Bilim Kadını haberleri sayfasında Bilim Kadını hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1468 Bilim Kadını haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Toplumsal sorunlara yenilikçi çözümler getirmeye istek duyan liseli kız öğrenciler, yaratıcı fikirleriyle “Kızlarla Kodluyoruz Ideathonu” adlı fikir maratonuna katılıyor. Microsoft Türkiye ve Kodluyoruz Derneği iş birliğiyle düzenlenen Ideathon’da seçilen takım, fikirlerini hayata geçirmek üzere Kaş’ta bir haftalık yaz kampına katılma ve kodlama eğitimi alma imkânı kazanacak.
#MicrosoftTÜBİTAK bursuyla İngiltere’nin dünyaca ünlü Cambridge Üniversitesi’nde görev alan ve halen İngiltere’de bulunan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırma görevlisi Berna Sözen, bilim dünyasında büyük yankı uyandıran bir gelişmeyi yaratan ekipte yer alan tek Türk bilim insanı oldu.
#TübitakOxford Üniversitesi tarafından yayımlanan ‘Bilim Kadınları-Düşünceler, Zorluklar ve Sınırları Aşmak’ kitabında Türkiye’den de üç bilim insanı yer aldı. Prof. Dr. Sezer Şener Komşuoğlu, Prof. Dr. Gülsün Sağlamer ve Prof. Dr. Ayhan Ulubelen 18 ülkenin içerisinde Türkiye’yi temsil etti.
#Oxford ÜniversitesiBinlerce yıl önce yaşamış insan kalıntılarından elde edilen diş örneklerinden antik DNA elde edip analizini gerçekleştiren Dr. Gülşah Merve Kılınç geliştirdiği proje ve çalışmalarla pek çok kişiye ilham oluyor. Antik DNA yöntemiyle hastalıkların binlerce yıllık kökenine inildiğini aktaran Dr. Kılınç,“Ağız mikrobiyatasının evrimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak, modern sağlık sorunlarıyla daha etkili mücadele yöntemleri geliştirebiliriz” dedi.
#Antik DNAAvrupa Biyoloji Örgütü Ödülü’nü alan Doç. Dr. Elvan Böke dünyada trend olan uzun ve sağlıklı yaşam ile doğurganlık çalışmaları konusunda Hürriyet’e konuştu: Uzun yaşamın kanıtlanmış üç sırrı var: İyi beslenmek, iyi uyku ve hareketli olmak...
#Avrupa Biyoloji Örgütü ÖdülüYaşar Üniversitesi 2023-2024 mezunları yeni yaşamlarına heyecanla uğurlandı. Ailesiyle birlikte Almanya’dan Türkiye’ye 10 yaşındayken gelen Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunu Elanur Ulakçı, üniversite birincisi olmanın gururunu yaşadı. Ulakçı, “Türkiye‘ye geldiğim günden ve çocukluğumdan bu yana vermiş olduğum çaba ve emek beni hem entelektüel hem de kişisel olarak geliştirdi” dedi.
#ALMANYABOĞAZİÇİ Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Jeofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Japonya’nın prestijli devlet nişanı olan ve 1875 yılından beri verilen “Altın Işıklar, Yükselen Güneş Nişanı ve Boyun Bağı”na layık görüldü. Prof. Dr. Nurcan Meral Özel’e bu önemli nişan ve berat metni, Japonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin tesisinin 100’üncü yılı olan 2024 yılı içerisinde takdim edilecek.
#Prof. Dr. Nurcan Meral ÖzelBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Jeofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Japonya’nın prestijli devlet nişanı olan ve 1875 yılından beri verilen “Altın Işıklar, Yükselen Güneş Nişanı ve Boyun Bağı”na layık görüldü. Prof. Dr. Nurcan Meral Özel’e bu önemli nişan ve berat metni, Japonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin tesisinin 100’üncü yılı olan 2024 yılı içerisinde takdim edilecek.
