Ağır sanayiden hizmet sektörüne, eğlenceden sağlığa hangi alandaki şirketin tepe yöneticisine sorarsanız sorun; bir ‘genç çalışanı elinde tutamama’ şikâyetidir gidiyor. Global araştırmalar da gösteriyor ki Z kuşağı çalışanların yüzde 50’si işinden kısa sürede ayrılıyor. Yetenek yönetimi şirketi Korn Ferry’nin raporuna göre 35 yaş altı çalışanlar işten ayrılmaya daha duyarlı. Uzmanlara göre bu durum, sıradan bir ‘eleman’ sorunu değil. Lider yetiştirilemiyor. Yani 10 yıl sonra iş dünyasında genel müdür, CEO krizi kapıda...
#Yasemin SALİHDubai’deki COP28 zirvesine kalabalık bir grupla katılan Sabancı Holding İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Yeşim Özlale Önen, “Hedefler belli, bunun için şirketlere sadece milyar dolarlık yatırım bütçeleri değil; harekete geçecek cesur ve hızlı yeni nesil çalışanlar gerekiyor.Biz bunu arıyoruz. Bir de akademi kuruyoruz” dedi.
#DubaiSorgun otogarında ayakkabı boyayarak harçlığını çıkaran Sefa Şahin’in dünyaca ünlü moda markaları Bottega Venetta, Balmain gibi markaların peşinde koştuğu bir tasarımcıya dönüşme hikâyesi gençlere ilham veriyor. İlk olarak Nike’ın keşfederek Amerika’ya davet ettiği Şahin şimdi Balmain’de Milano-Paris-Konya hattında çalışıyor. Neden Konya diye sorduğumuzda ise, “Selçuk Üniversitesi Ayakkabı Tasarımı Bölümü öğrencilerine yaşadıklarımı anlatıyorum. Benim geçtiğim yollar çok çetindi, onlar yaşamasın” diyor.
#NikePandemi ile dünya genelinde uygulanmaya başlanan ‘esnek çalışma’ yaklaşımı Türkiye’deki dev holdinglerin de hükümetin de gündeminde. Öyle ki kamuda hazırlıklar başladı. Dönüşümlü iş paylaşımı, dağıtılmış işgücü modeli, ödünç iş ilişkisi gibi modeller masada. Ancak dikkat! Uzmanlar uyarıyor. Birçok anlamda fırsat olarak görülen bu düzen beraberinde ‘tükenmişlik krizi’ ve hak ihlallerini de getirebilir.
#YazarÜst düzey yönetici araştırma şirketi Egon Zehnder Kıdemli Ortağı Murat Yeşildere, kadın istihdamına uzun yıllardır kafa yoran, kendini toplumsal cinsiyet eşitliğine adayan bir aktivist. Bu konuda çalışan pek çok derneğin kurucusu olan Yeşildere, son olarak “Eyvah CEO Doğuruyor” diye bir kitap yazdı. Kadın istihdamının önündeki en büyük engelin bilinçsiz önyargılar olduğunu söyleyen Yeşildere, “Sorun arzda değil talepte. Karar vericilerin bilinçsiz önyargılarında. Bana, ‘kadın yönetim kurulu üyesi atayarak yetkinlikten fedakarlık etmemi mi istiyorsun’ diye soran yöneticiler bile oldu. ‘Gece yemeğe gidebilir mi’, ‘Maç konuşabilir mi’, ‘Küfür etmesi lazım’ diye kadınları eleyen çok şirket var. Konu kadın konusu değil bir erkek konusu” diyor.
#Egon Zehnder Kıdemli Ortağı Murat YeşildereŞirketler, bazı kritik rollere en doğru adayı bulabilmek için beyin avcılarından danışmanlık almayı tercih edebiliyor. Peki beyin avcıları bu şirketlere önerecekleri adayları nasıl belirliyor? Konu hakkında görüşlerini aldığımız yetkililer CV’lerin birbirine çok yakın olduğunu bu nedenle detayların öne çıktığını söylüyor. Adaylar, sırf saçını boyadığı ya da giyim tarzından dolayı elenebiliyor.
#HeadhunterYaklaşık 60 yıldır et sektöründe faaliyet gösteren Hacıince Et, Konya’da 41 milyon dolarlık yatırıma başladığı günlerde, TAB Gıda bünyesinde yer alan ve köftelerini tedarik ettiği Burger King’den bir haber aldı. Burger King, “Artık köfteleri sizden almayacağız, kendimiz tesis kurduk” dedi. Hacıince Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince de McDonald’s’ın kapısını çaldı. Bu kez McDonald’s’ın merkezi ABD, Hacıince’ye şu soruyu sordu: “Sizle anlaştık diyelim, siz ölünce işinizi kim yönetecek?”
