Çikolata en sevilen tatlılardan biridir. Beyaz çikolata ise yüksek yağ oranı ile genelde en az tercih edilen çikolata çeşidi olarak biliniyor. Peki beyaz çikolata gerçekten kalp krizine mi neden oluyor? Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Çaynak açıkladı.
#Beyaz ÇikolataHepimiz bayılıyoruz, yememek için kendimizi zor tutuyoruz. Ama ‘Bir ısırık alıp bırakacağım’ dedikten sonra kendimizi kaybediyoruz ve sonrası pişmanlık... Çikolata, çok lezzetli bir atıştırmalık ama içerisinde yağ ve şeker olduğu için sağlıksız olduğu düşünülüyor ve gönül rahatlığı ile tüketilemiyor. Özellikle kilo problemi olan kişilerin rüyalarını süsleyen çikolata, acaba sağlıklı bir gıda olabilir mi? Uzmanlar doğru çikolata türünü seçtiğiniz sürece bu soruya ‘evet’ yanıtını veriyor.
#ÇikolataHamilelikte baş ağrısı sorunu yaşayan anne adayları hamilelikte baş ağrısı neden olur, nasıl geçer, ne iyi gelir merak ediyorlar. Hamileliğin ilk belirtileri arasında yer alan baş ağrısı, çoğunlukla anne adaylarının gebelikteki ilk üç ayında kendini göstermektedir. Bunun nedeni genellikle vücuttaki ani hormonel değişim ve kan hacmindeki artışlar olabilir ve ani baş ağrılarına yol açar. Sık sık ve dinmeyen baş ağrıları ense ve göz ağrılarına kadar ilerleyebiliyor. Peki, hamilelikte baş ağrısı neden olur, nasıl geçer? Nöroloji Bölümü Uzmanı Dr. Keriman Oğuz, hamilelikte görülen baş ağrısı ile ilgili anne adaylarına önemli bilgiler verdi.
#GebeOrtaçağda aşırı beslenme ve alkolle ilişkisinden dolayı ‘Kralları hastalığı’ olarak bilinen gut hastalığı, yarattığı şikayetlerle yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Peki gut hastalığının belirtileri ve tedavisi nedir? Gut diyeti nasıl olmalıdır? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık ve Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy tüm merak edilenleri açıkladı.
#Gut Hastalığı NedirSütlü, beyaz, ruby ve bitter...Çoğu zaman günah keçisi olarak gördüğümüz ve yemekten kaçındığımız çikolata, aslında düşündüğümüz gibi zararlı olmayabilir mi? Mesela diyet ve beslenme uzmanı Elif Nida Zafer “Mutluluk hormonunu harekete geçirip depresyonu önlüyor” diyor. Yarın Bitter Çikolata Günü. Bu vesileyle uzmanların görüşlerine başvurduk, ünlü şeflerden farklı tarifler topladık. Çikolatanın en sağlıklı çeşidi ‘bitter’in cildimize faydalarını da unutmayıp bakım kürü tarifleri de verdik.
#GazetehaberleriMühendislik okuduktan sonra aşçılığa olan tutkusunun peşinden gitmiş ve adını dünyaya duyurmuş bir master şef ile tanışmaya ne dersiniz? ‘Yedikleriniz Davranışlarınız Olur’ adlı kitabın yazarı ve TV programı sunucusu Deniz Orhun… Önce Amerika’da ve İngiltere’de gastronomi eğitimini tamamlamış sonra da dünyaca ünlü isimlere yemek hazırlayan şefler arasında yer almış.
#Deniz Orhun“Başım patlıyor, gözlerim oyuluyor… Başıma adeta çekiçle vuruyorlar… O kadar ağrıyor ki başımı duvarlara vurasım geliyor… Saçlarımı çekiyorum yine de geçmiyor… Bu ağrı hiç geçmeyecek galiba...” Bunlar ve benzerleri migren ağrısı yaşayan hastaların sıkça sarf ettikleri yakınmalar…
#MigrenAhmet Hakan geçtiğimiz günlerde köşesinde “Aman doktor, derdime bir çare...” diyerek çare aradığı dertlerini (!) yazdı. Kafasına takılan soruları açıkça anlattığına göre yanıtları sizinle paylaşmakta sakınca yok. Ayrıca eminim ki aynı dertten mustarip olan pek çok okur var. Ve umuyorum ki bu öneriler onların da işine yarar. Buyurun...
