Güncelleme Tarihi:
Maltoz, bitkilerin çimlendirildikten sonra kurutulmasından elde edilen bir şeker türüdür. Karamalize oluncaya kadar maltoz gıdalarda bulunmamaktadır. Bitkiler çimlendiği zaman ya da nişasta tüketildiği zaman maltoz üretilmektedir. Maltoz doğrudan alınan bir madde değildir. Bağırsaklarda üretilmektedir.
Maltoz Nedir?
Maltoz, sofra şekerinden az tadı olan, bir tür bitkisel şekerdir. Gıdaların pek çoğunda doğrudan yer almayan maltoz, karamalize olduktan sonra iki glikoz molekülünden meydana gelmektedir. Maltoz, doğrudan tüketilebilen bir madde olmayıp, bağırsaklarda üretilmektedir. Beyin için en önemli enerji kaynağının şeker olduğu bilinmektedir.
Maltoz bu konuda en doğru kaynak sayılabilmektedir. Ancak dozu aşmamak koşulu ihmal edilmemelidir. Maltoz, canlı organizmalarda hidroliz yöntemiyle 2 glikoz molekülüne ayrıştırılmaktadır. Bu reaksiyon sonucunda ortaya çıkan maltoz, asitle kuvvetli ısıda kaynatılarak da aynı işlem gerçekleşebilmektedir. Maltozun Hidrojen- Oksijen oranı 2.1 olarak bilinmektedir. Maltoza eklenen bir glikozun meydana getirdiği oluşuma malto-trioz denmektedir.
Neyden Oluşur ve Nerede Üretilir?
Maltoz, bitkilerin çimlendirilerek kurutulması ve kristalleşmesinden oluşmaktadır. Nişastadan elde edilen maltoz iki glikoz molekülünden meydana gelmektedir. Bitki kaynaklı bir ürün olan maltoz, arpa, buğday, mısır unu ve hububatlardan bulunmaktadır. Doğrudan alınan gıdalarda bulunan maltoz bağırsaklarda üretilmektedir. Dozu aşmadan tüketilen maltozu vücut enerji olarak kullanır. Fazla maltoz ise diğer şeker türleri gibi obezite ve diyabet nedeni olabilmektedir. Kalp ve böbreklerde hastalık nedeni olabilmektedir. Maltoz kaslar ve beyin için ise karaciğerde üretilen enerji kaynağıdır. Nişasta, diastaz enzimi adı verilen madde tarafından maltoza çevrilmektedir.
Bitkilerde Maltoz Bulunur mu?
Bitkilerde maltoz bulunur fakat doğrudan alınamayan bir maddedir. Alınan gıdalarda bulunan maltoz bağırsaklarda üretilmektedir. Maltaz enzimi olarak bilinen ve insan vücudunda bulunan kimyasal etken maltozu iki glikoz molekülüne ayrıştırmaktadır. Sofra şekeri olarak bilinenden az tatlandırıcı etkisi olan bir şeker türüdür. Tüm enerjisini şekerden alan beyin için en büyük kaynaktır. Dozu aşmamak koşuluyla maltoz yararlı bir gıda ürünüdür. Gıda sektöründe fruktoz içermediği halde maltoz, mısır şurubu olarak bilinen ürün yerine kullanılmaktadır.
Maltoz, glikoz ünitesindeki zincir nişastanın parçalanması sonucu, bağırsaklarda bölünmesinden meydana gelmektedir. Gıdaların pek çoğunda bulunan doğal maltoz, tahıllarda, şeftalide, arpa, buğday ve mısır ununda bulunmaktadır. Hazır gıdaların pek çoğu tadını maltozdan almaktadır. Malt ürün denilen türlerin üretimlerinde de maltoz kullanılmaktadır. Bir adı da Malt şekeri olarak bilinen maltoz, ya da di-glikoz, disakkarittir. Suda çözülen maltoz kristalleştiğinde ise monohidtatlar meydana çıkmaktadır. Çimlenen arpa ve patates tohumlarında da yüksek oranda bulunmaktadır.