Ersin Uyanık (38) ve eşi Anne Pannier (35), bisikletle dünya turuna çıkarak sıra dışı bir yaşam sürmeye başladılar. 2018’de tanışıp 6 ay sonra evlenen çift, Ağustos 2022’de Almanya’dan yola çıkarak, Orta Asya, Uzakdoğu ve Afrika’da 20’den fazla ülke gezdiler, 23 bin kilometreyi geride bıraktılar. Yola çıktıklarında sahip oldukları hayal, sadece bisikletle seyahat etmek değil, aynı zamanda yolda insanlarla bağ kurmak ve dünyanın en güzel yerlerine ulaşmak oldu. Maceraları boyunca hırsızlık başta olmak üzere başlarına pek çok şey de geldi. Şu sıralar Tanzanya’da olan Ersin ve Anne ile bisikletle çıktıkları dünya turu maceralarını konuştuk.
#Dünya TuruAvrupa ile vize krizi devam ediyor. Vize başvurusu yapanlar yüksek ret oranının yanında randevu bulamamaktan da şikayetçi… Durum böyle olunca pek çok kişi rotayı vizesiz ülkelere kırdı. Vizesiz turlara yönelik talepte yüzde 50 oranında artış yaşanıyor. Biz de bu hafta hâlâ yaz tatili planı yapmayanlar için uzmanlarımıza ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemeyen ve mutlaka görülmesi ülkeler hangileri?’ diye sorduk. Balkanlar’dan Asya’ya kadar birbirinden güzel 10 ülkeyi önerdiler.
#RotaÜmit Yavuz bisiklet kullanmayı insanın kendiyle baş başa kaldığı kaliteli bir zaman olarak görüyor, Aylin Asil Atasoy bisiklete her bindiğinde çocukluğunda, mahalle arasında sürerken duyduğu o mutluluğu yaşıyor. Barış Asa’ysa “O rüzgârı ve doğanın kokusunu hissetmek, virajlı yollarda seyir almak inanılmaz keyif veriyor” diyor. İki teker üzerinde dünyayı gezen de var, lösemili çocuklara hediye taşıyan da... Bisikleti hayatının bir parçası haline getirmiş yedi kişi anlatıyor...
#SporHollanda’da özel eğitim öğretmeni olan 62 yaşındaki Türkolog Melanie Deegen, dünyayı bisikletle gezme hayalini gerçekleştirmek için harekete geçti. Mart ayında koronavirüse yakalanan ancak hastalığı yenmeyi başaran ve 1 Eylül’de bisikletiyle yola çıkan Türkolog Degeen, 62’nci günde Lüleburgaz’a ulaştı. Deegen, Türkçenin izinde Orta Asya’ya kadar bisikletiyle gitmek istediğini söyledi.
#Türkolog Melanie Deegenİki kafadar bir zamanlar kervanların ipek taşınan rotasındaki ülkeleri bisikletle geçiyor. Ahmet Rauf Özkul (28) ve lise arkadaşı Tolga Telve (28) yaklaşık dokuz aydır Asya’da 8 bin kilometre pedal çevirdi. Onları Tayland’da Chiang Mai’de yakaladığımızda yolda tanıştıkları ekip arkadaşlarıyla beş kişi olmuşlardı. Sorularımızı Özkul yanıtladı. Benzer bir hayal kuruyorsanız onlardan öğrenecek çok şey var!
#GezginlerSpor karşılaşmalarını yerinde izlemek üzere yapılan seyahatlere spor turizmi deniyor. Dünya genelinde yükselişte olan bir seyahat biçimi. En fazla turist çeken etkinlikler ise Olimpiyatlar ile FIFA Dünya Kupası. Bu yıl Olimpiyatlar yok ancak sporun farklı dallarında en iyileri izlemek için altı kıtayı dolaşabilirsiniz. Hem hayranı olduğunuz sporcuları, takımları izleyebilir hem de gittiğiniz yeri tanıyıp festivallerin tadını çıkarabilirsiniz. İşte 2019 takvimi...
#2019 Spor Seyahat TakvimiFrank Adrian Barron, bir Cakeboy. Çocukluğunda annesiyle birlikte pastalar yaparak tüm incelikleri öğrenmiş, sonra sanat ile iç içe olmuş ve bir anda kendisini Paris'te bulmuş. Bir yıl kalır ülkeme tekrar geri dönerim dediği Paris yolculuğu beş yıllık bir Parizyen hayatına dönüşmüş. Gelin yükselen Instagram fenomenlerinden biri olma yolunda ilerleyen Cakeboy'un hayatını ve Paris'teki lezzet duraklarını birlikte öğrenelim…
#FransaMustafa Nazır Okur, Amerika’da Ulusal Sağlık Enstitüsü’nde kanser üzerine araştırmalar yapıyor. Bilimsel çalışmaları dışında en büyük tutkusu seyahat... Kansere çözüm ararken aynı zamanda dünya turu yaptı. İşte Okur'un dünya turu hikayesi
#Dünya Turu Nasıl YapılırÇöl yolculuğumuza başlayalı daha bir saat geçmemişti ki, Salim beni çılgına çevirecek o soruyu sordu: ‘’Sende su var mı?’’ Bu soruyu duyunca sinirden Türkçe bağırıp çağırmaya başladım.‘’Lan çöle gidiyoruz, her şeyi biz ayarlayacağız, sen hiçbir şeye karışma dediniz bana. Yiyecekleri unut, battaniyeleri unut, suyu nasıl unutursun lan! Çöle gidiyoruz oğlum çöleee!"
#Hasan SöylemezMARMARİS Fotoğraf Dostları Derneği'nin (MARFOD) bu haftaki konuğu, bisiklet tutkunu 45 yaşındaki Cemal Atasoy oldu. Yaklaşık beş aylık bir zaman içinde dört ülke gezip 11 bin kilometreden fazla pedal çeviren Atasoy, gezisi sırasında kadrajladığı fotoğrafları paylaştı.
Marmaris Fotoğraf Dostları Derneği’nin (MARFOD) bu haftaki konuğu, bisiklet tutkunu 45 yaşındaki Cemal Atasoy oldu. Yaklaşık beş aylık bir zaman içinde dört ülke gezip 11 bin kilometreden fazla pedal çeviren Atasoy, gezisi sırasında kadrajladığı fotoğrafları paylaştı.
Başak Bulut, bir şirkette çalışıyordu. Seyahat arzusu ağır bastı, işinden ayrılıp bisikletle yola düştü. Bangkok’tan yola çıkıp, Laos, Kamboçya’da 9 haftada 3 bin kilometre yol kat etti. Çok etkilendiği Laos kenti Luang Prabang’daki macerasını anlattı.
Amerika’da yaşayan makine mühendisi Erden Eruç, 2007’de sadece kas gücüyle dünyayı gezmek için yola çıktığında 46 yaşındaydı. San Francisco’nun Bodega Körfezi’nden özel yapılmış sandalıyla Büyük Okyanus’a açıldı. 5 yıl 11 gün süren dünya turunda pedal çevirdi, kürek çekti, yürüdü. Sıradışı bir başarıya imza atarken, kurduğu vakıfla çocuklar için eğitim ve yardım faaliyetleri yürüttü. Denizde en uzun süre kalan kürekçi ve kas gücüyle dünya turunu tamamlayan ikinci insan oldu; Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Seattle’daki evinden sorularımızı yanıtlayan Eruç, “Ses getirecek yeni hayallerim var” diyor.