Güncelleme Tarihi:
Aldığımız kalori, harcadığımız kaloriden fazlaysa kilo alırız. Bu noktada beyin çok etkili, sorun midede değil. Kilo almayı beyin tetikliyor. Bu nedenle kilo verirken, beyni de değiştirmek lazım. Beyni, sabote eden düşünme ve davranışlara odaklanarak, bunları daha sağlıklı olanlarla değiştirmek gerekiyor.
Bilişsel davranışçı terapi ile beyin değişiyor
Bilişsel davranışçı terapi, bir psikoterapi yöntemidir. Biz insanların kilo vermesini engelleyen, kilo verdikten sonra ise geri almasına neden olan davranış ve düşünceleri tespit ederek; sağlıklı ve işlevsel olan davranış ve düşüncelerle değiştirilmesi hedefleniyor. 5 seans davranışsal, 5 seans da bilişsel terapi uygulanıyor. Daha sonra da kontroller devam ediyor.
Yöntem iki grupta denendi
Hastalar, cinsiyetleri, yaşları ve vücut kitle endeksleri eşit olacak şekilde iki gruba ayrıldı. Gruplardan birine beslenme eğitimi, diğerine beslenme eğitimine ek olarak bilişsel davranışsal terapi uygulandı. 8 seansın sonunda bu iki grup karşılaştırıldığında her ikisinde de kilo kaybı gözlemlendi. Ancak, beslenme eğitimine ek olarak bilişsel davranışçı terapi alan grupta ilk ve son seansta uygulanan ölçekler karşılaştırıldığında 'duygusal yeme' azaldı, 'farkında yeme' arttı. Sadece beslenme eğitimi alan grupta ise böyle bir sonuç gözlemlenmedi.
Kişi kendisinin diyetisyeni oluyor
Kişiler yıpranmadan, kilo problemi çözülüyor. Herhangi bir diyet listesi uygulamalarına gerek kalmıyor. Kişiler adeta kendilerinin diyetisyeni gibi oluyor. Çünkü bu yöntem sayesinde ne yiyeceklerini, nasıl yemeleri gerektiğini çok iyi öğreniyorlar.