Türkiye’nin yaratıcı beyinlerine Endeavor rehber

KRİZDE "yaratıcı ve yenilikçi" olanların kazanacağını artık iyice öğrendik.

Peki bu "yaratıcı ve yenilikçi" beyinler nerede?

Geçen akşam ilk kez birarada pek çoğunu gördüm desem.

Hürriyet İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı’nın ev sahipliğinde düzenlenen Endeavor toplantısına kiminle konuşma fırsatı bulduysam hiç abartısız "yaratıcı ve yenilikçi" çıktı.

Endeavor nedir?

Bu uluslararası sivil toplum kuruluşuyla ilgili ünlü gazeteci Thomas Friedman’ın "Dünya Düzdür" kitabında şöyle bir tarifi var:

"Gelişmekte olan ülkelerde girişimcileri desteklemek için kurulmuştur. KOBİ girişimcilerinin daha büyük girişimcilerinin rehberliklerinden faydalanmaları üzerine oluşturulmuş bir modeldir. Küçük şirketlerin büyüyüp istihdam sağlamaları en etkin yoksullukla mücadele programıdır."

İki yıl önce Türkiye’de faaliyetine başlayan Endeavor Yönetim Kurulu, Mehmet Ali Babaoğlu başkanlığında, Vuslat Doğan Sabancı, Ali Koç, Emin Hitay, Suzan Sabancı Dinçer, Murat Özyeğin, Fadi Nahas, Özcan Tahincioğlu’ndan oluşuyor.

Vuslat Doğan Sabancı’nın dediği gibi, Endeavor Türkiye’de yenilikçi girişimcileri ortaya çıkarmayı, onlara yol göstermeyi, cesaretlendirmeyi ve hem ulusal ve hem uluslararası bir ağ sunmayı amaçlıyor.

Yeni yaratıcı girişimcileri ağa dahil etmek için düzenlenen toplantıda kimlere rastladığımı ve neler yaptıklarını anlatınca sanırım bu amaç daha iyi anlaşılacak.

EN İYİ 40 ÜRÜNÜ ARASINDA

PricewaterhouseCoopers Türkiye Başkanı ve Endeavor Danışma Kurulu Üyesi Cansen Başaran Symes, "Türkiye’nin en kaliteli etini" satmakla ünlenmiş Emre Mermer ile tanıştırıyor.

Emre Mermer herkesin bildiği "Dükkan" Lokantası’nın sahibi aynı zamanda.

Endeavor ağına dahil olmakla neler kazandığını anlatıyor:

"PwC önce bana bir iş planı hazırladı. Müthiş bir danışmanlık hizmeti aldım. Ardından et ürünleri incelemek için Arjantin’e gittiğimde Endeavor sayesinde tüm kapılar açıldı."

Başaran Symes
’ın tanıştırdığı bir diğer isim de Artesis Genel Müdürü Profesör Ahmet Duyar.

Artesis, elektrik motorlarıyla jeneratörlerin arızalarını erken teşhis edebilen bir teknoloji geliştirmiş.

Sadece ABD’de, motorların beklenmedik bir şekilde, ansızın "pat" diye durarak üretimi etkilemeleri 700 milyar dolarlık bir kayba yol açıyormuş. Artesis’in geliştirdiği "arıza erken uyarı sistemi" MCM (Motor Condition Monitor) teknolojisi çok sayıda ödül kazanmış.

ABD’de yayınlanan "Control Engineering" Dergisi MCM cihazlarını dünyanın en iyi 40 ürünü arasında göstermiş.

Profesör Ahmet Duyar’ın anlattığına göre, bu teknoloji 3 yıldan beri Türkiye’de, 1.5 yıldan beri de yurtdışına satılıyor.

Amerikan deniz kuvvetlerine ait gemilerde, nükleer santrallarda, otomotiv, enerji başta olmak üzere çoğu sektörlerde MCM ürünleri kullanılıyor.

TERSİNE BEYİN GÖÇÜ

Endeavor vizyonuna inandığını söyleyen Bülent Çelebi teknolojide başka bir yaratıcı isim.

AirTies Kablosuz İletişim Şirketi’nin kurucusu olan Çelebi uzun yıllarını ABD’de geçirmiş.

Türkiye’ye döndükten sonra kurduğu şirket, dört yılda "kablosuz iletişim" pazarının yüzde 60’ına hakim olmayı başarmış.

Rusya, Yunanistan ve hatta Hindistan’a ürünlerini satıyor.

ADLS modemindeki yazılımı yapan, bunun üretimini ise Tayvanlı bir şirkete veren Çelebi ile birlikte çalışan 55 mühendisten 23’ü ABD’den tersine "beyin göçü" yapan Türkler.

"ABD teknoloji alanında doymuş bir pazar. Türkiye’nin ve komşularının gelişmekte ülkeler olması büyük bir fırsat" diyor.

İnovatif girişimciliğe son bir örnek vereceğim.

PetFor Şirketi’nin kurucusu Semih Yüzen pet şişelerini toplayıp geri dönüşümle sanayiye kazandırıyor.

Yılda 8 bin ton pet şişe topluyor.

1 kiloda 30 pet şişenin olduğunu hesaplarsanız PetFor 440 milyon pet şişe topluyor. Türkiye’de toplanması gereken pet şişelerin ancak yüzde 20’si toplanıyormuş.

İlgilenenler olursa bu alanda yapacak daha çok şey var.

Beş yılda şirketini oldukça büyüten Yüzen, Endeavor ağından mutlu.

"Stanford
Üniversitesi’nde MBA eğitimi alan öğrenciler bizde staj yapıyor" diyor.
Yazarın Tüm Yazıları