Bazı bebekler kel doğarken bazıları ise gür saçlarıyla dünyaya gelebilir. Ancak zaman içinde dökülen bebek saçların nedenleri anne ve babalar için bir araştırma konusudur. Peki, bebeklerin saçları neden ve ne zamana kadar dökülür? İşte bebeklerde saç dökülmesinin nedenleri...
#Bebeklerde Saç DökülmesiT3 ve T4 hormonları vücudun metabolizması açısından çok önemlidirler. Tiroid tarafından salgılanırlar ve metabolizmanın kontrolünden sorumludurlar. Bu hormonların ne olduklarını ve işlevlerini öğrenip buna göre yaşam şeklinizi düzenleyebilirsiniz. T3 ve T4 hormonları hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#T3 - T4 Tiroid NedirPiyasadaki vitaminlerin çoğu ‘Gıda takviyesi’ ya da ‘Tıbbi cihaz’ kategorisinde, Tarım Bakanlığı onayıyla, reçete gerektirmediğinden, marketler ve internette satılıyor. İlaç kategorisinde olmadığı için reklamı da serbest. Belki de bu sebeple özellikle de COVID-19 dönemi ve kışın kapıda olduğu şu günlerde tam bir ‘takviye’, ‘vitamin’ çılgınlığı yaşanıyor. Ama kötü haber! Bu destekler sandığınız kadar masum değil. Fazlası hasta ediyor. Bazılarının düzenli kullanımı bağımlılık bile yapabiliyor. Prof. Dr. Tayfun Uzbay ile konuştuk.
#VitaminDemir eksikliği, vücutta yeteri kadar demir minerali olmadığı zaman ortaya çıkar. Bu, kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvar sayısının azalmasına neden olur ve “kansızlık” ya da “anemi” adı verilen bir duruma yol açar. Çocuklarda demir eksikliği belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır sizler için derledik.
#ÇocukYenidoğan bebeklerde konak oldukça yaygın görülen bir cilt sorunudur. Çoğu zaman zararsız görünen konak sorunu bebeklerde nasıl geçer, neden olur özellikle yeni anne baba olmuş kişiler tarafından araştırılır. İŞte bebeklerde konak hakkında bilmek istedikleriniz...
#Bebeklerde KonakBiotidinidaz, vücudun H Vitamini adı verilen biyotini, doğru bir şekilde işleyemediği oldukça ciddi bir kalıtsal bir hastalıktır. Biotidinidaz eksikliği, havale, kas güçsüzlüğü, havale, saçlarda dökülme, cilt döküntüleri ve solunumla ilgili sorunlarla kendini gösterir. Biotinidaz nedir, ne işe yarar tüm detayları ile derledik.
#BiotinidazBoynumuzun ön kısmında kelebek şeklinde olan tiroit bezi metabolizmamız için orkestra şefi gören tiroit hormonlarını üretir. Tiroit hormonları vücudumuzda ki tüm hücrelerin metabolizmasını, büyümesini ve enerji üretimini düzenlemektedir. Tiroit bezi bu etkileri için t3 ve t4 hormonlarını üretir ve depolayıp gerekli miktarda kana verir. Tiroid bezinin az çalışmasına veya vücut için gerekli hormonları yeterli miktarda üretememesine hipotiroidi denmektedir.
#İyot EksikliğiBağışıklık fonksiyonu üzerinde rol oynayan A vitamininin fazlasının yarardan çok zarara neden olabileceğini belirten Organ Nakli Bölümü'nden Prof. Dr. Onur Yaprak “Çok fazla A vitamini alımı yorgunluk, kemik erimesi, kas ve eklem ağrıları ile karaciğer hasarına yol açabilir. A vitaminin karaciğerde fazlaca depolanması karaciğerde yağlanma ve sertleşme ile karakterize bir hasara yol açar. Bu hasar devam ederse karaciğerde siroz gelişir” dedi.
#A VitaminiGebeliğin sağlıklı devam etmesi ve sonuçlanması için anne adayının hem dengeli hem de yeterli beslenmesi çok önemli. Özellikle gün içinde alınacak vitamin ve mineraller, anne adayının ve bebeğin sağlığını olumlu etkiliyor. Kan değerlerinin normal olmasının bilhassa önemli olduğu vitaminlerden biri de D vitamini… Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert, gebelikte D vitamini ile ilgili önemli bilgiler aktardı, bu vitaminin hangi besinlerde bulunduğunu açıkladı.
#D VitaminiGenel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sarper Işıksel, tiroid dokusundan az hormon salgılanan erişkinlerde yorgunluk, halsizlik, kabızlık, yaz günü bile üşüme, çalışma isteğinin kaybolması, saç dökülmesi, tırnak kırılması, cilt kuruluğu olduğunu ifade ederek bu belirtilerin guatr habercisi olabileceğini dile getirdi.
#Guatr Hastalığıİnsan vücudu için gerekli olan vitaminlerin yeterli düzeyle alınması, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için önem arz ediyor. Fakat bazı durumlarda gerekli vitaminlerin yetersiz kalması ile sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Çinko eksikliği sorunu yaşayan kişiler, çinko eksikliğinin nedenlerini ve hangi besinlerde çinko bulunduğu ile ilgili zaman zaman araştırma yapıyor. Peki, çinko hangi besinlerde bulunur?
#Çinko Eksikliği Nedir?Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için, insanlar gerekli tüm mineral ve vitaminleri almalıdır. Hücre çoğalması ve büyümesi için gerekli olan çinko da insan sağlığı ve kaliteli bir yaşam için gerekli olan mineraller arasındadır. Bu nedenle çinko, her gün belli miktarda besinler aracılığıyla alınması gerekmektedir. Peki, çinko eksikliği nasıl giderilir? İşte, bulunduğu besinler ve çinko hakkında bazı bilgiler
#Çinko NedirBu yazıyı, geçen hafta görüştüğüm bir hastanın tedavi yanlışlarını görünce yazmaya karar verdim. O hastanın neredeyse on yıldır tiroit yetmezliği vardı, buna rağmen hastalığı, özellikle tedavisi konusunda son derece yanlış bilgilere sahipti. Bana gelme nedeni de zaten bu yanlış ve noksanlıklardan kaynaklanan bazı sorunlardı.
Şehir hayatı, hava kirliliği, alkol, sigara, stres gibi nedenler, vücudumuzda vitaminlere olan ihtiyacı artırıyor. Eksik alındığında vücudun direnci düşüyor, bazı rahatsızlıklara neden oluyor. Vitaminleri karşılamanın en etkili yolu doğal ürünler.