Güncelleme Tarihi:
Akciğer lekesi, üst solunum yolunda oluşan enfeksiyonlara bağlı olarak oluşmaktadır. Halk arasında dumanlanma ve bozuk para şeklinde adlandırılan akciğer lekesi akciğer zarının iltihaplanmasına denmektedir. Akciğer lekesi belirtileri arasında boğazda şişlik, kanlı öksürük, kanlı tükürük görülmektedir. Nedenleri arasında, sigara içilmesi, romatizmal hastalıklar ve aşırı kafein tüketimi gösterilmektedir.
Üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle meydana gelen akciğer zarı iltihabına akciğer lekesi denmektedir. Bunlar kapsüller içinde büyüyen yağ hücreleri, lipom ve Hamartomlardır. Kanserli olmayan bu yapılar ciddi sağlık sorunlarının ilk adımları olmaktadır. Akciğer lekesinin en büyük tehdit unsuru, kanser hücrelerinin akciğer zarına tutunarak tümör oluşturmasıdır. Bu konuda, sigara içenler, aşırı kafein alan ve bağışıklığı zayıf olanlar öncelikli guruplardır. Zatürre- bronşit hastalık virüsleri de akciğer lekesi oluşumuna neden olabilmektedir. Akciğer lekesi de tüm hastalıklar gibi erken tanı ve tetkiklerle tedavi edilebilmektedir.
Neden Olur ve Ağrı Yapar mı?
Akciğer lekesi, solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak oluşmaktadır. Akciğer lekesi nedenleri arasında üst solunum yolu enfeksiyonları, sigara, kafein ve bağışıklığın zayıf olmasından olur. Genellikle ağrı yapmaz ve tesadüfen fark edilse de öksürük, balgam ve göğüs ağrısı olmaktadır. İlerleyen durumlarda hastalarda, iştahsızlık, ateş, kan tükürme, hırıltı ve nefes darlığı görülmektedir.
Akciğer lekesi Belirtileri Nelerdir?
Akciğer lekesinin belirtileri arasında en bilinenleri;
Nefes alış verişi sırasında hırıltı. Yutkunmada güçlük çekilmesi, Geceleri kesilmeyen öksürük nöbetleri, Boyun alt kısmında görülen şişlik, Vücut hareketlerinin kısıtlanması, hareket ederken çabuk yorulma, Tükürükte kan görülmesi, İştahsızlık ve geçmeyen boğaz ağrıları en bilinen belirtiler arasındadır. Akciğer lekesi teşhis ve tedavi yöntemleri hassasiyet gerektirmektedir. Orta düzey kanser türlerinde iğne biyopsi ve tomografi takibi istenirken ileri düzeyde istenmez. İğne biyopsi ilerlemiş tümörler için doğru bulunmamaktadır. Kapalı cerrahi yöntemlerle kanser cerrahisi uygulanması önerilmektedir.
Akciğer Lekesi Oranı
Akciğer lekesi, üst solunum yolu enfeksiyonlarından meydana gelmektedir. Pulmoner nodül olarak adlandırılan akciğer lekesi, 3cm veya daha küçük olabilmektedir. Toplum içinde sık görülen akciğer lekesi yapılan istatistiklere göre 1000 de 2 oranında açıklanmaktadır. Akciğer lekesi, iyi huylu ya da kötü huylu tümörler, zatürre, verem, mantarlar ve apselerden oluşabilmektedir. Yine kistler, türlü romatizmal hastalıklar ve akciğer sönümleri de akciğer lekesi nedeni olabilmektedir. Korunmak için ise sigara içilmesi bırakılmalı, temiz hava almaya, yeterli -dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.
Akciğer Lekesi Tedavisi
Akciğer lekesi fark edildiği andan itibaren takibe alınmaktadır. 8 mm ile 30 mm arasında değişen büyüklükte lekeler radyolojik yöntemlerle takip edilmelidir. İyi- kötü huylu olduğu anlaşılarak uygun yöntemle tedavi edilmelidir. Eğer iki yıldan beri leke büyümediyse, buzlu cam görüntüsü yoksa inceleme gereksinimi yoktur. Akciğer leke tedavisinde genellikle antibiyotik ilaçlar kullanılmaktadır. Hastada kanser riski yüksek ise yani yaş faktörü, sigara içme ve başka kanser varlığı sıkı takip gerektirmektedir. 3-6-12-24. Aylarda tomografi çekilerek düşük riskli kanser takibi yapılmalıdır. Orta düzey akciğer lekesi kanser riskinde ise, ilaçlı tomografi, PET, CT, bronkoskopi, iğne biyopsi yapılması gerekmektedir. Yüksek risk taşıyan hastalarda iğne biyopsi yapılmadan kapalı cerrahi yöntemle tanı ve kanser cerrahi tedavisi yapılmalıdır.