Güncelleme Tarihi:
Onkoloji kanserin oluşumu, nedenleri, kalıtımla ilişkisi, tanısı, tedavisi, kanserle ilgili istatisikler ve kanserden korunmayla ilgilenen tıp dalıdır. Kanser bir tümör türüdür, kötü huylu (kötücül, habis, malin) tümörleri ifade eder. Onkoloji Türkçede 'kanserbilim' olarak ifade edilebilir.
Onkoloji, kanserin oluşumunun yanı sıra nedeni ve tedavisi ile ilgilenen geniş kapsamlı bir tıp alanıdır. Günümüzde giderek artış gösteren kötü huylu tümörlere kanser denilmektedir. Türkçe'de Onkoloji terimi ise "Kanserbilim" anlamına gelir. Onkoloji ciddi bir bilgi ve birikim gerektirir. Bu nedenle Onkologlar cerrahi uzmanlar ile işbirliği halinde çalışırlar.
ONKOLOJİ BÖLÜMLERİ NELERDİR?
Onkoloji'nin de alanları bulunur. Özellikle cerrahi onkolojinin yanı sıra tıbbi onkoloji ve radyasyon onkolojisi de bulunur. Ayrıca radyasyon onkolojisi ortak çalışmalar ile birlikte kanser hastalığının tedavisi ile takibi de doğru şekilde yapılır. Kanser hastalarında ilaç tedavisi ile tıbbi onkoloji tarafından takip edilir. Cerrahi onkoloji servisi kanserli dokunun güvenle çıkarılmasını sağlar. Radyoterapi tedavisi ise radyasyon onkolojisi bölümü tarafından ele alınır.
ONKOLOJİ HANGİ HASTALIKLARA BAKAR?
Onkoloji uzmanlarının alanları kanserli hücrelerdir. Tıp dünyasında önemli bir yere sahip olan Onkoloji alanı pek çok hastalığa bakar. Özellikle Lösemi, böbrek kanseri, karaciğer kanseri, kemik kanseri ve daha pek çok kanser türü ile Onkoloji Uzmanları ilgilenir. Onkoloji uzmanları vücutta meydana gelen kanser türlerine dair tanı koyduktan sonra tedavi sürecini başlatırlar. Onkoloji uzmanları kanser çeşitlerinin tümü ile ilgilenirler. Bu kanser türlerinin tedavisinin de doğru şekilde yürütülmesini sağlarlar.
ONKOLOJİ DALLARI NELERDİR?
Geniş bir kapsamı olan Onkoloji alt dallara ayrılır. Bunlar;
Jinekolojik Onkoloji: Kadınlarda üreme organlarında başlayan kanser türü ile ilgilenen daldır.
Medikal Onkoloji: Kanser hastalarında kemoterapi ilaçları konusunda uzmanlaşılan bir alan olarak bilinir.
Pediatrik Onkoloji: Kanser tanısı çocuklara konulduğunda bu alan kanserin teşhis ve tedavisi ile ilgilenirler.
Radyasyon Onkolojisi: Kanser alanında radyoterapi alanında uzmanlaşılmış olur.
Cerrahi Onkoloji: Kanser ile ilgili biyopsi işlemi ve tümörün çıkarılması ile ilgilenen alandır. Aynı zamanda onkoloji ameliyatları da yapılır.
ONKOLOJİ TEDAVİSİ NE DEMEK?
Onkoloji bölümünde kanser hastalarının tanısının konulmasının ardından tedavi sürecine başlanır. Pek çok doktorun bir araya gelerek başlattığı bu tedavi sürecinin en önemli ayağı da kemoterapi evresi olarak bilinir. Kemoterapi sürecinde kanser hastalığının ilaçla tedavisi başlar. Bu tedavi süreci ise Medikal Onkolog tarafından yönlendirilir.