Sesiniz boğuk çıkıyor ve boğazınızı temizlemeden duramıyorsanız, asit reflüsünün sıklıkla gözden kaçan bir formu olan laringofaringeal reflü (LFR) yani boğaz reflüsüne sahip olabilirsiniz. Kulak burun boğaz uzmanlarına başvuran her 10 kişiden üç ya da dördünde görülen bu hastalık, sinsice ilerlediği için ‘sessiz reflü’ olarak da adlandırılıyor. Peki boğaz reflüsü neden oluşuyor? Hangi gıdaları tüketmeli? Hangilerinden uzak durmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#SağlıkBoğaz reflüsü, diğer adıyla laringofarengeal (LFR) mide içeriğinden kaynaklıdır. Mide reflüsünün belirtilerinden farklılık gösterdiğinden, teşhis edilmesi daha zor olabilir. Boğaz reflüsü nedir, boğaz reflüsüne ne iyi gelir, nasıl geçer, nedenleri ve tedavisi nedir gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Boğaz Reflüsüne Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Ramazan ayına girdiğimiz bu dönemde kulak, burun ve boğaz hastalıklarına yakalanmamak için, birkaç önemli püf nokta var diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Sertan Şahin, açıkladı.
#FarenjitMevsim geçişinin yaşandığı bahar aylarında boğaz ağrısından yakınan insan sayısı hayli fazla.Boğaz ağrısı ile tahrişin neden olduğu; yutkunma, yemek yeme ve konuşma güçlüğü yüzünden de yaşam kalitesi oldukça olumsuz etkileniyor. Neyse ki üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle gelişen boğaz ağrısından korunmak çok da zor değil!
#Hamilelikte Boğaz AğrısıÇocukluk çağının en sık görülen sorunların biri olan geniz eti problemleri özellikle kış aylarında, üst solunum yolu enfeksiyonlarına paralel olarak artış gösteriyor. Uzmanlar uyku bozukluklarından diş çürüklerine kadar birçok sorunun da ortaya çıkmasına neden olan bu durumun tedavi edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
#ÇocukSaç dökülmesinin, birçok nedeni olabilir. Temel madde ve beslenme yetersizlikleri (Demir, B12 vitamini, folik asit, D3 vitamini, çinko), hormonal düzensizlikler (Troid ve androjenik hormonların bozuklukları), genetik ve çevresel faktörler, fiziksel ve kozmetik uygulamalar, kullanılan naslar, geçirilen hastalıklar bunlardan bazılarıdır.
#Saç DökülmesiHamilelikte boğaz yanması ve boğaz kuruluğu, özellikle ilk trimesterda yani gebeliğin ilk 3 ayında sık karşılaşılan bir durumdur. Peki, hamilelikte boğaz kuruluğu nasıl geçer? Hamilelikte boğaz yanması ve boğaz kuruluğuna iyi gelen yiyecekler hangileridir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Meltem Şeniz Toksoy, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#HamilelikRenkleri, tatları ve etkileri birbirinden farklı onlarca bitki çayı arasından seçim yapmak çok zor. Sakinleştirici lavanta, papatya veya melisayı mı; mikroplara karşı kalkanımız olan adaçayı, yeşilçay veya ekinezyayı mı tercih etmeli? Yoksa antioksidan etkisiyle bilinen roybos veya yabanmersinini mi içmeli?
#Dr. Ecz. Metin UyarÇevresel tahriş edici maddelerden virüslere ve hamilelik hormonlarına kadar pek çok şey hamilelik sırasında boğaz yanmasına ya da ağrısına neden olabilir. Hamilelik sırasında boğaz yanması ile nasıl başa çıkılır detayları ile derledik.
Mide içeriğinin mideden yemek borusuna doğru geri kaçışı gastroözofageal reflü olarak tanımlanır ve halk arasında kısaca reflü hastalığı olarak bilinmektedir. Reflü nadiren ve kısa süreli oluyorsa bu durum fizyolojik olarak normal kabul edilir ve kişide bir şikayet yada rahatsızlığa yol açmaz . Ancak reflü hastalığı durumunda kişide sıklıkla yemeklerden sonra olan ciddi bir çok yakınma olabilmektedir.
#GastroözofagealReflü, sık karşılaşılan mide rahatsızlıklarından biri. Midede ekşime ve yemek borusunda yanma gibi belirtilerle ortaya çıkabileceği gibi bazen farklı bulgularla da gösterebiliyor. Peki reflü nedir, belirtileri nelerdir? Hangi durumlar reflüyü tetikler? Reflü şikayetleri nasıl azaltılabilir? Konuyla ilgili detayları uzmanlardan öğrenelim.
#ReflüUzun süre devam eden reflüde, barret özofagus denilen yemek borusu ile midenin birleştiği noktada ortaya çıkan mukozal değişiklikler oluşmaya başlayabileceğini söyleyen Gastroenteroloji Uz. Dr. Gökhan Aksakal, reflü şikayetlerini azaltacak 10 öneride bulundu.
#Reflü NedirKBB Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ozan Seymen Sezen, toplumda çok sık görülen horlama sorununun önemli sağlık problemlerinin habercisi olabileceğini belirtti. Problemin nedenlerine değinen Seymen, “Horlamayı hafife almayın” önerisinde bulundu.
#HorlamaAlerji ve astım günümüzde gittikçe daha sık rastladığımız, hastaların hayat kalitesini bozan ve yaşamı birçok yönden kısıtlayan kronik bir hastalık haline gelmiştir. Astımdaki bu hızlı artışın doğrudan beslenme ile bir ilişkisi vardır. Toplum olarak geleneksel beslenme alışkanlıklarını bırakıp, modern beslenme diye tanımlanan fastfood yemek yeme alışkanlıklarının ve gıdalarda azalan vitamin ve mineral miktarının bu artışta rolü görülmektedir.
#Bebeklerde AstımGastroözefageal reflü yani bir diğer adıyla GÖR, mide içeriğinin istem dışı yemek borusuna kaçması olarak tanımlanır. GÖR, sağlıklı bebeklerde, çocuklarda ve erişkinlerde hemen her gün birçok kez oluşan fizyolojik bir olaydır. Genellikle beslendikten sonra olur. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Şefika Tümay Doğancı, çocuklarda reflü konusunda aileleri bilgilendirdi.
#Beslenme