Güncelleme Tarihi:
Kendine has özellikler barındıran ve nesli tükenme tehlikesi altında olan Ankara kedisi, Pursaklar Belediyesi’nce 2017 yılında açılan Ankara Kedisi Koruma Yaşatma ve Tanıtma Merkezi’nde de korunuyor. Merkezde yetiştirilen kediler sahipleriyle buluşturuluyor. Bu sene Ankara kedisi sahiplenme talebinin diğer yıllara oranla fazla olduğunu söyleyen Ankara Kedisi Koruma Yaşatma ve Tanıtma Merkezi sorumlusu Ayşegül Korkmaz, amaçlarının Ankara kedisinin sayısını artırmak ve ırk standardının korunmasını sağlamak olduğunu dile getirdi. Korkmaz, Ankara kedisi ve merkezin çalışmalarını Hürriyet Ankara’ya anlattı:
MİKROÇİPLENİP SOYAĞACI ÇIKARTILIYOR
“Ankara kedisi, bilinen en eski kedi ırklarından olup tüm uzun tüylü kedilerin atası olarak kabul edilir. Yüzyıllardan beri ırk özelliği hiç bozulmadan gelmiş, doğal bir ırk olması sebebiyle de diğer kedi türlerinden ayrılır. Ankara kedisi, Türkiye ve Ankara’ya özel endemik bir tür olduğu ve nesli tükenmekte olduğu için koruma altına alınmıştır. Merkezde Ankara kedisinin sayısının çoğaltılması, mikroçiplenip soyağacının çıkartılması, sağırlığın önlenmesi, ırk standardının korunmasını amaçlıyoruz. Dünyaya gelen yavru kedileri belirli şartlar karşılığında sahiplendiriyoruz. ‘Her eve bir Ankara kedisi’ anlayışıyla tercih edilen bir kedi ırkı olmasını amaçlıyoruz.
ÖNCE 3 AYLIK BAKIM SONRA SAHİPLENDİRME
Nesli tükenme tehlikesi altında olan Ankara kedisi, Ankara Kedisi Koruma, Yaşatma ve Tanıtma Merkezi’mizde yetiştiriliyor ve bakım süresinin ardından onları sevgiyle büyütecek hayvanseverlerle buluşturuluyor. 4 bin metrekarelik alanda yaklaşık 100 kedi ile çalışmalar yürütüyoruz. Dişi ve erkek kedilerimiz ayrı kedi evlerinde kalmakta sadece eşleşme sezonunda bir araya gelmekteler. Kediler, üç ay kadar anne sütü alıyor daha sonra sahiplerine teslim ediliyor. Bu sene Ankara kedisi için talep diğer yıllara oranla oldukça fazla. Çünkü sosyal medyadan çok paylaşılıyor. Örneğin, bu sömestr tatilinde 10 bin ziyaretçi ağırladık.
AMAÇ YERLİ VE MİLLİ IRKI TEŞVİK ETMEK
Ankara kedisine hemen hemen Türkiye’nin her ilinden talep var. İzmir’e, Antalya’ya, İstanbul’a, Kahramanmaraş’a çok sayıda Ankara kedisi gönderdik. Kedilerimizi direkt olarak il dışına göndermiyoruz, sahiplenmek isteyenlerin gelip merkezimizden alması gerekiyor. Öte yandan sahiplendirme konusunda belli başlı şartlarımız var. Mama karşılığı sahiplendirme yapıyoruz. Kedilerimizi sahiplendirirken mutlaka sahiplendirme sözleşmesi imzalatıyoruz ve aylık fotoğraf ya da video isteyip kedinin durumunu takip ediyoruz. Bu sene başvurulara talep çok fazla olduğu için kontenjanımız erkenden doldu ve bir yılı kapsayacak şekilde 150 kişilik bir kontenjan oluşturduk. Başvurular genellikle ocak ayı gibi başlıyor, haziran ayı gibi de yavru kedilerimizi sahipleriyle buluşturuyoruz. Bu yıl içinde yaklaşık 100 yavru kedimizi sahipleriyle buluşturacağız. Amacımız, her eve bir Ankara kedisi sahiplendirerek Ankara kedilerinin sayısını çoğaltmak. Yerli ve milli ırkımızı teşvik etmek.”
ANLIK HEVESLE HAREKET ETMEYİN
Kedileri sahiplenmek isteyen vatandaşlara da seslenen Korkmaz, “Bir Ankara kedisi ortalama 20 yıl yaşar. Maddi manevi sorumluluğunu alabilecek, kendinin ya da çocukların anlık hevesiyle değil bir ömür ona yuva olabilecek insanlar sahiplenmeli. Bunun bilincinde olunmalı. ‘Ben bakamıyorum’ deyip sonra terk edilmemeli. Hayvan sahiplenmek belli bir sorumluluk ve bilinç düzeyi gerektirir. Onun da bir canlı olduğunu, terk edilmenin onlarda büyük bir travma yarattığını unutmamak lazım” dedi.
Hafta içi her gün 8.00-17.00 arasında ziyaret edilebilen Ankara Kedisi Koruma Yaşatma Tanıtma Merkezi, Saray Mahallesi Pursaklar Barış Manço Caddesi üzerinde yer alıyor.