Dünyanın bilime bilimin kadınlara ihtiyacı var

Dünyanın önemli kozmetik ve güzellik şirketi olan L’Oréal, bilimde cinsiyet eşitliğini desteklemek, kadınların bilime katkısını teşvik etmek, genç ve yetenekli bilim kadınlarımızın başarılarını taçlandırarmak amacıyla UNESCO ile ortaklaşa hayata geçirdiği “Bilim Kadınları İçin” programının 20’nci yılını doldurdu.

Haberin Devamı


L’Oréal Türkiye, bu programı tüm dünyada en çok destekleyen 5 ülke arasında yer alıyor.
Günümüzde dünya çok hızlı ve pek çok yönüyle değişiyor. İnsanlık, tahmin edilemeyecek ani gelişmelerle yüzleşmek durumunda kalırken, global olarak ekonomik, çevresel ve toplumsal anlamda zorlu sınavlardan geçiyor.
Bu olağanüstü koşullarda artık hepimiz çok iyi biliyoruz ki bilim insanlarına ve bilimsel araştırmalara her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.
Program 20’nci yıldönümünde, bir kez daha ülkemizin her yerinden bilim kadınlarının yoğun ilgisini gördü ve başvuru süreci, 100’e yakın adayın birbirinden başarılı projeleriyle tamamlandı.
“Yaşam ve Çevre Bilimleri” ve “Fiziki Bilimler” olmak üzere iki kategoride yapılan başvuruların değerlendirmeye alındığı programda başvurular, bağımsız UNESCO jürisi tarafından değerlendirildi.
Ödüle layık görülen ve her biri üniversitelerdeki araştırmalarını sürdüren 40 yaş altındaki 4 genç bilim kadını, kapsamlı ve yenilikçi bilimsel araştırmalarıyla gelecek vadeden, ilham veren çalışmalarıyla bilimin gelişmesine katkı sağlayan, çevre, tıp, teknoloji, enerji, sanayi gibi pek çok alanda heyecan verici çalışmalar gerçekleştiriyor. 
Bu özel ve önemli kadınlarımızın çığır açan 4 yeni bilim projesine bakacak olursak,
Dr. Burcu Bakır Güngör, dünyadaki en yaygın üçüncü kanser türü olan kolorektal kanserin daha hızlı teşhis edilmesi ve kişiye özel tedavi geliştirilmesi için çalışıyor.
Dr. Buse Cevatemre, kemoterapi alan kanser hastalarının zaman içinde kullanılan ilaca direnç geliştirebilmesi üzerine, prostat kanserinde kemoterapiye karşı gelişen direnci kırmak için çalışmalar yapıyor.
Doç. Dr. Damla Eroğlu Pala, geleneksel bataryalara kıyasla çok daha yüksek kapasiteli olan lityum sülfür bataryaları geliştirmek için çalışıyor.
Hedefi karbon emisyonlarını ve benzine olan bağımlılığı azaltmak.
Doç. Dr. Duygu Ağaoğulları ise projesiyle dünya bor rezervinin yaklaşık yüzde 75’ine sahip olan Türkiye’nin, ileri teknoloji bor ürünlerinin kullanım potansiyelini ortaya çıkartıyor.
Projede amaç ülkemizin kendi kaynakları çok daha verimli ve kazançlı hale getirmek.
Dünyada 24, L’Oréal Türkiye’de 20 yıldır başarıyla sürdürülen program sayesinde her yıl 250’den fazla yetenekli ve genç bilim kadını destekleniyor.
Ülkemizde bugüne kadar 116 genç bilim kadınının projelerine kaynak sağlanmış durumda.
Erkek hegemonyası altında olan bilim dünyasında, sadece bilime değil, bilimde cinsiyet eşitliğine de son derece ihtiyaç duyduğumuz bir dönemdeyiz.
Bilimde üstün başarıyı ödüllendirmek, yetenekli bilim kadınlarının hak ettikleri bilinirliğini elde etmelerine katkı sağlamak ve rol modeller oluşturarak genç kızlarımıza birer bilim kadını olmaları için ilham vermek amacıyla hayata geçirdikleri bu program için L’Oréal Türkiye’yi ve UNESCO’yu canı gönülden tebrik etmek gerek.

 

Yazarın Tüm Yazıları