Maslak’ta duvarları sanat eserleriyle dolu, etkileyici bir gökdelenin içindeyiz… Bu modern yapının bir köşesindeyse bizi 1900’lü yıllara götüren bir eczane duruyor! Türkiye’nin en köklü ilaç firmalarından Abdi İbrahim’in merkezindeyiz. Tarihi eczanenin içinde de yerli ilaç sanayimizin medarıiftiharı Abdi İbrahim’in Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut var… Büyük dedesi Abdi İbrahim’in Selanik’teki barut imalathanesinde başlayan ve bugün bir ilaç devi haline gelen başarı hikâyesini dinliyoruz...
#Abdi İbrahimVictoria Danson, uzun süredir bir inflamatuar bağırsak hastalığı olan Crohn ile mücadele ediyor. Tüm sindirim yolunu etkileyen ve ölümcül de olabilen Crohn hastalığı, Danson’ın tüm hayatını değiştirdi. "Şehir hastalığı" olarak bilinen Crohn’un dünyada görülme sıklığı artıyor. Uzmanlara göre Türkiye’de de Crohn büyük şehirlerden kırsala doğru artışını sürdürüyor. Peki bu hastalık neden ortaya çıkıyor? Nasıl belirtiler gösteriyor? İşte Victoria Danson'ın yaşadıkları ve hastalıkla ilgili uzmanların uyarıları…
#SağlıkSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, dünyada 2 milyar kişinin gizli tüberküloz (verem) olarak bakteriyi taşıdığını, Türkiye'de ise nüfusun yüzde 10 ila 30'unda gizli tüberküloz bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Özlü, risk gruplarına gizli tüberküloz açısından tarama yapılması gerektiği ve bunlara önleyici tedavi verildiğinde toplumun da korunduğunu belirtti.
#TüberkülozSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, dünyada 2 milyar kişinin gizli tüberküloz (verem) olarak bakteriyi taşıdığını, Türkiye'de ise nüfusun yüzde 10 ila 30'unda gizli tüberküloz bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Özlü, risk gruplarına gizli tüberküloz açısından tarama yapılması gerektiği ve bunlara önleyici tedavi verildiğinde toplumun da korunduğunu belirtti.
#AntalyaKolit hastalığı sindirim sistemi hastalıkları ile alakalı olan bir hastalıktır. Kolit hastalığının pek çok belirtisi ve tanısı yer almaktadır. Özellikle bu hastalıkta dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Kolit hastalığı tedavisi olan hastalıklardandır. Son günlerde kolit hastalığı ile ilgili araştırmalar artmıştır. Peki, kolit hastalığı nedir? Kolit hastalığı tedavisi nasıldır? Kolit hastalığının belirtileri nelerdir? Kolit hastalığı tanısı nasıl konur? İşte kolit hastalığı ile ilgili tüm detaylar.
#Kolit Hastalığı Nedir?Crohn hastalığı, sindirim sistemine ilişkin hastalıklar arasında ciddi sorunlara yol açan ve yaşam kalitesini olumsuz şekilde etkileyen hastalıklar arasındadır. İsmi çok duyulmamış olsa da oldukça sık rastlanan bu hastalık, bağırsaklardan yemek borusuna kadar geniş bir alanı etkileyerek, ciddi komplikasyonlara neden oluyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık, sindirim sistemini ele geçiren crohn hastalığı hakkında önemli bilgiler veriyor.
#Crohn Hastalığı NedirCrohn hastalığı, ince bağırsak bölümünün son kısmında görülür. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu hastalık karın ağrısı ve ani kilo kaybı ile kendini belli eder. Peki, Crohn hastalığın neden ortaya çıkar, nasıl teşhis edilir? İşte merak edilenler…
#Kilo KaybıHalk arasında omurga ya da bel romatizması olarak bilinen Ankilozan Spondilit, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan; omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen ağrılı, iltihaplı bir romatizma türüdür. İltihaplanma sonucu bu iki kemik birleşerek tek bir kemik hâlini alır. Sakroiliak eklem yani omurganın alt bölümü ile leğen kemiklerinin arasında kalan bölge çoğunlukla ilk olarak etkilenir.
