Güncelleme Tarihi:
GİRESUN (AA) - Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, üreticilere fındıkta külleme hastalığına karşı kültürel mücadele yapmaları hususunda uyarıda bulundu.
Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, fungus (bitkilerde hastalık oluşumuna neden olan ipliksi yapıdaki mikro organizma) olan külleme hastalığının, kış dönemini yere dökülen hastalıklı yapraklarda geçirdiği, ilkbahar dönemiyle birlikte de fungus sporlarının normal büyüklüğünü alarak fındık yapraklarına enfekte ederek hastalığa yolaçtığı belirtildi.
Külleme hastalığına karşı bu dönemlerde gerekli kültürel mücadelenin yapılması gerektiğine işaret edilen açıklamada, "Fındık yapraklarının genellikle alt yüzeyinde gelişme sezonunun ortasından sonuna doğru olan dönemde beyaz fungus kolonileri görülür. Başlangıçta küçük (3–6 mm) ve tozlu beyaz olan beyaz kolonilerin içinde hastalık etmeninin gözle görülebilen küçük, yuvarlak, kahverengi, parlak kırmızı ve siyah renkte spor içeren yapılar oluşur. Daha sonra yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye ve kıvrılmaya başlar. Bu şekilde hastalığa yakalanan yapraklar vaktinden önce dökülürler" diye belirtti.
Yaprakların vaktinden önce dökülmesinin fındık kalitesini olumsuz yönde etkileyebileyeceğine işaret edilen açıklamada şunlar kaydedildi:
"Ayrıca hastalıklı yapraklar fizyolojik faaliyetlerini sağlıklılar kadar sürdüremeyecekleri için o yılın sürgünlerinin pişkinleşmesini engelleyebilir ve bu durumun uzun yıllar devam etmesi durumunda da ağaçlarda gelişme geriliği görülebilir. Bu yıl fındık bahçelerimizin tamamına yakınında zarar yapan fındıkta külleme hastalığının önümüzdeki yıllarda zarar yapmasını önlemek için özellikle kültürel önlemlerin bu dönemlerde mutlaka uygulanması gerekir. Hastalık etmeni görülen bahçelerde öncelikle bulaşma kaynaklarının azaltılması için dökülen yapraklar toplanarak yok edilmelidir. İyi bir budama yapılarak dallar arasında hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlanmalıdır. Budama sonrasında bahçede hastalık etmeni taşıyan yapraklı sürgünler bahçeden uzaklaştırılmalı veya uygun bir yerde yakılmalıdır."