1990’larda dört sıradışı müzisyenin çaldığı ve Beyoğlu’nun en iyi sahnelerini salladığı ‘Blue Blues Band’ bugün hâlâ dilden dile dolaşıyor. Grubu anlatan ‘Blue’ filmi bir dönemin de kapısını aralıyor. Gençliğin kendine sert ve sağlam bir ifade arayıp bulduğu bir dönemin...
#Blue Blues BandBir yandan son filmi üzerine çalışıyor, önemli yapımların restorasyonunu üstleniyor bir yandan sürpriz şekilde oyun karakteri olarak karşımıza çıkıyor. Yönetmen Fatih Akın’la buluşup ona son filmlerinin hikâyesini, İstanbul’u değişmiş bulup bulmadığını ve hayalindeki projeleri sorduk.
#Fatih AkınTiyatro ve sinemanın üretken ve çalışkan ismi Ayla Algan ‘Yaratıcı Oyuncu Yaratıcı İnsan’da 1930’ların İstanbul’undan başlayıp ABD, Almanya ve Fransa’ya da uğrayan renkli hayatından anılar aktarmakla kalmıyor, hem oyuncu hem seyircinin heyecanla okuyacağı bir sanatsal yaşam kılavuzu sunuyor.
#Ayla AlganYeşilçam efsanesi Ediz Hun’a bayram ziyareti yaptık, bizzat ikram ettiği çikolataları tattık. Tatlıyı yiyince de tatlı tatlı konuştuk: Sinemaya tesadüfen girişini... Bırakıp Norveç’e okuma gidişini... 50 yıllık saadetinin sırrını... İlk aşkını, azınlıkları... Siyaseti, kırmızı plakasını... 40 yıldır sürdürdüğü üniversite hocalığını... Edison’la isim benzerliğini... Ve tabii Tarık Akan’ı, Türkan Şoray’ı...
#Ediz HunYeşilçam efsanesi Ediz Hun’a bayram ziyareti yaptık, bizzat ikram ettiği çikolataları tattık. Tatlıyı yiyince de tatlı tatlı konuştuk: Sinemaya tesadüfen girişini... Bırakıp Norveç’e okuma gidişini... 50 yıllık saadetinin sırrını... İlk aşkını, azınlıkları... Siyaseti, kırmızı plakasını... 40 yıldır sürdürdüğü üniversite hocalığını... Edison’la isim benzerliğini... Ve tabii Tarık Akan’ı, Türkan Şoray’ı...
#Ediz HunŞehir Tiyatroları Ocak biletleri için geri sayım başladı. 30 Aralık 2022 tarihine kadar olan oyunların programını resmi internet sitesi üzerinden listeleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2023 yılı için kolları sıvadı. Ocak ayı oyunları için programlama çalışmalarında sona gelen Şehir Tiyatroları, biletleri satışa çıkaracağı tarihi duyurdu.
#Şehir TiyatrolarıGeçen yıl ilk kez gerçekleştirilen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nin yanı sıra bu sene Başkent Kültür Yolu Festivali de Ankara’da hayata geçiyor. Eş zamanlı olarak 28 Mayıs - 12 Haziran arasında düzenlenecek Beyoğlu ve Başkent Kültür Yolu Festivali, Buika, Glykeria, Ara Malikian, Salif Keita, Dino Merlin, The Real Group, Anna Prohaska ve Deutsches Symphonie-Orchester Berlin konseri gibi önemli etkinliklere ev sahipliği yapacak.
#Beyoğlu Kültür Yolu Festivaliİstanbul’un eşsiz manzarasını İstanbul’un kendinden sonra size en iyi hissettiren isimlerden biri kuşkusuz Devrim Erbil… Geçen ay 85 yaşına basan kıymetli devlet sanatçımız ile hem tanıklık ettiği Türk çağdaş sanatının 60 yılına hem de kendi kişisel geçmişine yolculuk yaptık…
#Devrim ErbilTiyatroda yeni anlatım yolları, üretim biçimleri yaklaşık 20 senedir gündemde. Pandemiyle birlikteyse seyirci ve oyuncuyu bir araya getiren geleneksel biçimin dönüşümü biraz da zorunlu olarak hızlanmaya başladı. Üçü yabancı, toplam 28 oyunu seyirciyle buluşturacak olan 24. İstanbul Tiyatro Festivali, bu sürecin en somut örneklerinden biri olarak yarın başlıyor. Oyunların kimisini sahnede, kimisini festival için çekilmiş kayıtlardan izleyeceğiz. Festivalin beş oyunu ise ne canlı ne de kayıttan gösterim... Bizleri alışılmışın biraz daha ötesinde oyun deneyimlerine davet eden türde yeni nesil işler... Programın ‘sıradışı’ oyunlarını yaratıcılarından dinledik.
#UnutmakEpameinondas Kyriakidis’in 1888-89’da İstanbul’da çıkan Anatoli gazetesinde Karamanlıca olarak tefrika edilen romanı ‘Beyoğlu Sırları’, yıllar sonra günümüz Türkçesiyle yayımlandı. Aksiyon sahneleriyle dolu bu gizemli roman, ‘1870 Büyük Beyoğlu Yangını’ ve dönemin İstanbul tasviriyle dikkat çekiyor.
#Beyoğlu SırlarıTiyatroya ilgi dört koldan artmış durumda. Sezona 300’den fazla yeni oyunla giriyoruz bu sene. TÜİK verilerine göre 2018’de seyirci sayısı 2017’ye oranla yüzde 11.9 yükseldi. Bu yıl da benzer bir tablo şaşırtıcı olmaz. Peki ne oldu da oyun izlemek bu kadar popüler hale geldi? Bu niceliksel artış, nitelik olarak neye tekabül ediyor, tiyatro için yeni bir yolun başında mıyız? Uzmanlara sorduk...
#Tiyatroİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen, Türkiye’nin en büyük sinema etkinliği İstanbul Film Festivali, bu yıl 38. kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. 5-16 Nisan tarihleri arasında yapılacak 38. İstanbul Film Festivali’nde Türkiye ve dünya sinemasının en nitelikli ve başarılı örneklerinin yanı sıra söyleşiler ve atölyeler gibi birçok etkinlik yer alıyor.
#38. İstanbul Film Festivali‘Dovlatov’, 1970’lerde sistemin gazabına uğramış ve değeri çok sonraları verilmiş Yahudi asıllı Sovyet yazar Sergey Dovlatov’un altı günü eşliğinde yitik bir kuşağın tarifine soyunuyor. Yönetmen Aleksey German Jr. şiirsel bir üslupla bu yürek burkan öyküyü anlatırken son dönemin en iyi filmlerinden birine imza atmış...
#Milan MaricYavuz Turgul, yedi yıllık bir aradan sonra çektiği ‘Yol Ayrımı’yla huzurlarımızda. Film, geçirdiği kaza sonucu iyi bir insana dönüşen hırslı bir işadamını anlatıyor. Usta yönetmenle ‘Yol Ayrımı’nın yanı sıra sinema serüveni, Şener Şen’in sadece kendi filmlerinde oynamasına yönelik eleştiriler ve ‘toplumsal ayrışma’ üzerine konuştuk...
#Yavuz TurgulRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 Eseri