İtalya’nın güneyindeki Puglia bölgesinde fiyatları makul ve yemekleri çok iyi epey lokanta var. Antichi Sapori ve arkasındaki isim Piero Zito günümüzde geçerli başarı normlarının tam zıddı özelliklere sahip. Hikâye anlatarak insanları etkilemeye çalışıp gözlerini boyamak yerine ürün kalitesiyle mideleri bayram ettirip gönülleri fethediyorlar.
#PugliaTBMM’nin yeni yasama yılının açılış resepsiyonunda konuklara özel ikram mönüsü sunuldu. Gastronomi Nobel’ini kazanan Mardin’li şef Ebru Baybara Demir’in hazırladığı mönüdeki 22 çeşit ikramın tasarlanması 3 hafta, yapılması ise tam 3 gün sürdü...
#TBMMÖyle bir şehir ki yemek yapmak da yemek de önemli bir sosyal etkinlik. Dost meclislerinin, aile ortamlarının, misafir ağırlamalarının birleştirici unsuru hep yemek... Mutfağa törensel bir yaklaşımın olduğu Şanlıurfa, haliyle sayısız hikâye barındırıyor. Yakın zamanda çıkacak olan ‘Tarih Yaratan Mutfak Öyküleri’ de işte bu köklü zenginliğe ışık tutuyor.
#SeyahatAtina’da arkadaşımın lokantasında yediğim karpuz kokusuyla, tadıyla içimi sızlattı.Bizde artık öyle karpuz yok. Nedeni basit: Daha çok ürün elde edip daha fazla kazanmak için kabak aşılı, hibrit tohumlu çeşitlere yöneliyoruz. Oysa Türk mutfağı demek, atalık tohumlar demek. Milli bir dava bu. Birbirimizi suçlamayı bırakıp elimizden geleni yapmalıyız.
#BiyoçeşitlilkBir çok kişi için yemek mutluluktur. Doğrusu “Onu yemem, bunu yemem”, “Yersem kilo alırım” gibisinden söylemleri anlamlandıramıyorum. Yemek buldu mu insan oturup bir köşeye yemeli, en azından tadına bakmalı. Benim felsefem ise “Lezzetin peşinden koşmak.” Kilometrelerce uzaklıkta olsa bile lezzet, tadılmayı hak ediyordur. Bir lezzet avcısı olarak bu hafta size Avcılar’da beğendiğim 3 mekanı yazacağım. Biri patlıcan kebabının üstatlarından... Enfes yapıyor. Onu zaten Avcılar’da bilmeyen yok. Diğeri ise henüz çok yeni bir çorbacı ancak yılların restoran tecrübesiyle kendini kısa sürede kabul ettirdi. Fazla sizi meraklandırmadan, buyurun yazıma.
#İskender KebabıŞu gördüğünüz kareler kaç aylık proje... Yani ikisini eşleriyle bir araya getirmek.... Biri Türkiye’ye geliyor, öbürü gidiyor. Biri müsait oluyor, öbürünün çekimi oluyor. Mehmet Abi’nin eşi Ülker Abla Bodrum’dan dönüyor. Bu sefer Vedat Bey’in eşi Linda Hanım’ın Amerika’da konferansları başlıyor. Tam olacak, ramak kalıyor; Vedat Bey rahatsızlanıyor. O iyileşiyor, haydaaa Mehmet Abi düşüp kolunu kırıyor. Geçen hafta şeytanın bacağını kırdık, Yaşinlerle Milorları Burgazada’da buluşturdum. Milorların deniz kenarındaki şahane villalarında. Martı seslerinin karga ve saksağan seslerine karıştığı bahçede. Neredeyse yemekten başka bir şey konuşulmayan, her kelimesinden lezzet, her anından kahkaha fışkıran o buluşmadan notlar okuyacaksınız şimdi. Fakat gecenin sonundaki bombayı daha en baştan şimdi anlatayım: Milorlar bizi tekneye uğurluyor. İskeledeki görevli, Mehmet Abi’ye Vedat Bey’i göstererek, “Abi, bu adam NTV’deki yemekçi adam değil mi” diye soruyor. Mehmet Abi “Evet o, Vedat Milor” diye adama dönüyor. Biletçi bu sefer: “Aaaa sen de CNN’dekisin!”
#Vedat Milor