Kardeşiniz olduğu için kendinizi şanslı hissedenlerden misiniz yoksa ‘Keşke tek çocuk olsaydım' diye iç geçirenlerden mi? Yakın zamanda yapılan bir araştırma, hiç kardeşi olmayan gençlerin ruh sağlığı açısından çok kardeşi olanlara göre daha iyi durumda olduğunu, kişilerin psikolojilerinin kardeş sayısı arttıkça bozulduğunu söylüyor. Biz de hem ailenin tek çocuğu olanlarla hem de kardeşi olanlarla konuştuk.
#Kardeş SayısıGülsüm Tanyıldız, başarılı bir girişimci ve tasarımcı. Hayal etmeyi ve tasarlamayı çok seven, çocukluğundan beri sanata, modaya karşı tutkusu olan Tanyıldız, finans sektöründeki kariyerinin ardından hayallerinin peşinden gitmeye karar verdi. Moda tasarımı eğitimi aldıktan sonra kurduğu marka ile sanatı modada kullanılabilir hale getirdi. İş birliği yaptığı sanatçıların eserlerini moda ile birleştirdiği tasarımlarıyla, sanatı gündelik yaşamımızın bir parçası yaptı. Gardırobunu ve evini sanatla tanıştırmak isteyenlerin aradığı isimlerden olan Gülsüm Tanyıldız, “Kendimiz için doğru seçilmiş kıyafetlerle sadece fiziksel olarak iyi görünmez aynı zamanda kendimizi iyi hissederiz, enerjimiz yükselir ve bu güzel enerji çevremize de yansır” diyor. Sevgili Gülsüm Tanyıldız’la keyifli bir söyleşi yaptık.
#AYSUN KABAAysima Altınok, Türkiye’nin ilk kadın beyin cerrahı olarak tarihe geçti. Kafasına koyduğunu yapan bu güçlü kadın, hayatını hastalarına adadı. Hiç evlenmedi ve çocuğu da olmadı. Ama o meslek hayatı boyunca çalışıp kazandığı ne varsa, büyük çoğunluğunu kız çocuklarını okutmaya adadı. Türk Eğitim Vakfı bağışçısı olan 92 yaşındaki Aysima Altınok’u, iki tıp öğrencisi bursiyeri ziyaret etti. Geleceğin doktorları Melis ve Aslı Nur, onu hem bir anne hem de bir idol olarak görüyor.
#GazetehaberleriGüney Kore, 1953 yılında bir savaştan çıktı ve bugün dünyanın 11’inci büyük ekonomisi durumunda. Çin de Brezilya da büyük bir ekonomi ama Güney Kore’yi onlardan ayıran bir şeyler var. Sadece ekonomik olarak büyük ülke olmamışlar, eğitimi, teknolojiyi, üretimi, demokrasiyi, adaleti, bilimi, sanatı vb. birçok alanı belirli bir seviyeye getirmişler. Peki ne yapmışlar da bunu başarmışlar?
#EğitimTürkiye’de ilk defa, uzmanlar eşliğinde sağlıklı beslenme ve medya okuryazarlığı bilinci oluşturmak için kitap yayınlandı. “Dedektif Duru Gerçeğin Peşinde” serisinin ilk kitabını yazan Bilim ve Sağlık Habercisi Esra Öz, bilgi kirliliğinden kurtulmak için bu kitabı hazırladığını açıkladı.
#Dedektif DuruTürkiye’de ilk defa, uzmanların eşliğinde sağlıklı beslenme ve medya okuryazarlığı bilinci oluşturmak için kitap yayınlandı. “Dedektif Duru Gerçeğin Peşinde” serisinin ilk kitabını yazan Bilim ve Sağlık Habercisi Esra Öz, bilgi kirliliğinden kurtulmak için sorgulayan, eleştiren ve çözüm üreten toplum için bu kitabı hazırladı. Kitap, “Sağlıklı Beslenmenin Gizemli İpuçları” başlığıyla raflardaki yerini aldı. 11 yaş ve üzeri çocuklar için yazılan Dedektif Duru, her kitapta başka bir sorunun çözümünü arayacak.
#Esra ÖzSağlıklı ebeveyn tutumu, çocuğun ihtiyaçlarını karşılamaktan ve çocuğun “kendi olmasını” sağlamaktan keyif almayı içerir. Ancak bunu gerçekleştirmek her zaman çok da kolay olmaz. Bilinçli Ebeveynlik Atölyeleri, ebeveynlere bunu nasıl gerçekleştirecekleri konusunda destek vermeyi amaçlıyor.
#Anne AtölyeleriYapay zekâ teknolojileri hayatımızı kolaylaştırmanın yanında önyargı, yanlış bilgi ve duygusal bağımlılık gibi riskleri de beraberinde getiriyor. Öğrencileri bu teknolojilere hazırlamak ve onları etik bir çerçevede yönlendirmek ise hepimizin sorumluluğunda. Onları yapay zekâ ile sağlıklı bir ilişki kurmasına yönelik teknoloji geliştirici, eğitim kurumları, aile ve topluma düşen görevler vardır.
#Konuk YazarAvustralya’nın 16 yaş altına sosyal medya yasağını kabul etmesinin ardından ülkemizde de 13 yaş altı için benzer bir uygulama gündeme geldi. Bu tür yaklaşımların tek başına yeterli olmayacağını belirten Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, “Yasaklar, merak uyandırır. Önemli olan bilinçli kullanım” diyor.
#Dilek Şirvanlı ÖzenMillî Eğitim Bakanlığı tarafından yeni müfredatta ebeveyn rolünün önemine vurgu yapmak ve ailelerin eğitim süreçlerine daha fazla dâhil olmasını sağlamak amacıyla 'Maarif Modeli Ebeveyn Okulu' kursları açılacak. Söz konusu kurslar halk eğitimi merkezlerinde ücretsiz olarak uygulanacak. Kurslara katılmak isteyenler MEB’in resmi internet adresinden başvuru yapabilecek.
#Maarif Modeli Ebeveyn OkuluYıllarca eğitim aldıkları halde çocuklar neden yabancı dil öğrenmekte zorlanıyor? Ebeveynlere bu konuda 10 altın tavsiyede bulunan Marmara Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Hamiloğlu, “Yabancı dil öğrenmek için en iyi zaman ergenlik öncesi” diyor...
#Yabancı DilÇiğli Ataşehir’de eğitim öğretim hayatına devam eden Özel Bilgiç Çocuk Anaokulu, yeni dönem hazırlıklarını tamamladı. Yeni dönemle birlikte gerçekleştirecekleri projelerden bahseden kurucu Beril Çelikel, çocukların çok yönlü gelişimlerini takip etmek için uzman desteğinden faydalandıklarını belirtti.
#1Anne-baba olarak, çocuğunuzun okulda iyi çalışmasını, başarılı olmasını ve iyi bir karne almasını istersiniz. Bu beklentiler doğrultusunda, çocuğunuz size göre yeteri kadar iyi olmayan bir karneyle eve geldiğinde nasıl tepki vereceğiniz konusunda zorlanabilirsiniz.
#Konuk Yazar