Bu yıl okullar uyum haftası kapsamında okulöncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri için 2 Eylül’de, diğer sınıflar için 9 Eylül’de başladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın çalışma takvimine göre ara tatilin resmi başlangıç tarihi 11 Kasım Pazartesi olsa da öğrenciler ve öğretmenler için mola başladı.
#OKUL5 Nisan cuma günü çocuklar hem ara tatili hem de bayram tatilini kapsayan 9 günlük bir tatile başladı. Yoğun ders temposundan uzaklaşmak ve dinlenmek isteyen öğrenciler için güzel bir ara olacak. Bu tatil hem bayramı sevdiklerimizle kutlamak hem de farklı aktiviteler yapabilmek için iyi bir fırsat.
#Konuk YazarSakinlik, huzur ve bilinçli farkındalık unsurlarını temel alan bir zihin durumu olan mindfulness’ın etkileri evlerimize de yansımaya başladı. Özellikle son yıllarda birçok ünlü iç mimarın tasarımlarında mindful minimalizm akımından ilham alması, yaşanılan anın hissedildiği ve karmaşadan uzak evlerin ortaya çıkmasının da yolunu açtı.
#Dekorasyonda MindfulCuma günü öğrenciler ara tatile girdi. Yoğun ders temposundan uzaklaşmak ve dinlenmek isteyen öğrenciler, 9 gün boyunca tatil yapacak. Bu tatilde bazı aileler yoğun tempo sonunda çocuklarıyla vakit geçirebilmek için planlarını yapmışken bazı aileler de birlikte neler yapabileceklerini belirleme konusunda sorun yaşayabiliyor.
#Konuk YazarÖğretmenlere 21’nci yüzyıl yetkinlikleriyle donatılmış eğitimler sunmayı hedefleyen Değerli Öğretmenim programı 'Sosyal Girişimcilik' teması ile Haziran eğitimlerine başlıyor. İlk oturum 1 Haziran’da 'Bilinçli Farkındalık ve Stres Yönetimi' olacak.
#Anadolu VakfıAnne babalar, çocuklarına her fırsatta nasihat veriyor, kendi çocukluklarıyla bugünün çocukluğunu kıyaslıyor. Oysa bu durum çocukları fena halde bunaltıyor. Uzmanlar “Çocuklar duyduğunu değil gördüğünü yapar. Söylemek yerine, davranışlarınızla gösterin” diyor.
#AcıyoooBurcu Özer Katmer romanı ‘Kendine Ait’te bir kadının kendine olan yolculuğunu anlatıyor. Bu yolculuk tek başınalığı, kadın olma hallerini anlatırken aslında kendine dönülen, varılan bir rota oluyor. Travmalar, aile, kadın-erkek ilişkileri, cesaretin varlığıyla yepyeni bir hikâyeye dönüşüyor.
#Kendine AitGoogle’ın her yıl açıkladığı arama trendlerinde bu yıl en çok dikkat çeken maddelerden biri ‘Ben neden…?’ diye başlayan sorular oldu. ‘Ben neden sevilmiyorum’, ‘neden doğdum’, ‘neden yaşıyorum’ gibi olumsuz soruların arka arkaya sıralandığını görünce biz de uzmanlara ‘Biz neden bu kadar mutsuz ve umutsuzuz’ diye sorduk.
#GoogleMindfulness, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Mindfulness nedir öğrenebilir ve buna göre ne işe yaradığını bilebilirsiniz. Mindfulness nedir? Ne işe yarar? Mindfulness nasıl yapılır detaylarıyla derledik.
#SözlükÇoğumuz her yılın başında daha iyi bir hayata adım atmak üzere kararlar alıyoruz. Ancak daha ilk ayda bunları ya unutuyor ya da rafa kaldırıyoruz. 100 kişiye “2022 kararların ne” diye sorduk: Spora başlamak, zararlı alışkanlıkları bırakmak ve sağlıklı beslenmek gibi klasik hedeflerin yanı sıra bu sene pek çok kişinin ruhsal olarak şifalanmak, dinginleşmek ve bol bol seyahat etmek istediğini gördük. Bu kararları uygulamak için uzmanlardan ipuçları aldık; yardımcı olacak mobil uygulamaları yazdık.
#Yeni YılTINAZTEPE Galen Hastanesi toplantı salonunda gerçekleştirilen etkinliğe, Tınaztepe Galen Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanları Doç. Dr. Tülay Akman, Dr. Elvina Almuradova, psikolog Ece Başak Ünal, Psiko-Onkologlar Derneği Başkanı, sağlık psikoloğu Ozan Bahçivan ile kanser tedavisi gören ve sağlığına kavuşan hastalar katıldı.
#1Tarihi binlerce yıla dayanan yoga ve meditasyon gibi geleneksel pratikler, günümüzde sosyal medyada popüler bir araç haline geldi. Birçok kişi kendi videolarını çekip yeterli bilgiye sahip olmadan takipçilerine tavsiyelerde bulunuyor. Bu pratikler kimilerini olumlu yönde etkilerken kiminin egosunu göklere uçurabiliyor.
