Nİiğde'de yaşayan 4 yaşındaki Mehmet M.'nin, hekim olmayan bir kişi tarafından yapılan sünnet sırasında penis derisi kesildi. Kayseri Şehir Hastanesi'ne sevk edilen Mehmet M.'nin penisine, kasığından alınan deri dikildi. Kayseri Şehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi ve Ürolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Erman Dörterler, "Hastane dışı, 'merdiven altı' diye tabir edebileceğimiz bir yerde hekim olmayan biri tarafından sünnet edilmiş. Sünnet cerrahi bir işlemdir. Kesinlikle bir hekim tarafından yapılmasını öneriyoruz. Sünnet uygulamasının hastane şartlarında gerçekleştirilmesi gerekir" dedi.
#NiğdeCanlılığın ilk ortaya çıktığı milyonlarca yıl öncesinin en ilkel ortamından şimdiki en gelişmiş canlı türlerine kadar evrilen yaşamın en küçük birimi hücreler. Farklı düşünen biliminsanları, hücreleri emir uygulayan pasif robotlar gibi görmeyi bırakmamız gerektiğini; aksine, bedenimizi oluşturan 37 trilyon hücrenin her birinin kendi bilinci olduğu fikrini savunuyorlar.
#HücreGıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#SağlıkHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#SağlıkÖNCEKİ pazar İzmir’de yine orman yangını kabusunu yaşadık. İki yanını alevler saran Çeşme Otoyolu kapandı. Normalde yarım saatte gittiğimiz Çeşme’den Urla’ya tam 3 saatte ulaşabildim. Otoyol kapanıp trafik eski Çeşme yoluna verildiğinden tek şerit halinde adım adım ilerlendi. Alevlerin yerleşim yerlerine çok yaklaştığı Uzunkuyu’da helikopter ve yangın söndürme uçaklarının çalışmalarını endişeli gözlerle izledik. Sonunda yeniden otoyola çıktık ama bu kez 1 yıldan beri bir türlü bitmeyen üstgeçit inşaatı nedeniyle trafikte adım adım ilerlemeye devam ettik. Bu arada uçağını, feribotunu kaçırarak gece yarılarına kadar yolculuk yapmak zorunda kalanların yaşadıklarını düşünmek istemiyorum.
#1Pursaklar Belediyesi Ankara Kedisi Koruma Yaşatma ve Tanıtma Merkezi’nde doğan yavru Ankara kedileri, üç aylık bakım sürelerinin ardından sahiplendiriliyor. Merkez sorumlusu Ayşegül Korkmaz, “Amacımız, her eve bir Ankara kedisi sahiplendirerek Ankara kedilerinin sayısını çoğaltmak. Yerli ve milli ırkımızı teşvik etmek” diyor.
#Pursaklar Belediyesi Ankara Kedisi Koruma Yaşatma Ve Tanıtma Merkezi6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş ve çevresindeki illeri etkileyen deprem çok farklı boyutlarıyla hayatımızın en önemli gündemi haline geldi. Ülkemizde son yüzyıldaki en büyük depremlerden birini yaşadık. Yaşanan bu depremin on ilimizde büyük hasarlar vermesiyle depremin etkisi sadece on il ile sınırlı kalmayıp ülkemizin tamamında, hatta pek çok ülkede de hissedildi.
#Konuk YazarBu yıl insanlar turizm faaliyetlerine kaldıkları yerden hızla devam etme yarışında. Bu durum olumlu olarak görünebilir ama olumsuz etkileri de var. İspanya ve İtalya’da turist talebinin azaltılması için önlemler başlatıldı. Ekstra vergiler, ücretlerin artırılması gibi çeşitli uygulamalarla gelişlerin azaltılması hedefleniyor. Eylemler haksız sayılmaz. Çünkü plansızca artan ziyaretçi sayısı sürdürülebilirliğin önünde engel. Aşırı yoğunluk altyapı ve üstyapıda sorun yaratıyor.
#TurizmDeğişen dünyamızda tarım, yaşamın devamı için gerekliliğini ve önemini daha fazla hissettirmesiyle hem kavramsal hem de uygulama teknikleri bakımından derinleşen bir anlam kazandı. Gelişmiş bir toplumun bilinçli bireylerini yetiştirmek için entelektüel boyutu öne çıkan bir alan haline de geldi.
#Konuk YazarDünyada ve ülkemizde farklı dönemlerde farklı edebi akımlar yaşanmaktadır. Her bir akımın kendine özgü bir yapısı bulunmaktadır. Bu akımların temsilcileri ise eserleriyle ön palan çıkmaktadır. Modernizm akımı dünyada farklı yankılar yaratmış ve etki bırakmış bir akımdır. Bu akım ile ilgili pek çok bilgi bulunmaktadır. Bu akımın yazarlarının eserlerini inceleyerek te fikir sahibi olmak imkanı vardır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#EğitimKüresel hijyen araştırması insanların tuvalet kullanımı, genel el hijyeni alışkanlıkları ve ortak kullanım alanlarıyla ilgili tutumlarına dair etkileyici sonuçlar ortaya koydu. Global çapta ikincisi gerçekleşen araştırmaya bu sene Türkiye de dahil oldu ve Türkiye’de yaşayanların hijyen alışkanlıkları tespit edildi.
