Güncelleme Tarihi:
Mindfulness, dikkati nazik ve tarafsız bir şekilde yönetme becerisine verilen isimdir. Nefesi, hisleri, duyguları ve düşünceleri nazikçe gözlemleyebilmektir.
Mindfulness, dikkati tarafsız ve aynı zamanda nazik bir şekilde yönetmektir. Nefesi, hisleri, vücudu, duyguları ve düşünceleri günlük yaşantı içindeki davranışların farkında olarak nazik bir şekilde yönetmektir. Her ne kadar vücutta bir gevşeme ve rahatlama yaratsa da bir gevşeme tekniği değildir. Amaç dikkat geliştirmektir ve bundan dolayı gevşeme tekniği olması mümkün değildir.
Olanı olduğu gibi görmek ve farkında olmak olarak da değerlendirilir. Zihinden güç içinde birçok farklı konu geçer ve bu düşünceler kişiler tarafından gerçekleştirilir. Mindfulness düşünceleri durdurmak değil asıl olarak bu tüm duygu ve düşünceleri sakin bir şekilde izlemek anlamına gelir. Bu sayede bedensel farkındalığı artırmak ve vücut ile zihin arasındaki iletişimi artırmak mümkündür
Ne İşe Yarar?
Mindfulness ile neyin amaçlandığı ve bu egzersizin ne işe yaradığı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Depresyon, stres, kaygı ve üzüntü gibi olaylar karşısında ruhun ve zihnin sağlıklı kalabilmesine yarayan bir uygulamadır. Özellikle anksiyeteye iyi gelmesi nedeniyle ruhsal problemlerin azalmasına ve bağışıklık sisteminin de güçlenmesine sağlar. Uyku problemleri, yeme bozukluklarına ve fiziksel tüm hastalıklara da mindfulness ile karşı koymak mümkündür.
Kişisel gelişim için oldukça faydalı bir uygulamadır ve duygu ve düşüncelerin daha dengeli olmasına yardımcı olur. Mindfulness egzersizleri ile esnek olabilme, olaylar karşısında yapıcı kararlar verme ve tepkileri kontrol etmeyi öğrenme amaçlanır. Bu sayede emin adımlar atmak ve kişilerin kendilerini yönetmesi mümkündür. Öz farkındalık için de mindfulness egzersizleri oldukça önemli bir yere sahiptir.
Mindfulness Nasıl Yapılır?
Mindfulness bilinçli farkındalık adıyla da bilinen bir egzersizdir. Nefes alma işlemi için dik oturmak ve omuzları açık tutarak güvenli bir oturuş sergilemek gerekir. Sonrasında nefesi normal bir şekilde almak ve fiziksel olarak da hislere odaklanmak gerekir. Zihniniz başka yerlere kaydığında gülümseyin ve nazikçe nefes almaya devam edin. Nefes alış verişinizin normal olmasına özen gösterin ve sürecin de farkında olun. Bedeni gözlemleme için geniş bir algı yaratmaya çalışın.
Tüm bedeninizdeki hislere odaklanın ve değişimleri de gözlemleyin. Dikkatiniz farklı bir yere kaydığında nazikçe bedeninize odaklanın. Eğer bedeninizin herhangi bir yerinde huzursuzluk ya da rahatsızlık hissederseniz tekrar odaklanın ve devam edin. Doğal nefes alış verişinize odaklanın ve bu sayede bedensel bir hisse kapılın. Sesleri dinleme için ise seslere olan dikkatinizi açın ve seslerin sizi nasıl etkilediğini anlamaya çalışın. Seslerin netliğine, tizliğine ve yüksekliğine dikkat ederek değişimleri gözlemleyin. Sessizliği fark edin ve seslerin size gelmesini bekleyin. Dikkatinizi ise sesler üzerinde tutmaya özen gösterin.
Mindfulness Egzersizi Kaç Çeşittir?
Egzersizi iki farklı şekilde uygulamak mümkündür. Bunlar formal ve informal egzersizler olarak karşımıza çıkar. Formal olan egzersiz her gün bilinçli olarak uzanıp ya da oturup bedensel duygular, sesler, düşünceler ve nefese odaklanmaktır. İnformal ise herhangi bir iş ya da uygulama yaparken herhangi bir yerde dikkatli bir farkındalık yaratmak olarak karşımıza çıkar. Ayrıca bu egzersizleri nefes üstünde mindfulness egzersizi, duyular üstünde mindfulness egzersizi ve düşünceler ve duygular üstünde mindfulness egzersizi olarak da çeşitlendirmek mümkündür.