Güncelleme Tarihi:
DUISBURG-Essen Üniversitesi’nden (UDE) yapılan açıklamada 11 Mart 2020 ile 30 Haziran 2021 tarihleri arasında koronavirüs testi pozitif çıkan 1.570 hastada hastalığın seyri incelendi. Sonuç Frontiers in Genetics dergisinde yayımlandı. Varyantın, Avrupa’daki nüfusun yaklaşık yüzde 10’u tarafından taşınan ‘GNB3 TT’ gen varyantı olduğu anlaşıldı.
GEN VARYANTI BAĞIŞIKLIK HÜCRELERİNİ AKTİVE EDİYOR
Farmakogenetik Enstitüsü’nden bilim kadını, Birte Möhlendick, “GNB3, G proteinlerinin önemli bir işlevsel alt birimini kodlayan bir gendir. G proteinleri vücuttaki birçok süreçte yer alır. Çalışma grubumuz kendi ön çalışmasında, çalışmada açıklanan gen varyantının, bağışıklık hücrelerinin aktivasyonuna neden olduğunu ortaya koydu” dedi. Möchlendick şöyle devam etti: “Erken ve yeterli bir bağışıklık yanıtı, koronavirüsün seyrinde büyük rol oynuyor. Bu çalışmada, bir yandan hastalığın farklı şiddet derecelerine sahip hastaların, farklı bağışıklık tepkilerine sahip olup olmadığına ve GNB3’teki gen varyantının bundan sorumlu olup olmadığına baktık. Zaten bilindiği gibi, daha genç yaşın ve kardiyovasküler hastalık veya diyabetin olmamasının SARS-CoV-2 ile enfeksiyondan sonra ölme riskini yarı yarıya azalttığını da gözlemleyebildik.” Araştırmaya katılanların 205’i (yüzde 13) hafif bir hastalık seyrine sahipti, 760’ı (yüzde 48) hastaneye geldi ve 292’si (yüzde 19) yoğun bakım hekimleri tarafından tedavi edildi. Araştırmada incelenen hastaların yüzde 20’si (313 kişi) hayatını kaybetti.
OMİCRON HENÜZ ÇALIŞMAYA DAHİL EDİLMEDİ
Möhlendick, “GNB3 TT genotipine sahip insanların hücrelerinin koronavirüse en güçlü şekilde tepki verdiğini de gösterebildik; bu da, bu gen taşıyıcılarında ölüm riskinin neden bu kadar büyük ölçüde azaldığını açıklayabilir” diyor. Çalışma Haziran 2021’e kadar sürdüğünden, ilk olarak 2021 sonbaharında tespit edilen mevcut Omikron varyantı henüz araştırmaya kaydedilmedi.
KAN GRUPLARI DA ENFEKTE OLMADA ROL OYNUYOR
Daha önceki çalışmalar, genlerin koronada rol oynayabileceğini göstermişti. Leipzig’deki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden bir ekibin 2020’de keşfettiği gibi, farklı bir gen varyantına sahip korona ile enfekte olan kişilerin yapay solunuma ihtiyaç duyma olasılığı üç kat daha fazla. Bir kişinin kan grubu da, kendisine ne kadar çabuk korona bulaştığını ve ne kadar ciddi şekilde hastalandığını da etkiliyor.