#DysonDünyadaki diyabet görülme sıklığı uzmanlara göre “baş döndürücü bir hızla” artıyor. Türkiye’de yaklaşık 12 milyon insanın diyabet sorunu ile karşı karşıya olduğunu belirten Türk Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ise “Ülkemiz diyabet artış hızı en yüksek ülkelerden; halen, dünya ortalamasının iki katı, Avrupa ortalamasının üç katı yükseklikte. Her 10 yılda bir daha da katlanarak artmakta” diyor.
#DiyabetTicaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğünce 26 ilde 18 yaş üstü 1952 tüketicinin katılımıyla ‘Tüketici Profili ve Bilinç Düzeyi Araştırma Raporu’ hazırlandı.Raporda elde edilen bulgularla tüketicilerin bilinç, bilgi düzeylerinin artırılmasına yönelik gerçekleştirilecek eğitim, bilinçlendirme ve araştırma faaliyetlerine, yasal düzenlemelere yön verilmesi amaçlanıyor.
#GazetehaberleriCovid-19 pandemisinde kötü postür yani duruş bozukluğuna bağlı ağrıların arttığına dikkati çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Uzm. Dr. Şevket Yalçın, “Duruş bozukluğu genelde yaşla birlikte artar ancak son zamanlarda pandemi dolayısıyla çocuklarda ve genç erişkinlerde de sıkça görülüyor. Kötü postür hayatın ileri dönemlerinde kronik kas iskelet rahatsızlıklarına, ruhsal bozukluklara yol açabilir” dedi.
#Duruş BozukluğuSıradışı bir yılı geride bıraktık. 2021’in daha rahat, kolay bir yıl olmasını istiyoruz hepimiz. Gerçekçi olmak gerekirse, ferahlık beklemek yerine uyumlanmaya odaklanmak en hayırlısı... Bilim ve teknoloji dünyası, yeni normale süratle adapte olmak için durmadan güncelleniyor. Pandemi nedeniyle daha fazla kullanılan uzaktan eğitim ya da gelişmiş ev içi eğlence araçları gibi bazı teknolojik gelişmeler hayatımızda kalıcı olacak.
#YazarBakanlar Kurulu’ndan çıkacak koronavirüs önlemlerine odaklandık ancak toplantının çok önemli bir gündem maddesi daha vardı. Ekonomik, hukuk ve demokrasi alanındaki reformlar ele alındı. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, hafta sonu TÜSİAD ve TOBB’la toplantı yaptı. Abdulhamit Gül ayrıca azınlık vakıflarının temsilcileri ile bir araya geldi. Elvan ve Gül, sektör temsilcileri ile yaptıkları toplantılar hakkında Bakanlar Kurulu’na bilgilendirmede bulunmuşlar. TÜSİAD ve TOBB üyelerinin ekonomide yatırım ikliminin oluşması ve güven ortamının sağlanması yönünde somut önerileri olmuştu. Lütfi Elvan, bu öneriler ve kendi çalışmaları hakkında kabine üyelerini bilgilendirmiş. Abdulhamit Gül ise hukuki boyutuna ilişkin öneriler, ihtiyaçlar ve yapılan çalışmalar eksenli değerlendirmede bulunmuş.
#YazarBir yandan virüsün bulaşma ihtimalinden korkuyor ancak tedbirlere de uymuyoruz. Öyle ki Kayseri’de korona tedavisi gören 80 yaşındaki kadın 72 saatte 5 düğüne gidebiliyor. Virüse yakalananların temaslı olduğu kişiler ‘Aman adımı verme’ diyebiliyor. Hasta olduğumuzu neden saklıyor, başkalarının canını hiçe sayıyoruz? Yok mu cezası? Hem hastalara hem de uzmanlara sordum.
#YazarBilgi Güvenliği Uzmanı Geylani Gani, Türkiye'de e-ticaretin 2019 yılında 83,1 milyar TL hacme ulaştığını ve bu büyümenin salgın döneminde de hızla sürdüğünü belirterek, "E-ticaret siteleri sahip oldukları potansiyelle kötü niyetli girişimlerin ve siber saldırganların iştahını kabartıyor. Gerçekleşen siber saldırıların sayısı ciddi boyutlara ulaşmış durumda." dedi.
#HackerBartın’ın Amasra ilçesi merkezinde, Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü 11 Mart tarihinden bu yana hiç vaka görülmedi. Turistik ilçede vatandaşların kurallara uyması ve hafta sonu ilçenin giriş ve çıkışlarının kapatılması, vaka görülmemesinde büyük rol oynadı.
#AmasraBartın'ın Amasra ilçesi merkezinde Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü 11 Mart tarihinden bu yana hiç vaka görülmedi. Turistik ilçede vatandaşların kurallara uyması ve hafta sonu ilçenin giriş ve çıkışlarının kapatılması, vaka görülmemesinde büyük rol oynadı.
#BartınSinir siteminde meydana gelen rahatsızlıklar, kişinin sosyal yaşamını olumsuz anlamda etkileyebilir. Bu bölgede meydana gelen gelişmeler, bir dönem sonra vücudun tepki bile vermeyeceği hastalıkların gelişmesine neden olabilir. Sinir sistemi nedir, burada oluşabilecek hastalıklar nelerdir, sizler için araştırdık.
#Sinir Sistemi Nedir?