Sanatçıların ve bilim insanlarının, mevcut şartlardan ötürü, ülkelerinden ayrılıp başka bir ülkede çalışmasına beyin göçü denir. Beyin göçü, ilk kez 20. yüzyılın başında, ''sosyolojik bir sorun'' olarak tanımlanmıştır. Bu sorunun temelinde ekonomik ve kişisel nedenler de yer almaktadır. Beyin göçünün sebepleri ve ülkeler üzerindeki yıkıcı etkileri nelerdir detayları ile derledik.
#Beyin GöçüSEÇİMLER nedeniyle geciken turizm sezonu kapılarını açıyor. Son yıllarda olduğu gibi bu yıl da sektörün en büyük sıkıntısı nitelikli eleman. Pandemi döneminde turizm sektöründen ayrılmak zorunda kalan nitelikli elemanların büyük bölümü başka sektörlere yönelmişti. O dönemin sancıları pansiyon, kafe, restoran gibi özellikle orta ve küçük işletmelerde artarak sürüyor.
#1Eğitimde uluslararası izleme değerlendirme çalışmaları, son yıllarda dünyada oldukça fazlalaştı. Bu çalışmalardan en çok bilinenleri şunlar: OECD’nin yaptığı PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı), TALIS (Uluslararası Öğretme ve Öğrenme Çalışması), SSES (Sosyal Duygusal Becerileri Belirleme Çalışması); IEA’nın yaptığı TIMSS (Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması), PIRLS (Uluslararası Okuma Becerilerinde Gelişim Araştırması). Bu çalışmalar belirli yıl aralıklarıyla farklı sınıf seviyelerinde ve yaş gruplarında yapılıyor. Katılan tüm ülkelere eğitim sistemlerini değerlendirmeleri için önemli fırsatlar sağlıyor.
#Konuk YazarRoketsan Genel Müdürü Murat İkinci, CNN TÜRK'te 'Hafta Sonu' programında Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. İkinci, SİHA sistemlerinde dünyada liderliği elde etmek için hareket edildiğini ifade etti. İkinci, "Bazı segmentlerde dünya lideri oldu. Giderek de pazar payını artıran bir alan olarak düşünebiliriz" dedi.
#Roketsan Genel MüdürüRoketsan Genel Müdürü Murat İkinci, CNN TÜRK'te 'Hafta Sonu' programında Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. İkinci, SİHA sistemlerinde dünyada liderliği elde etmek için hareket edildiğini ifade etti. İkinci, "Bazı segmentlerde dünya lideri oldu. Giderek de pazar payını artıran bir alan olarak düşünebiliriz" dedi.
#RoketsanKocaeli'de bulunan Bilişim Vadisi'nin yeni üssü, İzmir'de hayata geçecek. Yıl sonunda tamamlanması planlanan proje ile Türkiye'nin iki büyük sanayi şehri, 'Mega Teknoloji Koridoru' ile birbirine entegre olacak. Temel atma törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilişim Vadisi Kocaeli ve İzmir'in diğer yenilik ekosistemi bileşenleri ile birlikte Türkiye’yi teknolojide süper lige taşıyacağını, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ise yetişmiş genç beyinlerin kaynak olduğu Türkiye’nin önünde altın bir fırsat olduğunu söyledi.
#Mustafa VarankSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank önemli açıklamalarda bulundu. Varank, "Milletimiz müsterih olsun; riskleri takip edecek, kırılganlıkları gidereceğiz. Ekonomi yönetimi olarak reformcu bir vizyonla, Türkiye'yi salgın sonrası dönemin kazananı haline getireceğiz." dedi.
#Mustafa VarankMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Tekli eğitime geçiş ve okul öncesi eğitim hedefimiz, uzaktan eğitim, okullardaki deprem güçlendirme faaliyetleri ve meslek liselerinin atölye altyapısı gibi özel önem verdiğimiz alanlar için MEB yatırım bütçesini, 5.8 milyar liradan yüzde 94 artırarak 11.3 milyar liraya çıkartıyoruz" dedi.
#EğitimBirçok farklı sebepten dolayı insanlar bulundukları yerleri bırakıp başka yerlere giderler. Buna diğer bir deyişle göç denebilir. Ülkemizde de hem iç göç hem de dış göç yaşanabilmektedir. Şimdi bunları ele alacağız ve neler olduğunu öğreneceğiz. İşte 7. sınıf sosyal bilgiler göçün neden ve sonuçları konu anlatımı.
