Sigara içen birinin ciğerleri, damarları sigara içtikten sonra hiç sigara içememiş biri gibi olabilir mi yoksa illa bir hasar alır mı? Yeni bir çalışma, bir kişinin sigarayı bıraktıktan sonra kalp hastalığı riskinin ortalamaya düşmesinin yirmi yıldan fazla sürebileceğini, kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin 25 yıl süreceğini söylüyor.
#SigaraHiç düşündünüz mü yıllardır sigara içen birinin sigarayı bıraktıktan sonra ciğerlerinin tamamen temizlenmesi, kalp ve damarlarının hiç sigara içmeyen birininkine benzemesi ne kadar zaman alır? Süreyi kısa sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Güney Kore'deki araştırmacılar, uzun süredir sigara içen bir tiryakinin kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin ne kadar sürdüğünü keşfetti: Tam 25 yıl…
#SigaraSosyal ve duygusal beceriler özel yaşam, eğitim ve iş yaşamında önemli rol oynar. Ancak eğitim sistemimizin farklı aşamalarında gerçekleştirilen merkezi sınavlar ve bu sınavların tercih edilen okullara yerleşmeyi sağlaması akademik başarıyı ön plana çıkardı. Ancak insan gelişimi sosyal, duygusal, akademik, fiziksel gibi pek çok farklı alan ile bir bütünlük içerisinde ele alınmalı. Çağdaş kuramlar ve eğitim sistemleri bireyin bütünsel gelişimini vurguluyor...
#Konuk YazarDanışanların düşüncelerini değiştirmeye yönelik bir terapi yöntemi olan bilişsel terapi, 90'lı yılların başından itibaren dünya genelinde uygulanmaya başlamıştır. İngilizcesi Cognitive Behaviorism olan bu yöntem, bilişsel davranışsal terapi adıyla da bilinir. Bilişsel Terapi nedir, ne işe yarar? Bilişsel terapi teknikleri nelerdir, kimlere uygulanır tüm detayları ile derledik.
#Bilişsel TerapiABD’de ortalama 50 milyon kişi kronik ağrı çekiyor. Bunların yaklaşık yüzde 7’sinde ağrı psikolojik baskıya sebep olurken günlük hareketleri de zorlaştırıyor. Kronik ağrıya bağlı olarak yıllık neredeyse 300 milyar dolar verimlilik, ayrıca sağlık ve mutluluk kaybı da yaşanıyor. Peki, kronik ağrıların sebebi ne? Bununla nasıl mücadele edilir, farklı tedavi yöntemleri nelerdir?
#YazarOkullar zorlanmanın çok olduğu ve birçok açıdan kolay olmayan mekanlardır, örneğin akran zorbalığının çok fazla olduğu yerlerdir. Okullarda çocukluk dönemi travmaları, ebeveyn kayıpları, ailesel problemler, akademik kaygılar, hastalık, bedensel engeli olan çocuklar var. Aslında bir sınıfın içine baktığımızda yaşamın içi gibidir, o kadar çok acı var ki. Peki bütün bunlarla biz nasıl şefkatli olabiliriz? Burada diyebiliriz ki okullar eğitim ve öğretimin var olduğu gibi acının, duyguların, zorlanmanın da var olduğu yerlerdir. Bir sınıfın içinde öğretmen birçok acı görür, eğer farkındaysa. Yaşamda bir zorlanma, bir acı varsa şefkat aslında bizim o duruma karşı gösterdiğimiz becerikli bir tutumdur. Şefkat bir eylem olabilir, bir eylemin içerisindeki tutum olabilir veya bir duygu olabilir.
#MindfulnessPsikolojik danışmanlık, danışanın kendini ve çevresini daha iyi anlayıp kabul etmesine ve etkin seçimler yapmasını amaçlayan bir süreçtir. Bu süreci yöneten kişi ise psikolojik danışmanlardır. Birçok gencin kariyer hedeflerinde yer alan psikolojik danışmanlık mesleğine dair psikolojik danışman nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Psikolojik danışman olma şartları, maaşları ve iş imkanlarını sizler için derledik.
#Psikolojik Danışman NedirVajinismus hastalığı geçmişte ve günümüzde yaygın olarak görülen ama şimdilerde daha rahat konuşulup tartışılan bir hastalıktır. Diğer cinsel bozukluklarda olduğu gibi vajinismus tedavisi uygulayan klinisyenlerin yakın zamana kadar ellerinde sistematik ve kontrollü laboratuvar ortamında yapılmış çalışmalar yoktu.
#VajinismusToplumda sıkça görülen ve psikiyatrik bir hastalık olan sosyal fobi tanısı genellikle ergenlikte konulsa da belirtileri erken çocukluk döneminde de görülebiliyor. Sosyal fobinin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyleyen Psikolojik Danışman Ada Ümmühan Köse, bu ciddi hastalığın kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü, başarısını etkilediğini, yalnızlık, anksiyete ve mutsuzluğa yol açabileceğinin altını çiziyor.
#Çocuk PsikolojisiPsikolojik terapi yöntemiyle kilo verebileceğinizi biliyor muydunuz? Türkiye'de bu yöntemi uygulayan sayılı uzmanlardan biri olan Merve Öz, "Yöntem, beyni değiştirmeyi hedefliyor. Kişiler herhangi bir yemek listesine bağlı kalmadan tabak oluşturmayı öğreniyor" dedi.
#Bilişsel Davranışçı TerapiKilo vermek için sağlıklı beslenme ve psikolojik terapiyi bir araya getiren 'Bilişsel Davranışçı Terapi' ile hem fazla kilolar veriliyor, hem de verilen kilolar korunuyor. Türkiye'de bu yöntemi uygulayan sayılı uzmanlardan biri olan Merve Öz, "Yöntem, beyni değiştirmeyi hedefliyor. Kişiler herhangi bir yemek listesine bağlı kalmadan tabak oluşturmayı öğreniyor" dedi.
#Kilo VermeMiyalji, devamlı hale gelmiş kas ağrıları için kullanılan bir terimdir. Kas romatizması olarak da bilinen miyalji, kasların aşırı ve kontrolsüz bir şekilde kullanılmasından dolayı oluşan kas sakatlıkları ve buna bağlı olarak meydana gelen kas rahatsızlıkların habercisi olabilir.
#Kas Romatizması