#Vahap MunyarTEDxBahcesehirUniversity, 15 Nisan Pazar günü gerçekleşecek olan etkinliğinde paylaşmaya değer fikirleri Ana sponsorluğunu ‘’Maysan Mando’’ ana sponsorluğunda Zorlu PSM Ana Tiyatro Sahnesi’nde katılımcılarına sunuyor!
#TedxbahcesehiruniversityKatar’da perakende sektörünün lideri Blue Group, 7 şirketini birleştirdi ve başına Beta’nın CEO’su Barbaros Akyıldız’ı getirdi. Akyıldız’ı Katarlılara bulan ise Hintli bir beyin avcısı oldu. 43 yaşındaki Barbaros Akyıldız’ın bu önemli göreve seçilmesinde ise ayakkabı sektörüne getirdiği yenilikler etkili oldu.
#Blue GroupBünyesinde Bosch, Siemens, Gaggenau ve Profilo markalarını bulunduran BSH Ev Aletleri Sanayi ve Ticaret AŞ, 2014 Kasım’ında Afrika, Orta Doğu, Orta Asya, Rusya, Beyaz Rusya ve Ukrayna’yı da içine alan 88 ülkenin sorumluluğunu aldı. Bölgenin İK’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ahmet Aksoy, 88 ülkeye hem yönetici hem de İK sistemleri ihraç ettiklerini söylüyor.
#YöneticiIRC Global Executive Search Partner Yönetim Kurulu Üyesi, beyin avcısı Marco Alemagna, 11-12 Şubat 2015’te Management Center Türkiye tarafından düzenlenen İnsan Kaynakları Zirvesi’nde “Etki Yaratan Yetenek Yönetimi Ekosistemi” başlıklı bir konuşma yaptı. Alemagna, yetenek yönetiminde yeni trendleri ve “değişkenlik, belirsizlik, karmaşıklık ve muğlak ortamda” yeteneği bulmak ve tutmak için İK yöneticilerinin neler yapması gerektiğini anlattı.
19 yılda 900’ü aşkın yöneticiyi çok iyi şirketlere yerleştiren beyin avcısı şirketlerinden Amrop’un Türkiye yönetici ortağı Yeşim Toduk, yöneticide aranan özelliklerin ekonomik trendleri yansıttığını belirterek, “20 yıl önce şirketler kurumsallaşma peşindeydi, şimdi kârlı büyüme ve yeni fikirler getirecek girişimci yönetici arıyorlar” dedi
45 ülkeden 60 beyin avcısı, IRC Global Executive Search Partners’ın yıllık toplantısı için İstanbul’a geldi. Toplantı öncesi sorularımızı yanıtlayan IRC Dünya Başkanı Patrick Westerburger, “Global anlamda mobilitede ciddi bir artış var. Özellikle 30 yaşın üstü olan kuşakta bu hareketlilik gözleniyor. Şirketler artık ülkemde belli bir yeteneği bulabiliyor muyum diye bakmıyor, küresel anlamda yeteneği bulabilir miyim diye bakıyorlar” diyor.
TÜRKİYE’de beyin avcısı denince akla gelen ilk isim Şerif Kaynar, iki tutkum dediği Ayvalık ve Barbara’yı bir araya getirdi. 15 yaşında sesini duyarak aşık olduğu Barbara’nın ismini verdiği ev, aylarca sanatçıları ağırlayacak. Kaynar, “Ayvalık pek çok sanatçıya ilham verecek” diyor.
Beyin avcısı Heidrick & Struggles’ın iki yılda bir yayınladığı Kurumsal Yönetişim Raporu’nun sonuçları açıklandı. İMKB’de kote edilen en büyük 30 şirketin incelendiği araştırma yönetim kurullarının yapısını ortaya koyuyor. Araştırma sonuçlarına bakılırsa Türkiye’de yönetim kurullarının alacağı çok yol var.
BDDK’dan 12 yıl sonra ilk lisans alma şansını yakalayan Bank Audi’nin ilk şubesi eylül ayında açılacak. Bank Audi’nin Türkiye’deki bankasının kurucu ortağı Freddie Baz, “Türkiye pazarında operasyona başlamayı dört gözle bekliyoruz. İştahımızda azalma yok aksine daha da arttı. Bankamızın 3 kilit ismi de Türk olacak” dedi.