#KRDAEOsmanlı coğrafyasında kadınların yüksek öğrenim ve iş hayatına katılımının kapılarını açan kişi olarak tanınıyor Nuriye Ulviye. Kafkasya’dan göçen ailesinin 6 yaşındayken yoksulluk nedeniyle Yıldız Sarayı’na gönderdiği, burada 13 yaşında II. Abdülhamid’in sütkardeşi Hulusi Bey ile evlendirilen Nuriye Ulviye, 20 yaşında dul kaldı. Nisan 1913’te ülkenin ilk kadın hakları dergisi olan ‘Kadınlar Dünyası’nı çıkardı. Bir ay sonra kurduğu Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-ı Nisvan Cemiyeti (Osmanlı Kadın Hakları Savunma Derneği) sayesinde kadınların üniversite eğitimi almasının önü açıldı. İlk kez kadınlar istihdama katıldı.
#OsmanlıYIKICI deprem hepimizin hayatını değiştirdi. Sadece 11 şehrimiz değil; Türkiye’nin tamamında devam eden bir hüzün, endişe var. Bu son olayın toplumsal farkındalığımızı da artırdığı bir gerçek... Dilerim yaşananları çabuk unutmayız, depreme dayanaklı dirençli kentler yapabiliriz.
#1Dünyanın önemli kozmetik ve güzellik şirketi olan L’Oréal, bilimde cinsiyet eşitliğini desteklemek, kadınların bilime katkısını teşvik etmek, genç ve yetenekli bilim kadınlarımızın başarılarını taçlandırarmak amacıyla UNESCO ile ortaklaşa hayata geçirdiği “Bilim Kadınları İçin” programının 20’nci yılını doldurdu.
#Hande CanDuisburg-Essen Üniversitesi’nden (UDE) bir araştırma ekibi yüzlerce hastayı muayene ederek belirli bir gen varyantının koronadan ölüm riskini azalttığını buldu. Bu varyant, korona hastalıklarından ölüm riskini yaklaşık yüzde 35 oranında azaltıyor.
#Almanya‘Tıbbi kenevir trenini kaçırmayalım’ (19 ocak) başlıklı yazımızın sıkıntı yarattığını gördük. Cumhurbaşkanlığı’na bağlı uzmanlarla konuştuk. Bu konuda ciddi çalışmaların yürütüldüğünü, dünyadaki uyuşturucu lobisinin kenevir ekimini saptırdığını, hatta Dünya Sağlık Örgütü’nün bu konuda yanıltıldığını anlattılar. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu üyesi Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu’nun ekibinde yer alan Kimya Doktoru Eda Bıyık, “Dünya Sağlık Örgütü’nün BM’den geçirmeye çalıştığı uyuşturucuyu teşvik eden anlayışı 27 ülkeye liderlik yaparak engelledik. Aksi halde dünya kenevir tarlası haline getirilecekti. Tıbbi kenevirin riskli yönleri ve keten bitkisinin faydalarını içeren konularda Türkiye’nin tutumu konusunda sizi bilgilendireceğiz” dedi.
#Kenevirİlk görüşte aşktı… Dinlediği bir konuşma sonrası ömrünü onlara adamaya karar verdi… Bugün kendi tanımıyla ‘harcıalem’ yağ hücreleri üzerine yaptığı çalışmalarla hem bilim dünyasına katkı sunuyor hem de bizi gururlandırıyor. Harvard Üniversitesi öğretim üyesi ve Sabri Ülker Metabolik Araştırma Merkezi’nin direktörü Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ile bugünlere nasıl geldiğinin hikâyesini dinledik, önerilerini aldık.
#Prof. Dr. Gökhan HotamışlıgilTemelleri 1970'lerin Macaristan'ında atılan ve son 1 yılda Covid-19'a karşı en güçlü silahımız olan mRNA aşıları, önümüzdeki yıllarda kanser başta olmak üzere birçok ölümcül hastalığa da kalkan olacak. Gelecekte her yıl yüz binlerce kişinin hayatını kurtaracak bu gelişmeleri biz de sizin için mercek altına aldık.
