu ifade etmektedir. Anlaşmalı boşanma davası, belirli koşulları içerisinde barındırabilmektedir. Her iki tarafın da uzlaşıya varması bu koşullardan en temelini oluşturmaktadır. Anlaşmalı boşanma davası genellikle çok kısa sürmektedir. Bunun temel nedeni ise tarafların uzlaşı ortamı oluşturması kaynağıdır. İşte, anlaşmalı boşanma süreci hakkında bazı bilgiler
#Anlaşmalı BoşanmaBoşanma davalarının en önemli konuları arasında velayet davası gelir. Evlilik birliği içinde doğan çocuğun velayeti anne ve babanın müşterek olarak kullanımı içinde bulunur. Ama boşanma durumunda evlilik birliği de sona ereceği için mahkeme tarafından velayet durumu değerlendirilerek bir karar verilir. Velayet davası nedir, nasıl açılır ve ne kadar sürer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Velayet DavasıGünlük hayatta, sosyal ortamlarda belki de en fazla konuşulan konulardan birisi de boşanma ve anlaşmalı boşanmadır. İnsanlar anlaşmalı boşanmanın ne olduğunu merak etmektedirler. İşte, anlaşmalı boşanma nedir, dava nasıl açılır, anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Anlaşmalı BoşanmaADALET Bakanı Abdulhamit Gül, "Önümüzdeki adli yılda mağdur odaklı adalet anlayışı, insan odaklı adalet anlayışı için seferberliğimizi başlatıyoruz. Adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerimiz, kuruluşlarını yeni yapmış çok taze müdürlük ama adliyedeki bütün mağdurların eli, kolu ve gözü olacak" dedi.
#Adalet BakanıHer yıl 8 Mart’ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından bu şekilde tanımlanan uluslararası bir gündür. 8 Mart, insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Aslında sadece 8 Mart değil tüm diğer günlerde de kadınların hakları hatırlanmalı ve buna yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Türkiye'de Kadın Hakları, Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde kendilerine tanınan “Seçme ve Seçilme Hakkı” ile 5 Aralık 1934 tarihinde tanınmıştır.
#Kadın Hakları‘Anne-baba hemşire, doktor, sağlık çalışanı’ diye çocuğun velayeti geri alınabilir mi? Koronavirüs testi pozitif çıktığı için velayet değişikliği istenebilir mi? Boşanma davalarının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan’a göre velayetin kaldırılması ya da değiştirilmesinde anne-babanın ‘mesleği’ ya da testinin ‘pozitif’ olması değil ‘çocuğun üstün yararı’ kriter. Gençcan, “Velayet sahibi ana ya da babanın koronavirüs testinin pozitif çıkmış olması velayetin kendisinden alınması (değiştirilme/kaldırılma) sebebi oluşturmaz. Virüsle mücadele ederek zaten bitkin duruma düşen özellikle sağlık çalışanlarının motivasyonuna bir de velayet dedikodusu ile darbe indirmeyin lütfen” diye uyarıyor.
#YazarBoşanma sürecindeki erkek okurlarım, çocukların velayetinin hangi tarafa ve nasıl verildiğini soruyorlar. Yargıtay içtihatları ışığında anne bakımına muhtaç 0-3 yaşındaki çok küçük çocukların velayeti genellikle anneye, istisna durumlarda babaya veriliyor. Mahkeme velayetin kime verileceğini belirlerken, çocuğun üstün yararını kriter olarak alıyor. Velayet değişikliği için dava açılması ise mümkün.
#YazarÇekişmeli boşanma davası nedir? Ne gibi unsurlar çekişmeli boşanma davası olarak adlandırılır? Boşanma davası dilekçeleri hazırlanırken nelere dikkat edilmelidir? Çekişmeli boşanma davasının süre sınırı var mıdır? Avukat Sinem Rumeli çekişmeli boşanma davaları hakkındaki bütün bilinmeyenleri cevaplıyor.
