13 yıl önce canlandırdığı karakterle hepimizin hayatına girdi. Yıllar içinde yeteneği ve güzelliğinin yanı sıra attığı her adımı gündem oldu, konuşuldu, “Beni görmeyen, hissetmeyen, farkında olmayan insanlarla karşılaşıp onlara güvenmem kırılma noktamdı” diyor. Yeni proje için Türkiye’ye gelen Meryem Uzerli’yle buluştuk, kızları Lara ve Lily’yi, hayatını, aşkı, hakkında merak edilenlerini ve oyunculuğu konuştuk: Çıplaklık benim için cesur olmak demek değil. Hepimiz dünyaya çıplak geldik.”
#Meryem UzerliBeyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-SanatSon yıllarda gastronomiyi daha çok konuşuyoruz. Bunda başarılı mekanların, iyi şeflerin büyük katkısı var. Aslında Anadolu, lezzetleriyle öne çıkan bir coğrafyadır. Ama biz bunu anlatmakta, tanıtmakta geç kaldık. Yerelliğin öne çıktığı bir döneme giriyoruz. Gastronomide de durum böyle...
#11 Temmuz’da Zorlu PSM’de konser verecek olan Danimarkalı müzisyen Agnes Obel’e İstanbul seyahatinde 16 aylık kızı eşlik edecek. Obel “Kızım dünyaya geldikten sonra yaşadığım kaygılar girdabı beni biraz şaşırttı. Olumlu yönüyse bu kaygıların derin bir aşkla bağlantılı olması” diyor.
#Agnes ObelBir akımdan çok yaşam felsefesi olarak kabul edip hayvansal ürünlerden uzak duran ve vegan beslenmeyi benimseyenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Dünya kaynaklarına saygı duymak amacıyla vegan menüye geçen şefler, yediğinizi sorgulatacak kadar iyi vegan suşiciler, vegan burgerciler, vegan pazarlar, hatta vegan oteller… Buyurun dünyadaki en vegan dostu kentler.
#HürriyetKültürümüzün vazgeçilmezidir döner. Acıktığımızda bir çoğumuzun ilk aklına gelenidir. Eskiden köşe başı büfelerde ayak üstü yenilen bir lezzetti. Şimdilerde ise müşteriler kaliteli, lüks restoranlara gidip dönerini yiyor. Aslında bildiğiniz steak house modeli. Steak house’da bifteği, antrikodu, kobeyi yemiyor musunuz? Döner restoranlarında da ince doğranmış saf et önünüze geliyor. Közde de pişti mi, tadına doyum olmuyor. Yaklaşık 160 sene evvel, dönerin Bursa’dan çıktığı düşünülüyor. Bursa’da İskender Bey, o zamanlar farklı bir şey üretmek için ocağın başına geçmiş ve kemiksiz kuzu ve dana etlerinin şişe takılması ve ateş karşısında pişirmesi ile ortaya çıkmış. Bir başka tevatüre göre ise dönerin ana vatanı Kastamonu’ymuş. Keşfeden kişi ise Aşçı Hamdi Usta’ymış. Yemedim ama Kastamonu’da dönerin efsaneymiş. Bakmayın siz dönerin yatay kesildiğine, o zamanlar bildiğiniz kebap gibi pişiriliyormuş. Neyse ben döneri kimin, ne zaman, nerede ortaya çıkardığıyla ilgilenmiyorum, ben lezzetli dönerin peşindeyim. Mesela Tarihi Demirci Döner...
#DönerAnkara’nın çevre ilçelerinin her biri bir cevher. Doğal güzellikleri olan da var, tarihi özellikleri olan da yer altı zenginlikleriyle sağlık turizmine uygun olan da...Ancak hemen hepsi ya yeterli yatırımı görmemiş ya da vizyonlu projelerle değerlerini ortaya çıkaramamış.Ankara’da doğan ve büyüyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un salı günü kentin dış ilçelerine yaptığı ziyarete katıldım.Kurum, Güdül, Nallıhan, Beypazarı ve Ayaş ziyaretlerinde kentin çevre ilçelerine pek çok yatırım sözü verdi. Ülkesel kalkınmanın en önemli ayaklarından biri olan yerel kalkınmanın önemini vurguladı.
#DENİZ GÜRELİrlanda’da, küçük balıkçı kasabası Baltimore’da açtığı Dede isimli restoranda “Türk lezzetlerinden esintiler sunan” başarılı şef Ahmet Dede aldığı Michelin yıldızıyla gururumuz oldu. Türk yemeklerini modernize eden Dede de Türk mutfağının yanlış tanınmasına üzülüyor, “Maalesef Türk mutfağı, Avrupa’da sadece büfeden kebap alıp, içine acılı sosu basıp yenen bir yemek olarak tanınıyor” diyor.
