Hedef 10 bin savaşçı böcek

Güncelleme Tarihi:

Hedef 10 bin savaşçı böcek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2010 12:14

Muğla ve Fethiye'deki 2 laboratuvarda, çam kese böceği ile biyolojik mücadele amacıyla “savaşçı böcekler” diye adlandırılan calosoma böceği üretiliyor.

Haberin Devamı

Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, orman zararlılarıyla mücadelede biyolojik yöntemleri tercih ettiklerini anlatarak, “Çam kese ve kabuk böcekleri ile diğer zararlıları, bunları yiyerek beslenen böcekleri çoğaltarak kontrol altında tutmaya çalışıyoruz. Kullandığımız ilaçlar da doğaya zararsız, diğer canlılara zarar vermeyen biyolojik ilaçlar.” dedi.

Aydın, orman zararlılarından olan çam kese böceği ile mücadele çalışmaları kapsamında ormancıların “Savaşçı böcekler” adını verdiği “Calosoma Sycophanta” böceklerini üretmek amacıyla Muğla ve Fethiye'de 2 laboratuvar kurduklarına işaret ederek, “Bölgemizde 60 bin hektar Basra ormanı mevcut. Biz bu böceklere karşı geçmiş yıllarda hep kimyasal mücadele yaptık. Kimyasal mücadelede o böcekler zehirlendi ama diğer böceklere de zarar verdi. Çam balının yüzde 75'i bölgemizde üretiliyor, çam kese böcekleri ile kimyasal mücadele, arıcılığı olumsuz etkiliyor. Bu nedenle bölgemizde çam kese böcekleri ile kimyasal mücadeleye izin vermiyoruz.” diye konuştu.

Haberin Devamı

Calosoma böceğinin çevreye duyarlı olduğunu anlatan Aydın, “Bu savaşçı böcekler sayesinde, Haziran ayı itibari ile de tüm ağaçlarımız yeşil rengine kavuşacak. Özellikle turizm bölgelerinde yaşayan vatandaşlarımız bu konuda çok duyarlılar, çam ağaçlarının rengindeki değişikliği fark eder etmez bizi arıyorlar.” diye ifade etti.

“HEDEFİMİZ 10 BİN SAVAŞÇI BÖCEK ÜRETMEK”

Fethiye Orman İşletme Müdürü Reşat Tunç ise Fethiye'deki laboratuvarda bu yıl 10 bin adet savaşçı böcek (calosoma) üretmeyi hedeflediklerini anlatarak, şunları söyledi:
“4 bin 800 adet kurtçuğu toprağa saldık. Elimizde 20 bin yumurta var. Biz doğada mevcut olan calosomaları buraya topluyoruz. Laboratuvarda 24 saat ışık altında tutarak onları besleyip sık yumurtlamasını sağlıyoruz. Yumurtaları yeteri kadar elde ettikten sonra zaten arkasından sistem kendiliğinden geliyor. Biz onları besleyip larvalar kurtçuk haline geldikten sonra doğada kaybolmayacak şekilde tekrar doğaya bırakıyoruz. Bunlar tekrar calosoma olarak toprak üzerine çıkıyor.”

Haberin Devamı

Calosoma'nın çam kese böceğini yok eden ve onunla beslenen bir sinek olduğunu anlatan Tunç, “Bu böcekler, doğadaki dengeyi rahat bir şekilde kurmamıza yardımcı oluyor. Ürettiğimiz böcekleri Fethiye'deki ormanlara bırakıyoruz. Bu yıl İstanbul, Çanakkale, Adapazarı, Balıkesir, İzmir ve Eskişehir'e calosoma sineği gönderdik” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!