Paylaş
Patlıcana balcan, domatese frenk, bibere de isot diyen Urfalılar’ın hayatında fırında pişen tepsi yemekleri de büyük bir yer tutar.
Kışın ciğer kebabını, yazın ise patlıcan kebabını çok tüketirler. Özellikle Birecik patlıcanı ve Siverek domatesiyle yaptıkları kebaplarının tadına doyum olmaz. Fırına koyulan toprak güvecin içinde saatlerce pişen kuzu eti, sarımsak, domates, patlıcan ve isotlu çömlek kebabı, akılları baştan alacak kadar güzeldir.
Ama illa “Ciğer kebabı yiyeceğim” diyorsanız, çarşının içindeki 63 Ciğer Kebapçı-sı’na gitmelisiniz. Kahvaltıda bile ciğer kebabı yiyebilen Urfalılar’ın ciğer kebabını nasıl yediklerini Kadir Usta size bire bir anlatacaktır.
Ciğerler kömür ızgarasına koyulan şişlerde pişerken, siz de önünüze tabak niyetine koyulan kesme tahtasında soğanı incecik doğrarsınız. Sonra da taze nane ve maydanozu ayıklar, pişen isotun kabuğunu soyar, tohumlarını ayıklar ve incecik dilimlersiniz. İşte artık ciğerin yanına koyacağınız garnitür hazırdır. Şimdi sıra incecik pideyi tahtanın üzerine sermeye ve ciğeri demir şişten çıkarmaya gelmiştir. Artık garnitürü de pidenin içine koyup bir güzel dürüm yaptıktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Bütün bu yemekler güzel ama Urfa demişken çiğköfteden bahsetmemek olmaz değil mi? Meşhur sıra gecelerinde Urfalı erkekler bir araya toplanır ve çiğköfte yoğururlar.
Bol marul, taze nane ve diğer yeşilliklerle yenen çiğköftenin yanında ayran tercih edilir. Urfa’da çiğköfte günlük hayatın bir parçasıdır kısacası. Siz o gün çiğköfte yapamadıysanız, meraklanacak bir durum yoktur ortada. Komşulardan biri mutlaka yapar ve size de gönderir.
Lor peynirli rokalı gözleme
YAPILIŞI
Rokayı tek tek yıkayıp süzün. Yaprak kısımlarını koparıp elinizle iri parçalara ayırarak derin bir kaba aktarın. Üzerine lor peynirini koyup kekik ve naneyi serpiştirin. Karabiber ve kırmızı pul biberi de ekledikten sonra domatesleri rendeleyin. Malzemeleri çatal yardımıyla iyice ezin.
Diğer taraftan hazır yufkayı tezgaha serin. Suyun yarısını kaşık yardımıyla yufkanın her tarafına gezdirin. Yufkanın dört tarafını ortasına doğru katlayıp üstüne 35-40 santim boyutlarında kare bir yufka elde edin. Eşit büyüklükte dört adet kare elde edecek şekilde çıkacak kesin. Kare parçaların üzerine peynirli rokalı harcı yayın. Yufkaların bir ucunu diğerinin üzerine kapatıp bastırın.
Hazırladığınız gözlemeleri hafifçe yağlanmış geniş bir tepsiye yerleştirin. Kalan 1 çay bardağı suyu kaşıkla üzerlerine paylaştırın. Çörekotunu da serpiştirdikten sonra 175 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri iyice kızarıncaya kadar, 25 dakika pişirin. Çıkarın ve sıcak sıcak servise sunun.
· 150-200 gr roka
(Sadece yaprakları kullanılacak.)
· 1 su bardağı dolusu lor
(tuzsuz, yağsız peynir)
· 2 çay kaşığı kuru kekik, nane
· 2 çay kaşığı karabiber, kırmızı pul biber
· 2 adet orta boy domates
· 1 adet hazır yufka
· 2 çay bardağı su
· 2 çay kaşığı çörekotu
Paylaş