Hastalıklı böceklerle biyolojik tarım ilacı üretildi

Güncelleme Tarihi:

Hastalıklı böceklerle biyolojik tarım ilacı üretildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2003 23:50

Alman bilim adamları ilginç bir proje başlattı, bölgede ne kadar hastalıklı böcek varsa toplayıp inceliyorlar ve tarım ürünlerini koruyan faydalı ilaçlara dönüştürüyor.

Tıpkı memeliler gibi böceklere de bulaşan virüs, bakteri, mantar veya parazitler, zaman zaman ölümcül hastalıklara neden olur. İşte araştırmacılar, bu zararlı mikroorganizmaları inceleyerek yalıtıyor ve kimyasal tarım ilaçlarına alternatif biyolojik ilaçlar geliştiriyor.

Hayvanlarda hastalıklara yol açan mikroplar sadece belli başlı böceklere zarar verecek şekilde uzmanlaşarak insanlara ve omurgalı hayvanlara zarar vermezler.

Öte yandan biyolojik ilaçlarla mücadele edilen böceklerin kimyasal ilaçlarda olduğu gibi kısa sürede bağışıklık kazanmaları pek kolay olmuyor. Fakat biyolojik ilaçların uygulanması biraz daha zor olduğu gibi her böceğe karşı ayrı bir ilacın seçilmesi gerektiğinden kimya endüstrisi biyolojik ilaç üretimine ilgisiz.

Alman araştırmacılar (Darmstadt Biyolojik Bitki Korumacılığı Enstitüsü) buna rağmen önemli başarılar yakaladı. Örneğin enstitüde keşfedilen ‘Bacillus thuringiensis tenebrionis’ bakteri kökü (Novodor markasıyla satılıyor) bugün dünyadaki ekolojik tarım alanlarında patates böceğine karşı kullanılmakta.

Müthiş böcek silahı

Tıpkı böcek ilacı gibi patates tarlasına püskürtülen mikrop bir tür protein üretiyor. Bu proteini yiyen böcek larvalarının sindirim sisteminde böylece bağırsak cidarını delen zehirler salgılanmakta. 24 saat içinde hiçbir şey yiyemez hale gelen böcek en fazla birkaç gün içinde ölüyor.

BBA araştırmacıları un böceklerinde keşfettikleri bu yararlı mikrobun patates böceği üzerindeki etkisini bir rastlantı sonucu bulmuşlar. Ama biyolog Kleespies, rastlantılarla yetinmek niyetinde değil. Bu yüzden çevredeki insanlardan yardım bekliyor. Elimize ne kadar çok hasta böcek ulaşırsa yeni mikrop bulma şansımız da artıyor diyen biyologun bu amaçta başlattığı kampanya oldukça başarılı sonuçlar vermiş. Enstitüye her gün yeni böcek paketleri ulaşıyor.

Araştırmacı, biyolojik ilaçlarla sadece tarım bitkilerinin de ağaçların da korunabileceğine değiniyor. Mesela kentlerde böceklendikleri için yaprakları henüz yaz aylarında kuruyup dökülen atkestanesi ağaçlarının, gelecek yıl böcek istilasına uğramamaları için alınabilen tek önlem yere düşen yaprakların hemen toplanmasına dayanır.

Böceklerdeki mikropların keşfi öte yandan sadece böcekleri öldürmek için değil, onların sağlıklı bir biçimde yetişmelerinde de yararlı olabilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!