Türkiye bu kış oldukça ilginç günler yaşadı, yaşamaya da devam ediyor. Kar yağdıktan sonra bir anda günlük güneşlik olan hava, sonrasında yerini yine şiddetli kar yağışına bıraktı. Yağışlar barajların doluluk oranının artması noktasında sevindirici olsa da havaların bu ani değişiminin hepimizin hayatını etkileyen bir etkisi daha var: Toprağa ve tarım ürünlerine verdiği zarar.
#Hava Durumunun Toprağa Etkisi- Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyeleri, doğru antibiyotiğin, yerinde ve dozunda kullanılmamasıyla mikroorganizmaların kazandıkları dirençlere karşı önlem ve mücadelesini araştırıyor - Bölüm Başkanı Doç. Dr. Darcan: - "Birçok stres faktörüne karşı mikroorganizmaların geliştirmiş olduğu direnç mekanizmalarını çözmek, mücadelede yeni alternatif geliştirmek, yeni antibiyotikler keşfetmek ve mücadele edecek kimyasal maddeler üzerine çalışmalar yapıyoruz"
Birçoğumuz kış gelince kapımızı çalan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı nesilden nesle aktarılan doğal reçetelere başvuruyoruz. Kimimiz tuzlu suyla gargara yaparken kimimiz zencefil çayına bal katıp içiyor kimimiz de göğsüne mentollü merhem sürmeden edemiyor. Peki evde yapılan bu reçeteler hakkında uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#SağlıkÇağın vebası metabolik hastalıklar, her yıl dünyanın yüz binlerce kişinin ölümüne yol açıyor. Ancak bu hastalıklardan korunmak aslında oldukça kolay. Hafta içi yayımlanan bir araştırma da bu konuda çok çarpıcı veriler ortaya koydu.
#BeslenmeKalp hastalıklarının ortaya çıkışında pek çok etken bulunuyor. İlk başta akla fiziksel hareketlilik, sigara-alkol tüketimi ve stres gibi faktörler gelse de en önemli unsur beslenme şekli! Bitkisel beslenmenin önleyici etkilerini araştıran bilim insanları, kalp sağlığını tehdit eden yüksek kolesterole karşı artık Portfolio (portföy) diyetini öneriyor. Yeni yapılan çalışmayla bir kez daha etkisi kanıtlanan diyet, sağlık için sihirli bir çözüm olarak yorumlanıyor. Peki Portfolio diyeti nasıl oluyor da kalp hastalıklarını önlüyor? Diyette hangi besinleri tüketmek gerekiyor? Popüler diyetlerin tahtını sallamaya aday olan Portfolio diyetini Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş ile mercek altına aldık.
#SağlıkSivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim, Organik Tarım Programı öğretim görevlisi Volkan Yörük, bu yıl baharda görülen yağış fazlalığı nedeniyle tahıl çeşitlerinde 'sarı pas' hastalığı riski bulunduğunu belirtti. Tahıl yaprakları üzerinde sarı çizgiler görüldüğünde ve tarladaki oranı yüzde 30'a ulaştığında çiftçilerin kimyasal mücadeleye başlamaları gerektiğini belirten Yörük "Mücadele edilmezse verim düşer" dedi.
#YağışSivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim, Organik Tarım Programı öğretim görevlisi Volkan Yörük, bu yıl baharda görülen yağış fazlalığı nedeniyle tahıl çeşitlerinde 'sarı pas' hastalığı riski bulunduğunu belirtti. Tahıl yaprakları üzerinde sarı çizgiler görüldüğünde ve tarladaki oranı yüzde 30'a ulaştığında çiftçilerin kimyasal mücadeleye başlamaları gerektiğini belirten Yörük "Mücadele edilmezse verim düşer" dedi.
