Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su ve gıda israfı konusunda yapılan çalışmalar olduğunu ve bütün kamu görevlilerinin artık bu planları çok daha hızlı uygulaması gerektiğini belirterek, "Eğer elimizdeki kaynakları olması gerektiği gibi kullanmazsak, 2030'dan sonra artık çok daha ciddi bir tabloyla karşı karşıya kalmamız içten bile değil" dedi.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su ve gıda israfı konusunda yapılan çalışmalar olduğunu ve bütün kamu görevlilerinin artık bu planları çok daha hızlı uygulaması gerektiğini belirterek, "Eğer elimizdeki kaynakları olması gerektiği gibi kullanmazsak, 2030'dan sonra artık çok daha ciddi bir tabloyla karşı karşıya kalmamız içten bile değil" dedi.
#İbrahim YumaklıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Gıda Günü etkinliğine gönderdiği video mesajda, “Son dönemde bölgemizde yaşanan savaş ve çatışmaların da gıda krizini derinleştirdiğini görüyoruz. Birleşmiş Milletler İle birlikte başlattığımız Karadeniz girişimiyle dünya piyasalarına 33 milyon ton tahıl ürünü sevk edilmesini sağlayarak küresel açlık krizi tehlikesinin önüne geçtik" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Gıda Günü etkinliğine gönderdiği video mesajda, “Son dönemde bölgemizde yaşanan savaş ve çatışmaların da gıda krizini derinleştirdiğini görüyoruz. Birleşmiş Milletler İle birlikte başlattığımız Karadeniz girişimiyle dünya piyasalarına 33 milyon ton tahıl ürünü sevk edilmesini sağlayarak küresel açlık krizi tehlikesinin önüne geçtik" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Hayatının herhangi bir döneminde herkes orman alanına gitmiştir ve ekosistemle haşır neşir olmuştur. O yüzden, ormanların da hayatından sorumluyuz. Bundan sonra Bakanlığımız ve Müdürlüğümüz, bütün konsantrasyonunu yangın öncesi safhayla ilgili buraya yönlendirecek" dedi.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Hayatının herhangi bir döneminde herkes orman alanına gitmiştir ve ekosistemle haşır neşir olmuştur. O yüzden, ormanların da hayatından sorumluyuz. Bundan sonra Bakanlığımız ve Müdürlüğümüz, bütün konsantrasyonunu yangın öncesi safhayla ilgili buraya yönlendirecek" dedi.
#Bakan YumaklıEylülün ilk haftalarında petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle hızla artan gübre fiyatları, 430 dolar seviyesinde seyrediyor. Uzmanlar, LNG piyasasını etkileyen grevler ve Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle fiyatların bir süre daha yukarı yönlü gidebileceği görüşünde. İç piyasada da gübre satış sezonunun başladığına dikkat çeken uzmanlar, fiyatların yukarı yönlü harekete geçtiğini ifade etti. Bu sezon gübre tüketiminin geçen yılın üzerine çıkarak 6 milyon tonu geçmesi de öngörülüyor.
#GübreProtein değeri yüksek, hafızaya iyi geliyor, kalbimizi koruyor, kemik gelişimini destekliyor. Her mevsim soframızın en kıymetli malzemelerinden biri olan balık, yaz aylarında da vazgeçilmezimiz... Yanına fava, havuç tarator gibi mezeleri, patates ve roka salatalarını çok yakıştıran yazarımız Dr. Ayça Kaya sağlıklı pişirme yöntemlerini anlatıyor, tarifler veriyor.
#Sponsorlu İçerikTarım ve Orman Bakanlığı, 79 ilde toplam 733 adet bal ormanı kurdu. 2023 sonuna kadar hedef, bal ormanı sayısını 790’a çıkarmak. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “2022 yılı için 100 bin tonun üzerinde bal üretimi bekliyoruz. Türkiye dünya bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada geliyor. Hedefimiz üretimimiz arttırmak” diye konuştu.
#BalAnkara’da iki yıldır yürütülen ‘ABB Çevresinde Kentsel Tarım ve Kırsal Yaşamın Güçlendirilmesi Projesi’nin sonuç raporu açıklandı. Ankara’ya has 5 ilçede üretilen 5 ürün için ‘Garanti Markası’ çalışması yapılacak. Ürünler için markalandırma sistemine gidilerek, katma değer kazandırılması ve pazar payının arttırılması amaçlanıyor.
#Ankara Büyükşehir BelediyesiTarımsal arazilerin etkin kullanılmasını amaçlayan arazi bankacılığıyla, tarım alanındaki gelirlerin arttırılması hedefleniyor. FAO’dan yapılan açıklamada, “Türkiye’de 2 milyon hektarlık atıl tarım arazisi olduğu öngörülüyor. Bu arazilerin üretime kazandırılmasıyla yıllık 13 milyar TL’lik tarımsal gelir sağlanabilir” denirken; küresel tarımsal arazi pazarının yıllık yüzde 10’luk büyümeyle 2025’te 173 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
#Arazi Bankacılığıİklim krizinin artan etkileri açıkça ‘uyum sağlarsan ayakta kalırsın, bildiğini okursan çökersin’ diyor ve Türkiye için en acil konunun su ve tarım politikaları olduğunu ortaya koyuyor. Bu gerçekler doğrultusunda, başlangıç noktası olarak hayata geçirilen, Birleşmiş Milletler ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Konya’da yürüttüğü proje, yaygınlaştırdığı yeniliklerle geleceğe dair umut veriyor.
#İklim KriziTarla yerine savaşa gitmek zorunda olan Ukrayna’daki çiftçiler nedeniyle ülkenin tarımsal üretiminde riskler devam ediyor. FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, 2022 yılı boyunca gıdada en önemli konunun Karadeniz’deki tedarik hatları olduğunu belirterek, “Ukrayna çiftçisi geçen yıl ektiği ürünlerin tamamını hasat edemedi. Ukrayna’da şu an en büyük risklerden biri çiftçilerin askeri alanda görevlendirilmesi nedeniyle ortaya çıkan işgücü kaybı” dedi.
#FAOGünlük hayatımıza kolaylıkla entegre edeceğimiz birkaç yöntemle israfın önüne geçmek çok zor değil. Alışverişi ihtiyacımız kadar yapmak ve satın aldıklarımızın yenebilir tüm kısımlarını kullanmaya dikkat etmek atabileceğimiz ilk adımlar. Yeşilliklerin saplarından salatalar yapabilir, fazla olgunlaşmış çileklerden farklı soslar hazırlayabiliriz. Kavun, balkabağı gibi ürünlerin çekirdeklerini kavurup yemeklere katmak, pancar yapraklarını çorbaya eklemek de mümkün.
#TüketimTARIMLA ilgili her şeyi konuşuyoruz ama özellikle son yıllarda giderek önemi artan bir kavram olarak, ‘tarım hukukunu’ hemen hiç konuşmuyoruz. Bu alandaki büyük eksikliği fark eden avukat Arsin Demir ve arkadaşları 2019 yılında İzmir’de Tarım Hukuku Derneği’ni kuruyorlar. Gerçekten dikkate değer bir girişim. Arsin Demir’e, “Amacınız nedir” diye sordum. Demir, “Tarım hukukunu bir hukuk disiplini olarak ortaya koymak ve kamuoyuna tanıtmak temel amacımız” diyor.
#1