Paylaş
Doğada en çabuk uyumlanan, en kolay yolu bulandır; hayatta kalır ve devam eder... Dünya gezegeni ve insanlık bir dönüşüm süreci içinde. Bilirsiniz, derisini değiştirirken yılan, bedenini taşlara, çakıllara sürter. Dönüşüm, her zaman biraz sancılı ve sürtüşmeli olmuş. İyi olan bir şey de var: Gün geçtikçe daha çok insan yapısal düzende, yaşam tarzında değişim gereği hissediyor. Daha fazla insan duyarlı hale geliyor, farkındalığı artıyor. Bilinç düzeyi yüksek çocuklar dünyaya geliyor. Belli ki gelecek aydınlık. Şu yılları bir atlatalım...
Şimdi birlikte, teknolojik trendlerin 2021’e nasıl uyumlanacağına bakalım...
1. Dünyaya uzaktan bağlanmaya devam
Son yıllarda ofisler merkezi sistemden uzaklaşarak çok lokasyonlu yapıya dönüşmeye başlamıştı. Pandemi ile standart haline geldi. 2021’de dünyaya uzaktan bağlanmaya devam edeceğiz. Uzaktan eğitim, müfredatın kalıcı bir parçası olmaya başlayacak. Telesağlık ve uzaktan muayene uygulamaları artacak. Zoom gibi uygulamalar, sosyal paylaşımların odağında kalacak.
2. Yüksek düzeyde siber güvenlik
Dünyaya uzaktan bağlanırken dışarıya açılan kişisel, kurumsal ve finansal veriler ciddi oranda arttı. Tıbbi veriler, hacker’ların iştahını kabartıyor. Şirket ağlarına evden ulaşılması güvenlik açığı yaratıyor. Yeni normalde siber güvenlik her zamankinden önemli olacak.
3. 5G amacına ulaşıyor
Mobil internet bağlantısını global ölçekte hızlandıran 5G’ye geçişin 2021’de neredeyse tamamlandığını göreceğiz. Hızlı veri akışının hayati olduğu pandemi sürecinde her tür iletişimin çevrimiçine taşınması, 5G’yi konfordan öte bir ihtiyaç haline getirdi.
4. Sanal ve arttırılmış gerçeklik anlam kazanıyor
Sosyal mesafe yaşamı sınırladıkça dış dünyayı eve taşıyan deneyimler yaygınlaşacak. 2021’de VR (virtual reality-sanal gerçeklik) ve AR (augmented reality-arttırılmış gerçeklik) teknolojilerine talepte artış, cihazlarda kısmen ucuzlama bekleniyor. Yalnızca eğlence değil, iş dünyası ve alışveriş deneyimleri de zenginleşecek. 2021’de AR gözlükleri, kulaklıklar gibi akıllı telefon paketlerinin içine girmeye başlayabilir.
5. Yeni sosyal medya platformları
Instagram, Facebook ve Twitter popülerliğini sürdürürken tema odaklı sosyal medya platformları 2021’de ilgi çekmeye başlayacak. Video oyunları yeni sosyal medya platformlarına dönüşürken sosyalleşmek için oyun oynayanlar çoğalacak. Duygu ve mod odaklı, avatarlı arkadaş bulma uygulamalarına ilgi artacak.
6. Ev içi eğlence zenginleşecek
Sinema, tiyatro ve konser gibi etkinliklerden mahrum kalmak ev içi eğlencenin önünü açtı. Sahne deneyimi sunan projektörler yaygınlaşırken ses sistemleri ve TV seti alternatifleri gelişmiş özellikleriyle yarışacak. Akıcı video servislerinin rekabeti bu yıl güçlenecek.
7. Cihazlar bağlantıya geçiyor
Ev aletlerinden endüstri makinelerine her tür cihazı internete bağlayan IoT (Internet of Things) teknolojisi 2021’de yaygınlaşmaya devam edecek. Pandemi süreciyle öne çıkan temassız teslimat, insansız otomasyon, medikal cihazların veri paylaşımı gibi pek çok faktör, IoT’nin gelişimini hızlandıracak.
8. Otomobiller akıllanıyor
Araç içi akıllı teknolojilerin bir dizi yenilikle buluşacağı 2021’de özellikle ‘sürücü izleme sistemleri’ ön plana çıkacak. Kameralarla sürücüyü gözlemleyen sistemler hataları önleyecek, gerekirse sürüşü devralacak. Sürücüsüz araçlara Ar-Ge yatırımlarının pandemi nedeniyle artması bekleniyor. Ayrıca ön panellere Android arayüzü gibi alternatifler geliyor.
9. Elektrikli taşıma ve piller
İklim değişimi etkilerini hızlandırırken mikro mobilite, elektrikli araç ve taşıma alternatifleri 2021’de daha popüler olacak. Ev, sanayi ve araç tipi gelişmiş bataryaların kapasitesi artarken pil sektörü popüler yatırım sahaları arasına girecek.
10. Blockchain
Bitcoin ile tanınsa da Blockchain teknolojisi dijital para birimlerinden daha fazlası... Blockchain, üzerine yalnızca ekleme yapılabilen, önceki kayıtların değiştirilmesi mümkün olmayan bir veri sistemi. Sürekli veri blokları eklendiği için ‘zincir’ deniyor. Çok merkezli, yüksek güvenlikli bir yapı. Öncelikle aşı araştırmalarını korumak üzere 2021’de siber güvenlik ön plana çıkarken Blockchain sistemi gelişmiş olasılıklar yaratabilecek.
Kaynaklar: Forbes, Business Insider, Economic Times, Wired, Analytics Insight
DÜZELTME:
Geçen hafta Nobel Ödülü başlığı altında ismi yer alan Roger Penrose astrofizikçi değil matematikçi ve teorik fizikçidir. Reinhard Genzel (Almanya) ve Andrea Ghez (ABD) ise bağımsız çalışmalar yürüterek ödüle ortak olmuşlardır.
Paylaş