Tıp bilimi içerisinde gelişmeler gösteren alanlardan birisi de biyopsidir. Biyopsi birçok kişi tarafından kulak aşinalığı olsa da tam manasıyla bilinmeyen bir terimdir. Peki Biyopsi nedir ve nasıl yapılır? Biyopsi neden ve ne zaman yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Biyopsi Nedir?Prostat, erkeklerde meni içeriğinin bir kısmının üretildiği, idrar kesesinin hemen altına yerleşmiş yaklaşık ceviz büyüklüğünde (10–20 gr) bir bez dokusudur. Prostat bezinin salgıladığı sıvılar, vajina içerisinde meninin akışkan hale gelmesini sağlamakta, aynı zamanda içerdiği maddeler sayesinde spermleri çevresel faktörlerden koruyarak vajinal ortamda hayatta kalabilmelerini sağlamaktadır.
#ProstatAmerikan Kanser Derneği verilerine göre yaşamı boyunca her 6 erkekten 1’i prostat kanserine yakalanmaktadır. Erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık kanser ölümlerine yol açan bu hastalık, erken tanı aldığında başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
#Prostat KanseriBiyopsi terimi genel olarak mikroskop altında genetik inceleme amacıyla parça alınması ifadesini ortaya koymaktadır. Halk arasında parça alımı olarak tanımlanan biyopsi, alınan dokuların mikroskobik incelemeye gitmesi ile anlamlandırılmaktadır. Peki, biyopsi nedir ve ne anlama gelmektedir? Biyopsi neden yapılır? İşte, biyopsi hakkında merak edilen bazı bilgiler
#BiyopsiYedi kadından biri yaşamı boyunca meme kanserine yakalanıyor, ancak ne kadar erken teşhis edilirse tedavi edilme olasılığı o kadar yüksek oluyor. Ekim ayının meme kanseri farkındalık ayı olmasını fırsat bilerek; meme kanseri nedirden, evde kendinizi nasıl muayene edeceğinize ve ailenizde kanser öyküsü varsa neler yapmanız gerektiğine kadar bilmeniz gereken her şeyi bir araya getirdik. İşte her kadının okuması gereken meme kanseri rehberi…
#Meme Kanseriİskoçya'da yaşadığı sürekli kaşıntı gıda alerjisi sanılan 15 yaşındaki Niamh Fisher'ın kanser hastası olduğu ortaya çıktı. Fisher'a, yapılan testlerin sonucunda 2. evre Hodgkin lenfoma kanseri teşhisi konuldu. Fisher’ın büyükannesi, tedavi sürecinin zorluğunu ve ailenin destek olma çabasını vurgulayarak bir bağış kampanyası başlattıklarını açıkladı.
#ÇocukProstat kanserinin genel olarak yavaş ilerlediği biliniyor. İleri evrelerde kemik ağrısı, açıklanamayan kilo kaybı, bacaklarda şişlik görülüyor. Diğer kanserlerde olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis ve düzenli doktor kontrolü önemli.
#Prostat Kanseriİngiltere'nin Torquay kentinde yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright aylarca kaburgalarının altındaki ağrı ve kusma nöbetleri ile mücadele etti. Gittiği doktorlar sorununun reflü olduğunu söylediler ancak bağırsak kanseri olduğunu öğrendiğinde dünyası altüst oldu.
#ReflüÇeşitli sebeplerle göz kapağı tümörleriyle karşılaşılabildiğini belirten Özel Atagöz Tıp Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ahmet Maden, bu tümörlerin düzenli göz muayeneleriyle teşhis edilebildiğini söyledi. Göz kapağı tümörlerinin ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Maden, merak edilen soruları yanıtladı...
#1200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli HistiyositozCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#Rahim Ağzı Kanseri200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli HistiyositozCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#HPVVücudumuzdaki morlukların neden oluştuğunu anlayamadığımız, “Her halde bir yere çarptım” ya da “Hiçbir yere çarpmadım bu morluklar nereden çıktı?” diye düşündüğümüz zamanlar olmuştur. Ne var ki önemsemediğimiz bu durumlar, ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Tıpkı Hannah Newman-Smith’in morluklarının sebebinin APLASTİK ANEMİ olması gibi...
#MorlukGünlük yaşantımızda vücudumuzda zaman zaman morluklara rastlarız. Bunlar bazen fark etmeden elimizi kolumuzu bir yerlere çarptığımızda olur, bazen de hiçbir yere çarpmasak da oluşabilir. Anlam veremediğimiz morluklar için ‘Neden oldu acaba? Bir yere çarptım da farkında mı değilim?’ diye düşünürüz. Peki o sebebini bilmediğimiz morlukların bir hastalık belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz? Hangi morlukları dikkate almalıyız? Hastalık belirtilerini çarpmaya bağlı morluklardan nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlara sorduk...
#Sağlıkİnsanlar için 150 yaşına kadar yaşamak artık bir hayal olmaktan çıkıyor. ABD’li ünlü kardiyolog Prof. Dr. Ernst von Schwarz uzun yaşamın kök hücre tedavileriyle mümkün olabileceğini söylüyor. Üstelik Schwartz, bu tedaviyle 100 yaşını geçen insanların yatağa bağımlı kalmayacağını, sosyal hayata ve iş hayatına katılabilen, yaşam kalitesi yüksek aktif bireyler olacağını iddia ediyor. Halihazırda bazı hastalıklara karşı kök hücre tedavileriyle 150 yaşına kadar yaşamak mümkün olabilir mi? Mevcut uygulamalar içinde kök hücre tedavisinin başarı oranı nedir? En çok hangi alanlarda bu yöntem kullanılıyor? Uzmanlarla tüm bu sorulara cevap aradık.