#Ankilozan SpondilitBiyolojik ilaçlar, yüksek teknoloji ürünü olması nedeniyle diğer ilaçlara kıyasla pahalı ilaçlardır.Tıpkı şeker hastalarının hepsine insülin önermediğimiz gibi romatizmal hastalıkların tedavisinde de hastaların tedavisini tamamen o hastanın mevcut durumun
#Biyolojik İlaçlarKarşımdaki muzip muzip bakan kızın kısa bir süre önce meme kanseri badiresi atlattığına inanmak zor. Melek Tuncel, sol memesindeki büyükçe kitleyi fark ettiğinde henüz 23 yaşında, üniversite öğrencisiydi. Sadece kendisi değil, doktorları bile şaşırdı bu işe.
Çocukluktan itibaren ortaya çıkabilen, özellikle 40-70 yaş diliminde çok sık görülen romatoid artrit (eklem iltihabı) yeni kuşak ilaçlar sayesinde büyük oranda tedavi edilmeye başlandı. Berlin’de düzenlenen Avrupa Romatoloji Kongresi’ne sunulan kısa adı TEMPO olan araştırmaya göre, hastalık sadece kontrol altına alınmıyor, geriletilmesi de mümkün oluyor.
Dünyanın önde gelen uzmanlarından oluşan bir komisyonun yayımladığı rapor, çağımızın vebası demansla ilgili çok önemli veriler ortaya koydu. Buna göre neredeyse her iki demans vakasından biri kolayca ortadan kaldırılabilecek faktörlerden kaynaklanıyor. Peki ne bu faktörler ve beynimizi demanstan korumak için neler yapabiliriz?
#SağlıkYakın zaman önce kanser atlatmış bir gazeteci olarak dünya çapındaki çalışmaları sadece gazeteci gözüyle değil hasta hakları savunucusu kimliğimle de bir farkındalık yaratabilmek adına takip etmeye çalışıyorum. Bu kez önce Türkiye’nin doğusuna Muş’a gittim; 11. Onkoloji Günleri için. Ardından da Barselona’da düzenlenen ve 149 ülkeden, 34 bin kişinin katıldığı, dünyanın saygın kongrelerinden birine; Avrupa Onkoloji Kongresi’ne... Muş’tan Barselona’ya kanser köprüsü kurulmuş gibiydi. Zira Türk bilim insanlarının her iki kongreye de ilgisi muazzamdı. Ortak sonuç ise standart bir tedavi olarak görülen ve 100 yıldan fazladır kullanılan kemoterapinin yerini spesifik ve hedefe yönelik tedavilerin aldığıydı. Bu yeni tedaviler sayesinde sağ kalım süresi eskiye oranla hayli uzarken hastanın yaşam kalitesi de düşmüyor. Bu da demek oluyor ki kanser ‘ölümcül’ olmaktan çıkıp, ‘kronik’ bir hastalık olma yolunda gidiyor.
#KANSERŞişmanlık, vücutta yağ dokusunun normalden fazla olmasıyla karakterize bir hastalıktır. Şişman bir kişi ayrıntılı tetkiklerden geçirildiğinde, bazen hiçbir anormalliğe rastlanmayabilir. Bazen fiziksel olarak da bir belirtisi yoktur. Ancak diğer yandan tip II şeker hastalığı tanısı konmuş hastaların çoğu şişmandır. Yine vücuttaki yağ dokusunun artması ile hormonal-metabolik hastalıkların ve kalp damar hastalıklarının ortaya çıkması ya da ağırlaşması arasında doğrudan bir ilişki olduğu bilinmektedir.
#1