Sık sık tekrarladığım ve iyi yaşlanmanın da yaşlılıkta hayat kalitesinin korumanın da en önemli belirleyicileri olarak kabul ettiğim “ALTIN ÜÇGEN”in -hatırlayalım, o üçgenin bir köşesinde DURMA! bir köşesinde DÜŞME! bir köşesinde de ÜŞÜTME! yazar- vazgeçilmez belirleyicilerinden biri olan “DÜŞME SORUNU”nun aslında 2 temel sebebi var.
#YaşlanmaElon Musk geçen günlerde Neuralink projesinde yeni bir aşama kaydedip beynine çip yerleştirilen hastanın düşünce gücüyle bilgisayar faresini oynatabildiğini duyurdu. Projeye pek çok kişi tepkiyle yaklaşsa da bu yeni teknolojik atılıma ilgi duyanlar da var. Görüştüğümüz 100 kişiden kimi sekiz dil birden konuşabilmek kimi de sağlık sorunlarını önceden tespit edebilmek için beynine çip taktırmayı kabul edebileceğini söylüyor.
#ÇipYaşlılık yolculuğuna çıkanların -ki hepimiz zamanı gelince çıkıyoruz, çıkacağız- yapabileceği en iyi şey, “yaşlanmanın kaçınılmazlığını, önlenemezliğini, tersine çevrilemezliğini” daha yolun başında kabul edip sürece uyum sağlamak ama bu arada bazı püf noktalarını bilip onları mümkün olduğunca erken yaşlarda hayata geçirmektir.
#YAZARHuntington hastalığı (HH) kronik, nörodejeneratif bir beyin hastalığıdır. Bu beyninizdeki sinir hücrelerinin zamanla yıkıma uğradığı anlamına gelir. Hastalık tipik olarak 30-50 yaşları arasında başlar, ancak başlangıç yaşı daha erken olabilir. Huntington hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Huntington HastalığıHalüsinasyon görme ve uyarıcı özelliğe sahip sentetik maddeye metamfetamin adı verilmektedir. Uzun süreyle güçlü uyarma özelliği olması dolayısı ile güçlü bir bağımlılık yeteneğine sahip olan Metamfetamin nedir? Metamfetamin zararları ve tehlikeleri nelerdir? Sorularının yanıtını sizler için araştırdık.
#Metamfetamin Nedir?Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Filistin halkının haklarının elde edilmesi için tek umudun Müslümanların birliği olduğunu belirterek, "İsrail, Filistin yurdunun etnik temizliği ve ırkçı bir rejim yaratma hayalini hiçbir zaman gerçekleştiremeyecektir." dedi.
#Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇavuşoğluBilim insanlarının gerçekleştirdiği son araştırma, bugüne dek bildiğimizi sandığımız pek çok şeyi ters yüz edecek gibi görünüyor. Daha önce yapılan geniş ölçekli araştırmalar, insanlar yaşlandıkça fiziksel ve zihinsel olarak faal kalmanın birçok faydası olduğunu gösteriyordu. Ancak Nature bülteninde yayınlanan yeni bir çalışma, daha fazlasının her zaman daha iyi olmadığını öne sürüyor.
#Beyinİngiltere’de önemli bir üniversitenin (Sheffield Üniversitesi) yaptığı güvenilir bir çalışma kalp-damar dostu, kanser savar bir mucizenin, domatesteki likopenin sperm sayısı ve kalitesini de arttırdığını gösterdi. İsterseniz gelin önce o kırmızı mucizeyi yeniden bir hatırlayalım, sonra da “Hangi besinlerden kazanabiliriz?” sorusuna yanıt arayalım.
#SAĞLIK