#Osman Müftüoğlu93 Harbi’ni bitiren Ayastefanos Antlaşması bu semtte imzalandı. Yeşilçam’ın ölümsüz filmleri bu sokaklarda çekildi. Meşhur Roma dondurmasıyla da, müdavim meyhanesiyle de burada tanıştık. Velhasıl geçmişi sağlam, ortamı huzurlu Yeşilköy, her köşesiyle davetkâr...
#AyastefanosYa çok yiyorsunuz ya da hareket etmiyorsunuz. Veya dengeli besleniyorsunuz, hareketsiz de değilsiniz ama kilo veremiyorsunuz. Sebebi toksinler olmasın! “Onlar ne ki?” diyorsanız, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’ndan yarın başlayacak yazı dizisi öncesi sizin için dinledik.
#KiloGündemde her gün yeni bir sağlık haberi var. Yine her gün bir “uzman görüş”ün tumturaklı uyarılarını dinliyoruz. Kimi “onu ye, bunu yeme” diyor, kimi ilaçları, kimi de modern tıbbı kötülüyor. Peki, bu bilgilerin hangileri ne kadar güvenli? İşin o kısmı maalesef oldukça karışık.
#ProbiyotikTürkiye'de 60'larda ortaya çıkmaya başlayan, 80'lerde de şahikasına varan arabesk kültürü, zamanla müzikten sinemaya da yayılmıştı. Bizim yaş grubunun büyürken ister istemez ziyadesiyle maruz kaldığı bu filmlerin konuları üç aşağı beş yukarı belliydi: Fakirlik, tutunamama, büyük umutlarla gelinen büyük şehrin büyük sorumlulukları altında ezilme gibi.
#İnsülin DirenciHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalından Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız’ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Prof. Dr. Sedat Tolga Aydoğ’un katkıları ile hazırlandı. İşte diyabetle ilgili merak ettiğiniz her şey...
#DiyabetŞeker hastalığı, tüm dünyada en ölümcül hastalıklar sıralamasında ilk 10’da. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her 11 kişiden 1’ diyabetli ve her yıl bu hastalıktan 1.5 milyon insan hayatını kaybediyor. Endokrinoloji, Diyabet ve Metabolizma Bilimi uzmanı Prof. Dr. Taner Damcı, şeker hastalığından kurtulmanın yollarını ‘Bir Yol Var’ adlı kitabında anlatıyor.
#Prof Dr Taner DamcıNeden beş parmağımız var? Ölü taklidi yaparak köpekbalığı saldırısından kurtulma ihtimalimiz var mı? Bir gökdelenin boyunu nasıl ölçebilirim? Tavşanlar neden zıplar? Daha hızlı yüzmemizi sağlayacak mayo yapılamıyor mu? Kahverengi ve beyaz şeker arasındaki fark nedir? İşte bilim dünyasının ışık tuttuğu ve çok sorulan o soruların yanıtları...
#Neden Beş Parmağımız Var?Tatlı krizleri sık ve şiddetli oldu mu can sıkıcı bir soruna dönüşüyor. Şiddetli ataklar, kontrolü en güçlü kişileri bile savunmasız bırakıp adeta çocuklaştırıyor. Yeme içme seçimleri saçma sapan hale geliyor, kilo kontrolü bozuluyor, hipoglisemiler tetikleniyor, yorgunluktan uykuya, dalgınlıktan kafa karışıklığına, öfkeden sinire kadar pek çok anlamsız tepki gelişiyor. Özetle “tatlı krizi” deyip geçmemek lazım, konu mühim...
#Yazar Yazısıİkisini de deneyebilirsiniz. Çünkü her iki durumda da ceviz kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı oluyor. 2004 yılından bu yana Amerikan Besin ve İlaç Dairesi günde 30-40 gram ceviz yemenin kalp sağlığını korumaya yardımcı olabileceği şeklinde bir önermeyi ceviz paketlerinin üzerine yazmanıza bile izin veriyor.
Bronz ten çoğumuzun hoşuna gitse de, bu renk değişikliği güneşin deride oluşturduğu hasardan ibaret. Başka bir deyişle cildiniz ne kadar bronzsa, o kadar hasarlı. Ancak ışınların sonucu her zaman bronzluktan ibaret değil. Silinmesi zor lekeler, cilt yaşlanması, damar genişlemesi, en fenası da cilt kanserleri güneşin zararlı etkilerinin önemli sonuçlarından bazıları