#Mrna AşılarıMatt Haig, ‘Gece Yarısı Kütüphanesi’nde keyifli ama keyifli olduğu kadar korkutucu bir oyuna davet ediyor okuru. Bu oyunun sonunda belki siz de kök yaşamınızda sizi rahatsız eden şeyin ne olduğunu keşfedersiniz. İşte o keşif de yaşadığınız hayatı kabullenmeyi ve pişmanlıklar kitabınızın sayfalarını tek tek yok etmenizi sağlar.
#Matt HaigGirişimci bir anne olan Renan Tan Tavukçuoğlu tarafından hayata geçirilen “Puduhepa ve kızkardeşleri” projesine geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin başarılı kadın figürlerinden botanist ve eczacı Asuman Baytop’un da bez bebeği eklendi. 2018 yılından Puduhepa ile başlayan projeye her yıl Anadolu topraklarında önemli bir kadın figür seçilerek ve bir tema belirlenerek yeni bir bez bebek yapılıyor. Projenin amacı ise 6-10 yaş arasındaki kız çocuklarına yaşam becerilerini kazandırmak. Bu amaçla yola çıkan proje 4 yılda 4 bebek ve birçok sosyal sorumluluk faaliyetiyle 3 milyon çocuğa ulaştı.
#BebekSabri Ülker Bilim Ödülü Töreni dünyanın dört bir yanından metabolizma alanında uzman bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşen Metabolizma ve Yaşam Sempozyumu’nda gerçekleştirildi. Sabri Ülker Vakfı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen, başkanlığını Prof. Gökhan Hotamışlıgil’in yürüttüğü ve Harvard Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen sempozyumda, bu yılın bilim ödülü, Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nden öğretim üyesi Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar’a verildi.
#Sabri ÜlkerYıllarca bilim çevrelerini ikna etmeye çalıştı ama bütün kapılar yüzüne kapandı. Bugün ise Covid-19’un sonunu getirebilecek kişilerden biri olarak Nobel’e layık görülüyor. Dünyanın umudu haline gelen mRNA teknolojisini ve bu teknolojinin ardındaki Katalin Kariko'yu daha yakından tanımaya ne dersiniz?
#Katalin KarikoCharlize Theron’u Amerikan başkanlığı yarışında izleyeceğimiz komedi filmi ‘Denemeye Değer’, türün cinsiyetçi klişeleriyle dalgasını geçerken; Melissa McCarthy ve Octavia Spencer’ı buluşturan ‘Thunder Force’ da süper kahraman filmlerini tiye alıyor. Idris Elba’lı baba oğul draması ‘Kent Kovboyu’ ve Amazon yapımı korku dizisi ‘Them’, haftanın diğer ekran seçenekleri... Bejan Matur’un yeni şiir kitabı ‘Dünya Güzeldir Hâlâ’ ve şiirlerini seslendirdiği ‘Yedi Gece’ albümü haftanın edebi sürprizi.
#Uğur YükselABD’de 3 Kasım başkanlık seçimlerinin kazananı Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden oldu. Pensilvanya eyaletini de alarak gerekli seçici delege sayısına ulaşan Biden, “Tüm Amerikalıların başkanı olacağım” diye açıklama yaptı. Trump ise yenilgiyi kabul etmedi.
#GazetehaberleriÜnlü arama motoru Google, NASA’da görev yapan ilk Türk bilim kadını Dilhan Eryurt'u anmak için Doodle hazırladı. Dilhan Eryurt, Ay'a ilk iniş için yaptığı çalışmalar nedeniyle 1969'da Apollo Başarı Ödülü ile ödüllendirilmişti. Dilhan Eryurt, 13 Eylül 2012'de Ankara'da geçirdiği bir kalp krizi sebebiyle hayatını kaybetmişti.
#Dilhan Eryurt Kimdir?