#HtvuzmanasorVelayet çocuğun korunması ve temsil edilmesi için öngörülmüş hukuksal haktır. Yetişkin olmayan çocukların velayeti anne babaya aittir. Velayet, kamu düzenine ilişkin olup velayette anne ile babanın istek ve beyanlarından ziyade çocuğun menfaatlerinin dikkate alınması zorunludur.
#VelayetBoşanmanın gerçekleşmesiyle birlikte mahkeme çocuğun durumunun ne olacağı ile alakalı karar verir. Mahkeme çocuğun velayeti, nafakası ve yaşam koşullarını göz önünde bulundurarak çocuk için oluşturulabilecek en iyi şartları sağlamaya çalışır.
#Velayetin DeğiştirilmesiMedeni Kanunca belirlenmiş olan boşanma sebepleri arasında zina, karşı tarafın hayatına kast etme, kötü davranış, suç işleme, terk, akıl rahatsızlığı ve evliliğin devam edemeyecek duruma gelmesi, yani birliğin bozulması vardır. Bu nedenle eşlerin ilk olarak boşanmayı hangi sebebe dayandıracağını belirlemesi gerekir. Daha sonra avukat vasıtasıyla süreç başlatılır ve hukuka uygun şekilde devam ettirilir.
#Boşanma Davası- Sadakat yükümlülüğü boşanma davası açılınca biter mi? Yargıtay içtihatları ışığında, evli çiftlerin sadakat yükümlülüğü ‘evliliğin hukuken sona ermesine’, yani boşanma kararı kesinleşene kadar sürer. Eşiniz size boşanma davası açınca ceketini alıp istediği gibi yaşayamaz. Okurum S.D.’nin sorusundaki gibi gidip sevgilisinin evine yerleşirse, hukuken karşılığı vardır. Boşanma davası, dava konusu yapılabilir. Eşin boşanma davası açtıktan sonra gerçekleşen sadakatsizliği de ayrı dava konusu yapılabilir.
#YazarlarEski aile mahkemesi hâkimi avukat Mustafa Karadağ, erkeklerin de evliyken düğünde takılan ziynet eşyasını isteyebileceğini söyledi. Karadağ, “Ziynet eşyasının istenebilmesi için boşanmak şart değildir. Çünkü ziynet eşyası davaları mülkiyete dayalı davalardır. Boşanmayla ilgisi olmadığı gibi mal rejimleri hukuku içinde de değerlendirilmez” dedi. 30 yıllık hâkimliğinin 15 yılında aile hâkimliği yapan ve avukat olarak mesleğini sürdüren Karadağ, boşanma davalarına ilişkin güncel konuları şöyle değerlendirdi:
#GazetehaberleriYargıtay Hukuk Genel Kurulu, verdiği emsal kararla velayet davalarını yeni bir boyuta taşıdı. Kurul, idrak gücüne sahip 8 yaş ve üstü çocukların kendisini ifade edebileceğini, velayet davasında çocuğa fikri sorulması gerektiğine hükmetti. Kararla birlikte; mahkemeler velayet davalarında karar vermeden önce çocuğa "Anneni mi, babanı mı istiyorsun" sorusunu yöneltecek.
#Velayet DavalarıBakırköy Aile Mahkemesi, anlaşmalı olarak boşanmak isteyen bankacı çiftin davasında önemli bir karar verdi. Mahkeme, tek celsede çiftin boşanmasına karar verirken, çocuğun velayetini ise, eşlerden biri yerine ikisine de verdi. Mahkemenin verdiği ortak velayet kararının, boşanan çiftlerin çocukları için de önemli olduğuna vurgu yapılıyor.
#Bakırköy Aile MahkemesiBazen çiftler, aralarında yaşadıkları şiddetli problemlere rağmen sadece çocuklarının iyiliği için evliliği sürdürülme kararı alırlar. Fakat bu karar aslında çocuklara daha fazla zarar vermekte ve yarayı kangren haline getirmektedir.
#Çocuk