#7. Sınıf Sosyal Bilgiler Göçün Neden Ve Sonuçları Konu AnlatımıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IMF hakkında konuşurken "Mesela bir G20 toplantısında teklifim oldu. Niye borçlandırmaları dolarla yapıyorsunuz? Gelin buraya biz başka bir para birimi kullanalım. Ben diyorum ki, bu borçlandırmalar altınla olsun. Çünkü altının bu noktadaki ayarı hiçbir şeye benzemez. Biz dolarla, sürekli olarak dünya bir kur baskısı altında kalıyor. Devletleri ve milletleri bizim bu kur baskısından kurtarmamız lazım" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanIEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü Deniz Akar, "Yılda 100 bin öğrenci Türkiye'den yurtdışına eğitim için çıkarken, şu an 125 bin uluslararası öğrenci Türkiye'deki üniversitelerde eğitim görüyor. Bu rakam, 7 yıl önce yaklaşık 25 bin civarındaydı" dedi.
#ÖĞRENCİHürriyet Ankara’nın kent ile üniversiteyi bir araya getiren “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 12’nci durağı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi. Ulus’ta tahsis edilen binalara müzeler planladıklarını söyleyen Rektör Mehmet Barca, “Yapmak istediğimiz cumhuriyetin kurulduğu bu mekanlarda ne yaşanmışsa onları genç kuşaklara bir takım sembollerle aktarmak” dedi.
#AnkademiCumhuriyet’in kuruluşundan beri yüksek lisans/doktora eğitimi için değişik kanun ve yönetmeliklerle Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda yurtdışına farklı sayıda öğrenci gönderildi. Ancak gidenlerin birçoğu geri dönmedi. Birinci soru: Ülke olarak acaba nerede yanlış yapıyoruz da gidenler geri dönmüyor? İkinci soru: Gidenlerin hepsi geri dönmeli mi?
#Beyin GöçüBaşbakan Binali Yıldırım, ''Terörden sonra yapmamız gereken birkaç tane iş var. Bir tanesi teröre mali destek veren belediyelerin hesabını görmek. En kısa sürede devletin verdiği kaynakları millet için kullanmayan bu yerel yöneticilerden bunun hesabını soracağız. Burunlarından fitil fitil getiReceğiz'' dedi.
#Binali YıldırımCumhurbaşkanı Gül, ”Bilim insanları Türkiye’ye kendi kararlarıyla dönerse değerlidir. Yoksa onları zorla burada bir göreve oturtmak döndükleri anlamına gelmez. O geçici bir geliştir. Çok sayıda üniversitenin olmasıyla övünürüz ama üniversitelerimizin eğitim seviyeleri, bilim alanındaki faaliyetleri, ortaya koyduğu netice ve kaliteye bakmamız gerekir. Yoksa bu kadar büyük kamu kaynaklarının ayrıldığı, büyük imkanların verildiği üniversitelerimiz lise üstü kuruluşlar şeklinde kalır ki, bu da çok büyük yazık olur”
#Abdullah GülBüyüme Danışmanlığı ve Araştırma (Growth Consultancy & Research) kuruluşlarından Frost & Sullivan'ın trend araştırmasına göre, iş yaşamında giderek ağırlık kazanan ve konumlarını güçlendiren kadınlar, her üç çalışandan biri olarak öne çıkacak, beyin göçü tersine dönecek, sağlık, yaşam biçimi haline gelecek.
Geleceğin bilimi olarak adlandırılan nanotıp konusunda Gazi Üniversitesi yeni bir mekez kuruyor. Tıp uygulamalarını değiytirebilecek teknolojinin üretileceği bu merkez, KOBİ’ler ve yatırım kuruluşları arasında işbirliğinin Türkiye’deki ilk örneği olma özelliğini taşıyor.
İkinci Dünya savaşının döküntüleri arasında var olabilme uğraşı veren Avrupa,Atlantiğin diğer yakasını bir umut ışığı olarak görmüştür.Nazi işgalinden kurtuluşlarında ABD'nin üstlendiği rol,harabeye dönmüş yaşlı kıtanın yeniden yapılanma sürecinde de etkin bir şekilde devam etmiştir.