#SağlıkPSA, prostat hücrelerinin üretmiş olduğu bir protein türüdür. Kan içerisinde bulunan değerleri, kan testleri yapılarak ölçülebilir. PSA nedir, normal değerleri kaç olmalı, yüksekliği ile düşüklüğü nedenleri nelerdir? sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#PSA NedirYaz aylarında güneşin keyfini çıkarırken unutulmaması gereken bir şey var: Cilt kanseri riski. Yazın güneş ışınlarına fazla maruz kalma, tekrarlayan güneş yanıkları ve solaryum ölümcül sonuçlara yol açabilen bir cilt kanseri türü olan Melanom riskini artırıyor. Bristol Myers Squibb (BMS) Türkiye Medikal Direktörü Uzm. Dr. Devrim Emel Alıcı, Cilt Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında konuyla ilgili detayları paylaşıyor.
#Sponsorlu İçerikİngiltere 'minik savaşçı' olarak adlandırılan Orla bebeğin yaşam mücadelesini konuşuyor. Henüz 22 aylıkken Avrupa'da kayıtlı başka vakası olmayan nadir bir hastalığa yakalanan bebek şimdiye kadar 4 ameliyat geçirdi, aile bebeği kurtarmak için bir yardım kampanyası başlattı.
#MedulloblastomEllerinde ve ayaklarındaki karıncalanma hissi hızla tüm vücuduna yayılan 34 yaşındaki genç kadın Multiple Skleroz (MS) hastalığına sahip olduğunu düşünürken aldığı teşhisle yıkıldı. Doktorların yaşaması için 12-18 ay süre verdiği Lydia Carfrae-Brohaska, verdiği yaşam mücadelesi ile herkese örnek oldu ve ölümünden sonra bile fark yaratmaya devam ediyor...
#Beyin Tümörüİngiltere'de yaşayan 7 yaşındaki kız çocuğunun gözündeki şişlik için doktorlar 'sadece küçük bir kist' dedi. Ancak şişliğin sebebi nadir görülen kanserli bir tümör çıktı. Uzun yıllar yaşam savaşı veren ve bir gözü yerinden çıkarılan küçük kız 15 yaşındayken hayatını kaybetti.
#KordomaİNSAN papilloma virüsünün cinsel yolla bulaşan en sık hastalıklardan biri olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, “Virüsün bulaşması sık görülen bir durum olsa da ses tellerinde nadiren hastalığa yol açar. Kesin tedavisi yoktur. Korunmada en önemli silahımız 4 ve 9 valanlı papillom aşılarıdır” dedi.
#1Onkoloji, ülkemizde sıkça duyduğumuz bilim dallarından biridir. Kendi içinde de dallara ayrılan onkoloji tedavisi kanser, tümor gibi hastalıkların oluşumu, tanısı ve incelenmesine yönelik çalışmalarda bulunur. Peki, onkoloji nedir, hangi hastalıklara bakar? Onkoloji tedavisi ne demek? İşte Onkoloji bilim dalı ile ilgili merak edilenler...
#OnkolojiTioidlerden kaynaklı bir hastalık için doktora gitmek isterseniz dahiliye yani iç hastalıkları bölümüne gitmeniz gerekir. Eğer iç salgı bezleri ile ilgili bir sorun görülürse doktor sizi endokrinoloji bölümüne yönlendirebilir. Doktor tarafından tanı için boyun bölgesi muayene edilir. Tiroid için hangi bölüme ve doktora gidilmesi gerektiğini sizler için derledik.
#Tiroid29 yaşındaki BBC muhabiri Sarah Lee kafasında çıkan benler için mantar teşhisi aldı. Aylar sonra benlerin büyümesi ve yayılması ile tekrardan doktora giden genç kadının aldığı teşhis sonrası hayatı tamamen değişti. Sarah yaşadığı korkunç süreci anlattı ve insanları vücutlarında çıkan benler konusunda dikkatli olmaya çağırdı.
#Cilt KanseriAkciğer lekesi, üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle meydana gelmektedir. Akciğerler, göğüs kafesinin sağ ve solunda bulunan hayati organlardır. Akciğer lekesinin en bilinen nedeni üst solunum yolu Enfeksiyonlardır. Solunumla birlikte vücuda giren virüs ve bakteriler akciğer zarında tahribata neden olabilmektedir. İşte akciğer lekesi nedir? Neden olur ve ağrı yapar mı? Akciğer lekesi belirtileri nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamOrgan, doku, tümör gibi şeylerin hastadan kesilmesi veya tamamen çıkarılması anlamına gelmektedir. Vücutta bulunan bu hastalığın cerrahi müdahale ile kısmen ve tamamen çıkarılması olayına eksizyon ismi verilmektedir. Doğrudan müdahale şeklinde uzman cerrahlar tarafından yapılmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#EksizyonÖnemli ve tehdit edici sağlık sorunlarından biri displazi olarak öne çıkar. Özellikle öülmcül bazı hastalıkların habercisi olarak ön plana çıktığını söylemek mümkün. Peki, Displazi nedir? Nasıl anlaşılır? Displazi tanısı ve tedavi yöntemleri üzerine detayları derledik.
#Displazi