Şiddete karşı dayanışma

Güncelleme Tarihi:

Şiddete karşı dayanışma
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2022 17:03

Ankara Barosu Gelincik Merkezi’ne bu yıl hukuki destek almak için başvuran şiddet mağduru kadınların 522’si için dosya açıldı. Av. Nazlı Özlem Atmaca, kadınların en çok fiziksel şiddete maruz kaldığını söyledi.

Haberin Devamı

Bugün, ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü.’ Bir yandan kadınlar bugün bile şiddete maruz kalırken, diğer yandan kadına yönelik şiddete karşı toplumsal mücadele ve şiddeti önleme çabaları devam ediyor. İçişleri Bakanlığı verilerine göre geçen yıl 280 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na göre bu yılın ilk 10 ayında öldürülen kadınların sayısı ise 280’e ulaştı. Ankara Barosu Gelincik Merkezi de şiddete karşı harekete geçerek şiddete maruz kalan kadınlara kalkan oluyor. Ankara Barosu Gelincik Merkezi Başkanı Av. Nazlı Özlem Atmaca, 2022 yılının 11 ayında merkeze başvuruda bulunan kadınların 522’si için dosya hazırlandığını söyledi. Atmaca, yardım talebinde bulunan kadınların çoğunun fiziksel şiddet mağduru olduğunu belirterek, “6284 Sayılı Yasa kapsamında şiddete uğrayan kadınlar, herhangi bir kanıt sunmalarına gerek olmaksızın mahkemelerden koruma kararı alabiliyor. Koruma kararları çoğunlukla aynı gün, genelde üç gün içinde veya en geç bir hafta içinde alınıyor.”

Haberin Devamı

Şiddete karşı dayanışma

‘KADINLAR EN ÇOK EŞLERİNİN ŞİDDETİNE MARUZ KALIYOR’

Av. Atmaca, merkeze başvuru yapan fiziksel şiddet mağduru kadınların en çok; eşleri, eski eşleri, birlikte yaşadığı erkek ve aile bireyi olan baba ve ağabey tarafından şiddete maruz kaldığını belirtti. Atmaca, psikolojik şiddete uğrayan kadınların sayında da son yıllarda artış olduğunu dile getirerek, “Kadınlar sadece fiziksel şiddete uğramıyor. Psikolojik şiddete uğrayan çok sayıda kadın da var ama önceden kadınlar uğradıkları psikolojik şiddeti ‘şiddet’ olarak değerlendirmiyordu” dedi.

Şiddete karşı dayanışma

ŞİDDET MAĞDURU KADINLAR İÇİN 7/24 NÖBET

Ankara Barosu Gelincik Merkezi’nin gönüllü ve rehber avukatlarla kadınlara destek olduğunu ifade eden Atmaca, merkezde yürütülen çalışmaları şöyle anlattı:
*Gönüllü avukatlar sahada çalışan ve şiddet mağduru kadınlar için açılacak davalarla ilgili yetkilendirdiğimiz avukatlardır. Rehber avukatlar ise mağdur kadınla ilk görüşmeyi ve görüşme neticesinde avukat ataması yapar.
*Merkezimizde 6284 Sayılı Kanun kapsamında koruma kararları alınması için mağdurlara herhangi bir ekonomik kriter aranmaksızın atama yapıyoruz. Ücretler Adli Yardım Fonu’ndan ödeniyor. Ancak diğer boşanma ve ferilerine (nafaka, tazminat ve velayet) ilişkin atanan mağdurlar bakımında ekonomik kriter araştırması (herhangi bir yerde çalışmama, üzerine kayıtlı mal varlığı bulunmama vb.) yapıyoruz.
*Kızılay’da bulunan Ankara Barosu Eğitim Merkezi’nde hafta içi 10.00-16.00 saatleri arasında rehber avukatımız nöbet tutuyor. 7/24 açık olan 444 43 06 telefon numaramızdan da şiddet mağduru kadınlar rehber avukatlarımıza ulaşabiliyor. Sincan Batı Adliyesi’nde bulunan Gelincik Merkezi Odası'nda da çarşamba ve cuma günleri 10.00-16.00 saatlerinde avukatlarımız, şiddet mağduru kadınlar için nöbet tutuyor.

Haberin Devamı

Şiddete karşı dayanışma

‘BAZI CEZALARDA MEMNUN EDİCİ SONUÇLARA ULAŞMAYA BAŞLADIK’

Atmaca, kadına yönelik şiddette son dönemde verilen bazı cezaların tatmin edici olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Kadına yönelik şiddette açılan ceza davalarında caydırıcı cezaların verilmemesi, takdiri hafifletici nedenlerin dikkate alınması ve eğitimsizlik şiddetin temel nedeni. Ancak toplumda kadına yönelik şiddet konusunda ortaya çıkan toplumsal dayanışmayla verilen bazı cezalarda tatmin edici sonuçlara ulaşmaya başladık. Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini İzleme Raporu’na göre, 2019 yılında 18 yaş ve üzeri ceza yargılamasında sanık olarak yargılanan kadınların oranı yüzde 11 iken erkeklerin oranı yüzde 89 oldu. 2021 yılında kadınların oranı yüzde 10,7 iken erkeklerde bu oran yüzde 89,3 olarak belirlendi.”

Haberin Devamı

Şiddete karşı dayanışma


Ankara Barosu Gelincik Merkezi Avukatları, ‘gönüllü’ ve ‘rehber’ avukatlardan oluşuyor.

BAKMADAN GEÇME!