Giray Fidan’ın Çince aslından çevirdiği Guiguzi'nin ‘İkna Sanatı’ şiir fikrinin ışığıyla pekâlâ okunabilir. Bilgelik etkisini bundan alır. Semboller öne çıkar çünkü. Sembol aklın matematiği değil, şiiridir. Bu bakımdan, Yin Yang, Gök, Dao, Qi ve Bir gibi sembolleri açıklar bize çevirmen. Arkasından XII bölüm boyunca, ikna sanatının incelikleriyle buluşturur.
#GuiguziBu hafta, başlığı Orhan Pamuk’tan ödünç almış gibi oldum ama derdim Yeni Hayat’la değil. Kişisel gelişim kitaplarına taktım. Hani doğuştan sahip olmadığınız bazı özellikleri kazandırma iddiası olan kitaplara... Sizi daha cesur, güvenli, girişken, anı yaşayan, mutlu birine dönüştüreceğini söyleyen kitaplara... Hiç ciddiye almazdım ama yaptığım araştırma sonucunda işe yarayabileceklerini öğrendim. Ama yine de keramet kitapta değil, sizde.
Besteci, piyanist, yazar, televizyon programcısı ve bence insanlık yolculuğunda görevli biri Anjelika Akbar... Müziğinin bu yolculukta aracı olduğunu söylüyor. Biz sohbetimizi yaptık ama kelimelerimizden çok yürek gözü ile konuştuk desem yeridir.
#Sponsorlu İçerikFenerbahçe'de geçirdiği dört sezonun ardından 5 milyon euro bonservis bedeliyle Premier Lig devi Manchester United'a imza atan Altay Bayındır, yeni takımıyla ilk maçına çıkmaya çok yakın. United'ın 28 Ocak'ta FA Cup 4. turunda karşılaşacağı Newport Country maçında forma giymesi beklenen Bayındır için İngiliz basınından övgü dolu bir değerlendirme geldi. İşte detaylar...
#Altay BayındırBrezilyalı yazar Paulo Coelho dün sosyal medya hesabı Twitter’dan elinde Simyacı romanını tutan bir çoban fotoğrafını paylaşarak şöyle yazdı: “Bir Türk çoban, Endülüslü bir çoban hakkında bir şeyler okuyor. Yeryüzünde her insanın kendisini bekleyen bir hazinesi vardır. Simyacı.”
#Paulo CoelhoYuval Noah Harari bir tarihçi ama ona geçmişten çok gelecek soruluyor. Salgın patlak verdiğinde CNN, Financial Times, Time hemen onun kapısını çaldı, pandemiyle ilgili görüşlerini öğrenmek istedi. Biz de Harari’yle yeni kitabı vesilesiyle konuştuk. COVID-19’un bırakacağı izlere ilişkin sorularımızı her yıl girdiği iki aylık sessizlik inzivasından hemen önce yanıtladı.
#Yuval Noah HarariMitoloji, geçmiş tarihe farklı bir bakış açısı getirdiği için önemli bir yere sahiptir. Bir milletin, kültürün geçmiş çağlardan itibaren kitaplara yansıyarak gelen hikâyesini anlatır. Kitaplara yansımayanlar, güvenilir kaynak olmadıkları için pek itibar edilmiyor. Mitoloji hakkında detaylı bilgiyi derledik.
#Mitoloji Nedir?Kişisel gelişim alanında 68 eseri bulunan ve kitapları 73 dile çevrilen tek Türk yazarı olan Akif Manaf, Ülke TV’de yayınlanan “Önce Sağlık” programına konuk oldu. Kitapların editörlüğünü üstlenen Merve Tanrıverdi’nin de katıldığı programda, içinde bulunduğumuz küresel Covid-19 salgını sürecinde dünyaca ünlü yazarın “Şiddet Psikolojisi” kitabı ana gündemi oluşturdu.
#İzmirEn yenisi ‘Otların Uğultusu Altında’ dahil Şükrü Erbaş’ın tüm kitapları, şiirin insanın doğal hali olduğunu göstermekle kalmıyor, insanın ateş hali, su hali, toprak hali gibi şiir hali de olabileceğine canlı kanlı birer örnek. Acının söylettiği, bilgeleştirdiği, sessizleştirdiği ve artık yalnızca şiire dönüştürebildiği bir ‘hal’den söz ediyoruz.
#Şükrü ErbaşEğitim, yaz boyu gündemin ana maddelerinden biriydi; lise giriş sınavının yerleştirmelerindeki aksaklıklar, üniversite sınav sonuçlarının yarattığı hayal kırıklığı, karma eğitim tartışmaları... Çocuklar bu tartışmaların gölgesinde tatilin tadını çıkarmaya çalıştı. Yarın yeni bir eğitim-öğretim dönemi başlıyor. ‘Z kuşağı’na mensup yaklaşık 18 milyon çocuk okula dönüyor. Peki kim bu çocuklar?
#Z KuşağıTarık Günersel, farklı türlerde yazıyor ama aslında hepsi bir metnin parçaları gibi. Şiirlerini ‘İzdüşümler’de bir araya getiren Günersel’in yapıtlarında dikkatimizi çeken, güçlü biçimde ortaya koyduğu epik yan. Bir tür ‘destan’, çağın destanı. ‘İzdüşümler’, 4 bin yıl önceden Hammurabi’nin iletisiyle başlıyor.
#İzdüşümlerGültekin Emre’nin yeni kitabı ‘Sere Serpe’, şairin çalışkanlığının yepyeni örnekleriyle dolu. Gültekin’in kitaplarını okurken hissettiğim duygu bu kitap için de geçerli. İki duyguyla birlikte çıkıyorsunuz kitaptan. Şiirden sarhoş durumda ama bu sarhoşluğun yepyeni şiirlerle de sürmesini isteyerek.
#Gültekin Emre10’uncu kitabı ‘Liderin Kitaplığı’nı yazan Türkiye’nin önde gelen global iş insanlarından Cem Kozlu ile liderlik üzerine konuştuk. Kozlu, Amerikan literatürü ve özellikle Anglosakson medyasının karizmatik, maço, büyük egolu liderleri, belki de magazin değerleri daha yüksek olduğu için mütevazı ama etkin takım kaptanlarının önüne çıkardığını belirterek, “Bu da gençlerin önündeki çıtayı gereksiz yükseltiyor” yorumunu yapıyor.
#Cem Kozluİlk kitabı ‘Benim Adım Leon’ ile kendisini tanıma fırsatı bulduğumuz Kit de Waal, romanında, 9 yaşındaki Leon’un gözünden yetişkinlerin hayatını anlatıyor. Bu iç burkan hikaye öyle güçlü bir kurguyla kaleme alınmış ki okurları adeta ilk sayfadan itibaren içine çekiyor. İngiliz yazar ile geçtiğimiz günlerde raflarda yerini alan yeni kitabı hakkında konuştuk.
#Benim Adım Leon