Güncelleme Tarihi:
“Davranış bozukluğu” dediğimiz durum aslında uzmandan yardım alınarak çözümlenebilecek bir durumdur. Öncelikle davranış bozukluğu nedir onu tanımlayalım. Kişinin; başkalarının temel haklarına saldırması, içinde bulunduğu yaşa uygun olarak başlıca toplumsal kurallara ve değerlere uymaması ve hiçe sayması ve bu davranışların tekrarlayıcı biçimde ve de sürekli olarak yapılması.
Davranış bozukluğu, yaşın gelişimine uygun olarak yapılan birtakım davranışlar ile karıştırılmamalıdır. Örneğin; 1- 1,5 yaşına kadar olan bir çocuktan parmak emmesini bekleriz ve doğal ihtiyacı deriz, ancak bu parmak emme 4 ya da 7 yaşında ise o zaman bir davranış bozukluğundan bahsedebiliriz. Peki, bu davranış bozukluğu diye kastettiğimiz şeyler nelerdir diyecek olursak:
Yukarıda saydığımız davranış bozuklukları nasıl gelişir dersek eğer temellinde aile yatmaktadır. Bu durumu açarsak;
Temelinde ailenin yanlış tutum ve davranışları ile ortaya çıkan davranış problemleri aşağıdaki aile yapılarında daha sık görülmektedir.
Peki, davranış bozukluğu sergileyen çocukların aileler ne yapmalıdır?
Davranış bozukluğunun altında aslında çocuk ilgi çekmek istiyordur. Tek başına çözemediği bir durum söz konusudur ve bunu yetişkinlere regrese ederek anlatmaktadır. Daha alt döneme ait ilkel davranışlar sergileyerek yaşıyor olduğu anksiyete’yi azaltırken alarm sinyali de göndermektedir. Unutmayın Çocuğunuz altını ıslatıyor, parmağını emiyor, yalan söylemeye başlamışsa veya agresif tutumlar sergiliyorsa önce kendi aile yapınızdaki değişiklikleri gözden geçirmenizde ve yapıcı tutum sergilemeniz de fayda vardır.