Ne içmeli yemeli

2015’in ilk pazartesi yazısını denenmiş ve pratik bilgilere ayırmak istedim.

Haberin Devamı

Bunu için de yeni yayınlanmış olan ‘Yaşasın Hayat II’ adlı kitabımdan bazı alıntılar yaptım. “Neyi, nasıl, ne zaman, nelerle birlikte yemeliyim” sorusunun yanıtlarını merak ediyorsanız buyurun...


1. HANGİ SU?
Her gün 8-10 bardak su için. Minerali bol sert suları tercih edin. Alkali özelliği yüksek sulara öncelik verin. Cam şişelerde satılanları tercih edin.
2. HANGİ İÇECEK?
Susuzluğunuzu gidermek için ilk tercihiniz her zaman su olsun. Canınız ille de içecek bir şeyler arıyorsa seçiminizi ayrandan yana kullanın. Bence köpüklü olmayanı, yarım yağlı olanları tercih edin. Meyve sularının taze sıkılmış olanlarını sadece ve sadece çeyrek su bardağı kadar, hadi bilemediniz yarım su bardağını geçmeyecek miktarlarda için. Kolalı içecekler, meyve suyu konsantreleri, boyalı, şekerli, aromalı meyveli içeceklere elinizi sürmeyin.
3. HANGİ YAĞ?
Favoriniz zeytinyağı olsun. Zaman zaman tereyağına yer verin. İç yağı, kuyruk yağı, mısır özü, palmiye, hindistancevizi yağları unutun! Margarinlerden uzak durun. Ayçiçeği yağını çok sınırlı kullanın. Kızartmalık yağları tekrar tekrar kullanmayın. Yağları saklarken cam şişelerde muhafaza edin, ağızlarını iyice kapatın, karanlık-ışık almayan yerlerde tutun.
4. HANGİ BALIK?
Soğuk sularda doğal şartlarda büyüyüp yetişen yağlı balıkları tercih edin. Çiftlik balıklarından uzak durun. Derin sularda yetişen genç balıklara öncelik verin. Kirli sularda yetişen balıklar yemeyin.
5. HANGİ EKMEK?
Aslında mümkün olduğu kadar az ekmek yiyin, ille de ekmek yiyeceğim diyorsanız beyaz değil kepekli, tam tahıllı ekmekler tercih edin.
6. BULGUR MU, PİRİNÇ Mİ?
Kesinlikle bulgur. Bulgurun da kepeklisi olmalı. Pirinçsiz olmaz diyenlere kepekli ve esmer olanları, mümkünse ince uzun kahverengi pirinci öneriyorum.
7. HANGİ SÜT?
Öncelik keçi sütüne verilmeli. Besleyici değeri daha fazla, alerjik etkileri daha sınırlı. Çocukluk çağlarından sonra süt yerine yoğurt tercih edilmeli. Doğal ortamlarda yetişip büyüyen hayvanların sütüne öncelik tanınmalı. Güvenli köy sütü paketlenmiş sütlere tercih edilmeli. Süt yerine ayran içilip yoğurt yenmeli.
8. HANGİ ŞEKER?
Hiçbir şeker masum değil. Şekerin her türlüsü sağlığı bozuyor. Son yıllarda şekere “tatlı zehir” diyenler bile var. Meyve şekeri bile çok sınırlı tüketilmeli. Zaten bu nedenle de çok tatlı meyveler tercih edilmemeli, meyve suları olabildiğince az içilmeli, meyvenin kendisi ve de mümkünse, yenilebilirse kabuğu ile birlikte yenilmeli.
9. HANGİ ET?
Benim tercihim kuzu eti. Keçi eti pek lezzetli değil ama daha güvenli. Otlaklarda yetişip büyüyen danaların eti de yenilebilir. Tavuğu bahçenizde büyütüyorsanız etini de, yumurtasını da keyifle, güvenle tüketebilirsiniz.
10. HANGİ SEBZE?
Sebzeleri mümkünse mevsiminde yemeye özen gösterin. Köklü sebzeleri yapraklı sebzelerle bir arada kullanmaya dikkat edin. Sebzeleri ille de haşlayarak yemek gerekmiyor. Çiğ yenilebilen her türlü sebzeyi salata veya benzeri formlarda yemeye gayret edin. Tabii ki iyice temizlemek koşuluyla…
11. HANGİ BAKLİYAT?
Birinci sıraya fasulyeyi -öncelikle de siyah fasulyeyi-, ikinci sıraya mercimeği, üçüncü sıraya da bezelyeyi yazın.
12. HANGİ TATLI?
Canınız ille de tatlı çekiyorsa meyve yiyin. “Meyve beni kesmez ille de tatlı yiyeceğim” diyorsanız “bitter çikolata”yı deneyin ya da bizim geleneksel tatlımız aşureyi az şekerle yapıp yemeye gayret edin. Unlu tatlılar mı, sütlü tatlılar mı diye sorarsanız yanıtım “sütlü tatlılar” şeklinde olacaktır.
13. HANGİ MEYVE SUYU?
Benim tercihim nar suyundan yanadır, maksimum 50 ml kadar meyve suyunun da yeterli olacağını düşünüyorum. Zaman zaman portakal, greyfurt, elma suyu da aynı miktarlarda denenebilir. Sebze sularından da faydalanmayı düşünün derim, hatta özellikle tavsiye ederim. Havuç, pancar, maydanoz, kereviz gibi sebzelerin suyunu karıştırarak içmek çok ama çok faydalı olabiliyor.
14. HANGİ KURUYEMİŞ?
İlk sıraya cevizi, ikinci sıraya bademi, üçüncü sıraya da yer fıstığını yazın. Zaman zaman kabak çekirdeği ve ayçiçeği çekirdeği çitlemeyi de ihmal etmeyin. Beyaz nohuttan biraz uzak durun. Antep fıstığını ihmal etmeyin. Bademi, yer fıstığını, nohudu ateşte yakmadan, kavurmadan, fırınlamadan doğal olarak tüketmeye özen gösterin.
15. HANGİ MEYVE?
Nar, siyah erik, kiraz, böğürtlen, yaban mersini, portakal, kayısı, hurma, elma, çekirdekli siyah üzüm, incir (miktara dikkat!) ve karpuzu ilk sıralara yazın!

Haberin Devamı


Her şeye limon sıkın

Haberin Devamı


-Mümkün olan her şeye limon sıkın. Limon, bir gıdanın glisemik yükünü azaltır ve kana karışma hızını yavaşlatır.
Meyve salatası yemeyin, meyvenin kendisini yiyin. Elmanın kendisi püresine göre, püresi suyuna göre daha az kilo yapar. Ne kadar az ezer, ne kadar az parçalarsanız o kadar iyi.
-Sirkeyi daha çok kullanmaya çalışın. Aynı limon gibi, sirke de besinlerin glisemik yükünü azaltma özelliğine sahiptir.
-Sarımsağın birçok faydası olduğu bilinir. Ama birçok kişi bu mucize besinin, beraber yendiği her şeyin glisemik indeksini azaltma gücünü bilmiyor.


Bir bilseniz...


-Sosis ve salam gibi işlenmiş et ürünlerinde son derece zararlı maddeler olduğunu...
-Piyasadaki dondurmalarınçoğunun içinde süt değil, süttozu olduğunu.
-Faydalı diye düşündüğünüz doğal meyvesuları, bal ve pekmezin dekısıtlamanız gereken şekerligıdalar arasında olduğunu...
-Sofralarımızdan tuzluklarıkovmamız gerektiğini...

Yazarın Tüm Yazıları