#GazetehaberleriTemeli 23 yıl önce atılan ve senelerdir inşaatı tamamlanamayan CSO'nun yeni binası, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatları, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'un yoğun çalışmalarıyla bitirilerek, 3-4 Aralık'taki konserlerle sanatseverlere kapılarını açacak.
#Cumhurbaşkanlığı Senfoni OrkestrasıAmerika doğumlu olan, bir süre Madrid’de, şimdi de Kopenhag’da yaşayan, yeme-içme konularına ağırlık veren bağımsız gazeteci yazar Lisa Abend’in Vanity Fair’de bir yazısı yayınlandı. İsveç’teki Michelin yıldızlı ‘fine-dining’ restoranların durumundan yola çıkan ama aslında pandemiden etkilenen tüm ülkelerdeki benzerlerine hitap eden bir yazıydı bu.
#Müge AkgünHerkes elini eteğini sokaktan çekince yeme-içme sektörü en çok zarar gören alanlardan biri oldu. Herkes ürkek bir bekleyiş içinde. İşletmeciler, çalışanlar, mekân sahipleri, şefler… Peki bu dönemde önümüzü ne kadar görebiliriz? İnsanlık yararına neler yapabiliriz? Dünyada neler oluyor şöyle bir baktım, işin önde gelenleriyle konuştum.
#GurmeBeşiktaş’ın kalecisi Loris Karius’la aşk yaşayan Alman model ve oyuncu Sophia Thomalla, sevgilisi için İstanbul’a yerleşti. 1 yıllık oturma izni alan Thomalla, “Türkiye muhteşem bir ülke. Harika restoranları var. İnsanları çok nazik, Türkçe kursuna başlıyorum. Ben artık yarı Türk sayılırım” dedi.
#Loris KariusUluslararası iki araştırma, her yıl ‘en iyi hayatı’ sunan şehirlerin dünya sıralamasını oluşturuyor. Bu araştırmaların isimleri: Mercer’in Yaşam Kalitesi Anketi ve Ekonomist Dergisi’nin Yaşanabilirlik Endeksi. Yapılan araştırmalar, suç oranı, sağlık hizmetleri, kamu hizmetleri, yolsuzluk, kültür düzeyi ve spor faaliyetlerine erişim gibi geniş kapsamlı verilerin analiz edilmesine dayanıyor. Kazananlar, bu araştırmaların sonunda, genellikle gözde turizm destinasyonları oluyor. Yapılan turizm değerlendirmeleri, konforlu bir yaşam için en iyi koşulları sunan 10 Avrupa kentini gözler önüne seriyor. İşte en iyi 10 Avrupa kenti...
#En İyi Avrupa KentiBen Michelin yıldızlı lokantaların pek meraklısı değilim. Eğer birileri davet etmezse, oralarda yemek yemek aklımın ucundan geçmez. Bunun sebepleri var. Öncelikle bu tür restoranlar oldukça pahalı. Hesabı öderken canınız epey sıkılabilir. Sözün özü: Lezzet turizminde ‘Michelin Yıldızlı’ lokantaya gitmek şart değil, parası olanlar için sadece lezzetli bir deneyimdir.
#SeyahatAvrupa ülkelerinin pek çoğunda, yeni yıl gelmeden haftalar önce şenlikli, ışıl ışıl ‘Noel’ pazarları kuruluyor. Her bir pazar, bulunduğu kentin dokusunu, rengini yansıtıyor. Genellikle eski şehir merkezlerine ya da popüler meydanlara kurulan Avrupa’nın en etkileyici ve en neşeli Noel pazarlarından 10 güzel öneri...
#Noel'de Nereye GidilmeliSaim Aygün 37 yıl önce okumak için Berlin’e geldi. Önce dayısının lokantasında çalıştı, sonra kardeşleriyle birlikte ‘Hasır’ adıyla kendi restoranını açtı. “Hayatta ne yapacaksan, en iyisini yapacaksın” ilkesiyle ticarete başladıklarını belirten Saim Aygün, Hasır’ların sayısının 18’e, kendilerine ait Titanic otellerinin sayısının da 13’e ulaştığını anlattı.
#Saim AygünTürkiye’de turizme çeşitlendirmek isteyen pek çok turizmci, genel kabul gören deniz, kum, güneş tatili dışına yöneliyor. Turizm bölgesi Antalya’da organik tarımın kaçınılmaz olduğunu savunan öğretmen Gürsel Tonbul... Kaleiçi’nde aldıkları konaklarla fark yaratan Aziz Tankut, Nermin Sümer... Sayıları 18’i bulan, golf sahalarıyla müşterinin isteklerine göre hizmet veren beş yıldızlı oteller... Bu tür girişimler turizmi çeşitlendirme çabalarından sadece birkaçı...
#Turizm