#TahılBuzdolabınızda milyonlarca bakteri bulunduğunu ve bunların pek çok hastalığa sebep olduğunu biliyor muydunuz? Evdeki en temiz noktalardan biri olduğunu düşündüğümüz buzdolabı yaklaşık 1,8 milyon bakteri barındırıyor. Peki bu bakteriler hangileri? İnsan sağlığına etkileri neler? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkAktarlarda ve e-ticaret sitelerinde bağışıklığı kuvvetlendirmek, gripten korunmak, zayıflamak hatta kanser tedavisi için bile bitki çayı karışımları mevcut. Peki bu çayların içinde ne olduğunu ve bunun vücudunuzu nasıl etkilediğini gerçekten biliyor musunuz? Karışımlarda en fazla kaç bitki olmalı? Uzmanlar yanıtladı...
#SağlıkMaltoz, bitkilerin çimlendirilip kurutulmasıyla elde edilen bir tür şekerdir. Maltozun suda çözülmesinden sonra oluşan kristalleşmeden monohidrat oluşmaktadır. Çimlenmiş arpa ve patates tohumunda bulunmaktadır. Maltoz 2 glikoz molekülünden oluşmakta olup bağırsaklar tarafından üretilmektedir. Maltoz nedir? Neden oluşur ve nerede üretilir? Bitkilerde maltoz bulunur mu ayrıntıları ile derledik.
#MaltozVücudun kendini doğal olarak iyileştirmesine yardım eden bir tedavi sistemi olan ‘homeopati’, batıda oldukça yaygın kullanılan alternatif tıp seçeneklerinden biridir. Homeopatinin çalışma prensibi, hastalığa neden olan unsurların aynı zamanda hastalığı iyileştirebileceği fikrine dayanır. Peki, homeopati nedir ve hastalıkların tedavisinde etkili bir yöntem midir? Homeopati hakkında merak edilenleri Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı, Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Dr. Sevil Özkan’a sordum...
#Şenol KALYONCUAltı ülkede yapılan bir araştırmaya göre bitkisel beslenenlerin COVID-19’u ağır geçirme riski yüzde 73, pesketaryenlerinse yüzde 59 daha düşük. Dr. Suat Erus: “Bu bir sürpriz değil, bizi iyileştiren ilaçlar da bitkilerden yapılıyor sonuçta.”
#GazetehaberleriKara mantar salgınında son durum korkutuyor. Ülkenin batısındaki Maharaştra ve Gujarat eyaletlerinde kara mantar enfeksiyonunda en yüksek sayıların tespit edildiğini aktaran Bakan Vardhan, Maharaştra’da 6 bin 329, Gujarat’ta 5 bin 486 kara mantar vakasının kayıtlara geçtiğini belirtti.
#DünyaLale benzeri Avrupa'dan dünyaya yayılan sümbül ağacı, bahar ve yaz mevsiminde hoş kokulu mavimsi çiçekleriyle tercih edilir. Zambak ve lalede olduğu gibi sümbül ağacı soğandan üretilen bir bitkidir. Sümbül ağacı nedir, nerede yetişir, özellikleri nelerdir, ne zaman dikilir, bakımı nasıl olmalı gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.
Ergot mantarı, çavdar ve benzeri tahıllarda yaşamakta olan bir mantar türü olarak bilinmektedir. Parazit olarak yaşamakta olan ergot mantarı, genel olarak çavdar da görülse bile diğer tahıl türlerinde de olduğu bilinmektedir. Ergot mantarını duyan kişiler hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilir. Ergot mantarı nedir ve neden olur? Çavdar mahmuzu hastalığı (Claviceps purpurea) hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
İklim değişikliği; tarım ve hayvancılığı nasıl etkileyecek? Gıda ürünlerinde maliyetleri nasıl yönlendirecek? Vatandaşın bütçesine nasıl yansıyacak? Önümüzdeki dönemde bizleri neler bekliyor? Yağış rejimindeki değişikliğe bağlı olarak verim nasıl olacak? Sulama nasıl yapılmalı? Ürün ekiminde neler öne çıkıyor, neler azalıyor? Bu soruların yanıtlarını veren BTB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı ve ZMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erkan Yaslıoğlu, iklim değişikliğinin tarım ve hayvancılık üzerine etkileriyle ilgili değerlendirmede bulundu.
#Bursa