Culex'e karşı mücadele

Güncelleme Tarihi:

Culexe karşı mücadele
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hava sıcaklığıyla birlikte sivrisinek ve diğer haşereler de ortaya çıktı. İstanbul'a özgü olan ‘‘culex'' adlı sivrisineğe karşı mücadelede şu anda en hareketli dönemi yaşıyoruz.

Şehirde sivrisineklerle mücadeleyi belediyeler yürütüyor. Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanı Doç. Ahmet Zeki Şengil'in verdiği bilgiye göre Büyükşehir Belediyesi ana arterlerde ilaçlama yapıyor. Ancak talep gelirse ilçe belediyelerine de malzeme ve ilaçlama yardımı yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi'nin ilaçlama biriminde yaklaşık 100 kişi çalışıyor.

Büyükşehir 2000'de yapılan ilaçlamalarda şu ana kadar yaklaşık 3 bin litre ilaç kullandı.

Doç. Ahmet Zeki Şengil bu yıl sinek sayısında azalma beklediklerini, kanal içi ilaçlamanın etkili olarak yapıldığını ve pek çok derenin ıslah çalışmasının tamamlandığını belirtti.

Mücadele için üç dönem

Sivrisinek, kara sinek ve diğer haşereler ile mücadele yıllık olarak 3 döneme ayrılıyor. Dönemler hava ısısına göre düzenleniyor.

I. DÖNEM: OCAK-MART

Kanallarda yaşayan sinekler ve larvalar sisleme yöntemi ile basınçlı olarak ilaçlanıyor. Böylece daha sıcaklar bastırmadan, yumurtadaki sinekler öldürülüyor.

II. DÖNEM: MART-EKİM

Hava sıcaklığı 15 derecenin üzerine çıkıyor ve sivrisinekler hareketleniyor. Isı 20 derecenin üzerine çıktığında ilaçlama 24 saat yapılmaya başlıyor. Uçkun mücadelesi denen dönemde, ilaçlama için özellikle gece saatleri tercih ediliyor. Böylece insan sağlığının olumsuz etkilenmesi engelleniyor. İlaçlamada ULV sistemi kullanılıyor. 5 senedir kullanılan yöntemde ilaç su ile püskürtülüyor. Böylece çevrenin dumana boğulması engelleniyor. Bu dönemde havadan ilaçlama da başlatılıyor. Göl havzaları, çöplükler gibi büyük odaklara helikopterden biyolojik ilaçlar bırakılıyor. İlacın içindeki bakteri suda yaşayan larvaya yapışıyor ve öldürüyor. Biyolojik ilaçların sivrisinekler dışında başka hiçbir canlıya ve çevreye zararı yok.

III. DÖNEM: EKİM-OCAK

Daha çok bir sonraki seneye hazırlıklar yapılıyor. Personel dinlendiriliyor. Meslek hastalığı gözlemleri yapılıyor. Yeni ilaç stratejileri belirleniyor.

İstanbul sivrisineği

CULEX

İstanbul'da yaşayan sivrisinek türünün adı culex. Bu tür, sıtma bulaştırmıyor. Ancak ayaklarıyla enfeksiyon veya virüs taşıyabiliyor. Daha çok kaşıntı ve kabarmaya neden oluyor.

Yaşaması için ideal ısı 15-20 derece arası. Sıcaklık 15 derecenin altına düştüğünde kanallara ve su bulunan diğer alanlara sığınıyorlar.

Yumurtalarını sulak yerlere bırakıyorlar.

Bir sivrisinek 6 ay boyunca hareketsiz kalabiliyor.

Sadece dişi sinekler, üreyebilmek için sokuyor.

UYARI: Sokakları sulamayın

Sivrisinekle mücadelede kişisel olarak alınabilecek önlemler de var. Pencere önündeki saksı diplerinde bırakılan su bile sivrisinekler için üreme noktası olabiliyor. Büyükşehir Sağlık İşleri Daire Başkanı Şengil, yerde biriken bir bardak suyun tüm mahalleye yetecek kadar sinek ürettiğini belirtiyor. Bahçelerde bulunan havuz sularının da sık sık değiştirilmesi ve ilaçlanması gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!