Güncelleme Tarihi:
Göz kapağı tümörü nedir, neden olur?: Göz kapaklarında çok değişik iyi ya da kötü huylu tümör oluşabilmektedir. Göz kapakları ve çevresi dış etkenlere güneş ışınları, ultraviolet, toz, duman vb. durumlara en açık bir bölge olduğundan özellikle deri kanserlerinin en çok görüldüğü bölgelerden biridir.
Göz kapağı tümörü belirtileri nelerdir?: Göz kapağı tümörlerinin erken dönemde fark edilmesi önemli bir avantajdır. Özellikle kötü huylu tümörlerin büyümeden ve etrafa yayılmadan çıkarılması, göz kapağı bütünlüğünün ve işlevlerinin korunabilmesi açısından son derece önemlidir.
Göz kapağı tümörü nasıl tedavi edilir?: Tedavide tümörün cinsi, büyüklüğü ve yerleşim yeri, etraf dokulara yaygınlığı önemlidir. Kötü huylu tümörlerin büyük çoğunluğu klinik görünümleri ile tanınır, gerekirse biyopsi ile ön patolojik inceleme yapılabilir. Kapak tümörlerinin tedavisi cerrahidir. Asıl sıkıntılı olan tümörün çıkarılmasının ardından kapakta oluşan defektin gözün bütünlük ve sağlığını koruyacak şekilde biçim ve işlevsel olarak onarılmasıdır. Bu işlem “kapak rekonstrüksiyonu” olarak adlandırılır. İşte bu nedenlerle göz kapağının kötü huylu olduğu düşünülen tümörleri görülür görülmez, henüz çok küçük boyutlarda iken çıkarılmalıdır. Göz kapağının iyi huylu tümörlerinin de işlevsel bozukluğa yol açmasa da kozmetik nedenlerle çıkarılmaları gerekebilmektedir.
Göz kapağı tümörü için hangi doktora gitmeli?: Göz kapağı tümörleri bölgenin anatomisi ve göz işlevlerine hakim ve deneyimli, oküloplastik cerrahi alanında uzmanlaşmış göz hekimleri tarafından ele alınmalıdır. Özellikle kötü huylu tümörün tam olarak eradike edilememesi ya da tümör çıkarılmasının ardından kapak rekonstrüksiyonunun istenilen düzeyde olmaması, çok daha ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir.