Üç Türk bilim kadını Oxford Üniversitesi’nin kitabında

Güncelleme Tarihi:

Üç Türk bilim kadını Oxford Üniversitesi’nin kitabında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2015 12:11

Oxford Üniversitesi tarafından yayımlanan ‘Bilim Kadınları-Düşünceler, Zorluklar ve Sınırları Aşmak’ kitabında Türkiye’den de üç bilim insanı yer aldı. Prof. Dr. Sezer Şener Komşuoğlu, Prof. Dr. Gülsün Sağlamer ve Prof. Dr. Ayhan Ulubelen 18 ülkenin içerisinde Türkiye’yi temsil etti.

Haberin Devamı

Oxford Üniversitesi yayınlarının hazırladığı kitapta 18 ülkeden bilim dünyasında saygı duyulan kadın akademisyenlere yer ayrıldı. Kadın bilim insanlarının çalışmalarının, yaşadıkları zorlukların ve mücadelelerinin anlatıldığı çalışmada Türkiye için de özel bir bölüm yer aldı.

Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi’nden Prof. Magdolna Hargittai’nin yazdığı kitapta, dünyada özellikle kimya alanında çalışmalarıyla tanınan öncü bilim kadınlarının hayatlarına ve çalışmalarına odaklanıldı. Türkiye, Rusya ve Hindistan için ayrı bölümlerin bulunduğu çalışmada, bilim dünyasındaki kadınların zorluklar ve sınırlarla mücadelelerine de değinildi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, konu ile yaptığı yazılı açıklamada ‘Türk bilim hayatının yüz akı olan kadın akademisyenleri’ tebrik etti.
Kitapta yer alan üç kadın akademisyen ve şimdiye kadarki çalışmalarıyla ilgili bilgiler ise şöyle:

Haberin Devamı

Üç Türk bilim kadını Oxford Üniversitesi’nin kitabında
Prof. Dr Gülsün Sağlamer

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ilk kadın rektörü oldu. Mimarlık alanında çalışmalarıyla tanınan Sağlamer, 2005-2009 yıllarında Avrupa Üniversiteler Birliği’nde (European University Association) Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyet üyesi olan Gülsün Sağlamer, Avrupa Komisyonu ‘Marie Curie People Programme Advisory Group’un da 2006’dan beri üyesi. Profesör Sağlamer, Cambridge Üniversitesi ve Queen’s University of Belfast’da misafir profesör olarak da eğitim verdi. Mimarlık alanında çeşitli ödüller alan Gülsün Sağlamer’e Carleton Üniversitesi, Universitatea de Nord Din Baia Mare University Romania ve Ovidius University of Constantza in Romania üniversiteleri tarafından fahri doktora ünvanı da verildi.

Üç Türk bilim kadını Oxford Üniversitesi’nin kitabında
Prof. Dr. Ayhan Ulubelen

Haberin Devamı

Türkiye’nin önde gelen kadın analitik kimyacılarından biri. ABD’de Arizona Üniversitesi ve Minesota Üniversitesi’nde eczacılık alanında çalışmalar yürüttü. Profesör Ulubelen, 300’ü aşkın makale yayımlandı ve pek çok kitabın hazırlanmasına katkıda bulundu. Bu çalışmalarına 3 bini aşkın atıf aldı. 20 kadar yüksek lisans ve doktora öğrencisi yetiştirdi. Doktora danışmanlığını yaptığı öğrencilerinden 6 bilim kadını çeşitli üniversitelerde profesör oldu. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü, Kimya Bölümü’nde Bitki Kimyası Grubuna 10 yıl danışmanlık yapan Prof. Ulubelen 1985’de Türkiye Kimya Derneği’nin ilk onursal üyesi oldu. NATO Bilimsel Komitesi’ne Türkiye’yi temsilen seçilerek 1986-1990 yılları arasında hizmet vermiş olan Prof. Ulubelen, 1991’de TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü aldı. 1994’te TÜBA asli üyeliğine seçildi, bu üyelik 2011’deki istifasına kadar sürdü. Prof. Dr. Ayhan Ulubelen’in çalışmalarını antioksidan ve anti-alzheimer etkili bileşiklerin doğadan keşfi üzerinde yaptığı araştırmalarla sürüyor.

Haberin Devamı

Üç Türk bilim kadını Oxford Üniversitesi’nin kitabında
Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu

Dünyada nöroloji alanında yaptığı çalışmalarla tanınıyor. Bir dönem Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü görevini yürüttü. 40’ın üzerinde SCI yayını ve toplamda 61 tanesi uluslararası olmak üzere 150’nin üzerinde akademik yayının da sahibi olan Komsuoğlu, 1991’de milletvekili seçimlerine de girdi. Fakat seçilemedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!