Paylaş
ÇALIŞMA KONULARI
Üreticiden nihai tüketiciye kadar tüm tarım sektör paydaşlarına tarım hukukunun önemini ve sektöre etkilerini aktarmak, tüketicilerin ve kamunun hak ve menfaatlerinin korunması için her türlü hukuki adımı atmayı hedeflediklerini söyleyen Demir, derneğin yaptığı çalışmalara şu örnekleri veriyor: “Basiretli çiftçi kavramı üzerine değerlendirme, tarım hukukunun tanımı, amacı, kapsamı bakımından incelenmesi ile diğer hukuk dalları ve alt disiplinlerle olan ilişkilerinin değerlendirilmesi, genel hatlarıyla tarım arazilerinde toplulaştırma ve ülkemizde yürürlükte bulunan mevzuat, tarım hukukunda miras Ve izale-i şuyu (ortaklığın giderilmesi) davaları, sözleşmeli tarımın mevzuat açısından değerlendirilmesi ve çiftçi mallarının haczedilmezliği...Görüldüğü gibi bu ve benzeri konular yeni yeni gündeme geliyor.”
TAPMER’DEN RAPOR
Derneğin üzerinde çalışma yaptığı konuların bunlardan ibaret olmadığını da söyleyen Arslan Demir, “Tarım hukuku çalışmalarımız ülkemizin her köşesinden gelen destek talepleriyle şekilleniyor. Hukuki konuları çalışırken bazı noktalarda ülkemizin tarım politikaları üretmesine katkı koyabileceğimiz fikri doğdu. Bu çerçevede, ‘tarımın anavatanı’ olan Anadolu, ‘bereket vatan’ olmaya devam etmelidir bakışıyla 19.05.2021 tarihinde düşünce kuruluşumuz olan TAPMER-Tarım Politikaları Merkezimizi kurduk ve aylık raporlar hazırlayıp kamuoyu ile paylaşıyoruz. Tarım politikalarının, partiler üstü bir konumda olduğunun farkında olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuşuyor.
***
Kadın kooperatifleri
E-TİCARET YAPIYOR
KÖY-Koop İzmir Birliği, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile yaptığı deneyim ve bilgi aktarımı işbirliği kapsamında 10 il 10 kooperatiften 100 kadını e-ticaret platformu N11 ile eğitimde buluşturdu. Birlik Başkanı Neptün Soyer ile etkinliğin sonuçlarını konuştuk. “İyi, adil ve temiz gıdayı tüketici ile buluşturmak çok önemli” diyerek söz başlayan Soyer, “Özellikle pandemi ile birlikte kargoların arttığı ve cep telefonundan ürünlerin pazarlandığı bir sürece girdik. Sağlıklı, yerinde, yerelde üretilen, Anadolu’da binlerce yıllık kadın emeğinin paketlere girdiği o güzel sayfalar artık çok rağbet görmeye başladı. Kelebek etkisiyle şu an Kilis’teki kadınların e-ticaret yapıyor olmasında ufacık bir payımız varsa bile bu bizi çok mutlu ediyor. E-ticaret çok canlı bir konu, hiç durmuyor. Kendinizi, sayfanızı, ürünlerinizi, paketinizi sürekli yenilemeniz lazım” diyor.
BİR ARADAYIZ VE GÜÇLÜYÜZ
“10 yıldır gıda pazarlıyoruz. Pandemide satışlarımız arttı” diyen Neptün Soyer, şu mesajı veriyor: “Tek başınıza değilsiniz, bir aradasınız ve daha güçlüsünüz. Siz 10 kooperatif, yanınızda FAO, yanınızda Bakanlık var. Destekler size verildikten sonra ayakta duracak bir sayfamız, dükkanımız olsun. Şu an verilmiş olan Birleşmiş Milletler’in uluslararası desteğini çok iyi kullanmamız lazım. Birleşmiş Milletler’den insanlar geliyor, bu ihracat demek. Gıdada e-ticaret yapmak çok keyifli bir şey. Kooperatifimizin en zor zamanlarında bizi döndüren e-ticaret oldu. İyi, adil, temiz gıdayı tüketici ile buluşturmak çok önemli. Müşteriyi memnun ederek gittiğinizde gıda asla kaybetmiyor.”
***
Türkiye’den
54 firma katıldı
FOOD Sektör dergisinin sahibi Şakir Sarıçay, kendi alanında marka olmayı başarmış bir dostumuz. Gıda sektöründe uzun yıllardır dergicilik faaliyeti yürüten Sarıçay, geçtiğimiz hafta Bakü’de düzenlenen Interfood Azerbaycan Gıda Fuarı’na katıldı. Sarıçay’a Fuar izlenimlerini sordum. Bakü’den çok umutlu döndüğünü ifade eden Sarıçay, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Her yıl büyüyen gıda fuarı Türkiye - Azerbaycan ticari ilişkilerinin gelişmesine de çok büyük katkı sağlıyor. Türkiye ve Azerbaycan iş adamlarının karşılıklı yatırımları iki ülke arasındaki kardeşliği daha da pekiştirecek. İki kardeş ülke arasındaki ticari ve turistik seyahatler zenginliğimizi artırıyor. Bu yıl 18-20 Mayıs tarihlerinde düzenlenen InterFood Azerbaycan Fuarı’na Türkiye’den 54 firma katıldı. Bu yıl özellikle meyve fidanı üreten firmalarımızın katılması dikkat çekiciydi. Çünkü Rusya’nın 4-5 yıl önce alım teşviki sağladığı meyve ve sebze sektörü ve seracılık ürünleri Azerbaycan üreticilerinden karşılık bulmuş gözüküyor.”
KISA KISA
* Tütün Eksperleri Derneği Başkanı Servet Yaprak, “Tütün tarımı, Anadolu’nun her yerine yayılmış, üretim tesisleri olan, istihdam kaynağı, kadının emeğinin olduğu ve ekonomik açıdan özgürleştiği, modern Türkiye’nin kurucu unsurlarından biridir” diyor.
* Türkiye, 2021’de turşu ihracatından 310 milyon dolarlık döviz geliri elde ederken, kornişon turşu 150 milyon dolarlık ihracatla turşu ihracatının yıldızı oldu.
Paylaş