#MeditasyonAnkara’da büyümüş, gözünü bozkıra açmış ama sonradan denize âşık olmuş biri o… 34 yaşındaki Aslıhan Begüm Gökçınar kiraladığı teknede yaşıyor. Üstelik klostrofobisi olsa da deniz tutsa da yelken ve yat yarışlarına girmekten vazgeçmiyor: “Bu bir yaşam kültürü. Kendimi burada mükemmel hissediyorum.”
#GazetehaberleriOkullar zorlanmanın çok olduğu ve birçok açıdan kolay olmayan mekanlardır, örneğin akran zorbalığının çok fazla olduğu yerlerdir. Okullarda çocukluk dönemi travmaları, ebeveyn kayıpları, ailesel problemler, akademik kaygılar, hastalık, bedensel engeli olan çocuklar var. Aslında bir sınıfın içine baktığımızda yaşamın içi gibidir, o kadar çok acı var ki. Peki bütün bunlarla biz nasıl şefkatli olabiliriz? Burada diyebiliriz ki okullar eğitim ve öğretimin var olduğu gibi acının, duyguların, zorlanmanın da var olduğu yerlerdir. Bir sınıfın içinde öğretmen birçok acı görür, eğer farkındaysa. Yaşamda bir zorlanma, bir acı varsa şefkat aslında bizim o duruma karşı gösterdiğimiz becerikli bir tutumdur. Şefkat bir eylem olabilir, bir eylemin içerisindeki tutum olabilir veya bir duygu olabilir.
#MindfulnessGeçen bir yılda bozulan iş-yaşam dengesi, belirsizlik hali ve hastalık endişesi çalışanların önemli bir kısmının ‘tükenmişlik sendromu’ yaşamasına sebep oldu. Psikolojik sağlığın ne kadar önemli olduğunu anlayan şirketlerse masaj hizmetinden ‘iyi hissetmiyorum’ iznine pek çok uygulamayla çalışanlarının tükenmelerini engellemeyi amaçlıyor.
#Gazetehaberleriİnanmak, yılmamak, başarmak… Özlemle bekledikleri minik yavrularını kucaklarına alabilmek için tüp bebek tedavisi olan pek çok anne baba adayının ortak paydası… Günümüzde tıp ve teknolojideki hızlı gelişmelere hekimlerin tecrübesinin de eklenmesi, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin ‘anne’ ve ‘baba’ olma hayallerinin gerçeğe dönüşmesini mümkün kılıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, anne olmayı kolaylaştıran önlemleri anlattı; tüp bebek tedavisi sürecine yönelik önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#BebekEnerji ve fiziksel bedeninizi beslemek söz konusu olduğunda besinler önemli bir rol oynar. Çakraları (diğer bir deyişle vücudun ana enerji merkezleri) dengeleme konusunda da besinlerden yardım almak önemli. Beslenme Uzmanı ve Reiki Uzmanı Serena Poon, her bir çakra için yenmesi gerekenleri anlatıyor.
#Çakra NedirÇevrimiçi eğitimler salgın dönemiyle birlikte iyice yaygınlaştı. Dijital platformlar üzerinden verilen kurslar sayesinde oturduğumuz yerden uluslararası geçerliliğe sahip sertifikalar bile alabiliyoruz. Aklınıza gelebilecek her konuda bir programa ulaşmak mümkün...
#GazetehaberleriFarkındalık, bir şeye tüm dikkatini vermektir. Bu hissettiğiniz, duyduğunuz veya fark ettiğiniz herhangi bir şey olabilir. Ulaşmanız gereken özel bir sakinlik yeri yoktur ve bu zihninizi temizlemekle ilgili değildir. Sadece şu anda deneyimlediğiniz şeye dürüst ve nazik bir bakıştır.
#Çocuklarda Bilinçli FarkındalıkBu yıl tüm dünya, her açıdan ve hiç olmadığı kadar hızlı değişti... Bir virüs geldi ve milyarların yaşamını altüst etti.. Bir zamanlar bilimkurgu filmlerinde görüp de “Yok artık” dediğimiz pek çok şey gerçek oldu. Şimdi yeni bir yıla giriyoruz ama sadece 2021’e değil, geleceğe, önümüzdeki döneme bakalım; bundan sonra neler olacak... Fütüristler Derneği’nden uzmanlar 10 başlıkta geleceği yorumladı.
#GazetehaberleriLiseden mezun olup üniversiteye başlamak birçok genç için yetişkinliğe adım atmanın ve aileden bağımsızlaşmanın önemli bir sembolü. Ancak içinde bulunduğumuz pandemi süreci, bu sene üniversiteye başlayan gençleri de etkiliyor. Sayısız fedakarlık yapıp hayalindeki üniversiteyi kazanmak için gece gündüz çalışan gençler bugünlerde bir kampüs yerine kendi evlerinde üniversite öğrencisi olmanın nasıl bir deneyim olduğunu keşfediyor.
#ÜniversiteFOMO (Fear of Missing Out), psikolojide fırsatı kaçırma korkusu olarak nitelendiriliyor. Yeniliği, fırsatı veya imkanları kaçırma korkusu olarak nitelendirilebilecek olan FOMO, borsada ve kripto para piyasasında da gündemde yer almaktadır. Kripto piyasalarında sıkça kullanılan FOMO terimi, aynı zamanda pişman olma duygusu için de kullanılmaktadır. İşte, psikolojide FOMO hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Fomo