Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2007 00:00
Erkekler arasında saç ektirmenin son yıllarda oldukça yaygınlaştığını belirten ve saç ektireceklere önemli bir uyarıda bulunan Mar-Med Genel Koordinatörü Semra Yeşilkaya, "Saç ekimi mutlaka hastane şartlarında ve bir plastik cerrah tarafından yapılmalı" diyor.
DÜNYADA yaklaşık 20 yıldır uygulanan saç nakli, ülkemizde de oldukça yaygınlaşırken, uzmanlar önemli uyarılarda bulunuyor. Saç ekiminin mutlaka bir plastik cerrah tarafından yapılması gerektiğini belirten Mar-Med Genel Koordinatörü Semra Yeşilkaya, "Saç ekimi hastane şartlarında gerçekleştirilmeli" dedi. Saç dökülmesinin nedenlerine de değinen ve tedavi yöntemlerini anlatan Yeşilkaya şunları söyledi:
"Saç dökülmesi genetik ya da strese bağlı olabilir. Vücuttaki hormonal düzensizlikler, çinko, demir gibi element eksiklikleri, bazı vitamin eksiklikleri de saç dökülmesine katkıda bulunabilir.
Saç dökülmesini saç mezoterapisi ile azaltmak ya da durdurmak mümkündür. Ancak mevcut saç kaybını tedavi etmenin yolu saç ekimidir.
TÜM DÜNYADA KULLANILIYOR Saç mezoterapisi, saç dökülmesini durdurmak, var olan saçın kalitesini artırmak ve yeni saç çıkışını aktif hale getirmek için belli periyodlarda saçlı deriye uygulanabilir bir tedavi şeklidir. Ortalama 10 seans, her seans yaklaşık 15 dakika sürecek şekilde, özel mezoterapi iğnesi ve özel ilaç karışımları ile uygulanarak yapılmaktadır. Seanslar haftalık, 15 günlük ve aylık periyodlarla yapılır. Tüm dünyada saç dökülmesini önlemek amacıyla uygulanan bir yöntemdir.
İKİ TEKNİK UYGULANIR Saç ekiminde ise temel olarak iki teknik uygulanır. Birinci yöntem FUT (Foliküler Ünit Transplantasyonu), ikinci yöntem ise, FUE’dir (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu).
FUT tekniğinde ense bölgesinde iki kulak arasından sağlıklı ve dökülmeme özelliği olan saç köklerini içeren doku parçası cerrahi bir yöntemle alınır. Doku parçasının içindeki saç kökleri mikrogreftlere yani tekli, ikili saç köklerine ayrılır. Saç ekimi yapılacak alanlarda ciltte küçük ince kanallar açılarak içine saç kökleri yerleştirilir. Saç kökleri canlı olduğu için ekim yapılan yerde, ense üzerinde nasıl uzuyorsa, aynı şekilde uzar ve alındığı bölgenin özelliklerini yani dökülmeme özelliğini taşır.
AĞRISIZ VE ACISIZ Plastik cerrahi uzmanı tarafından gerçekleştirilen işlem 4-5 saat sürer. Lokal anestezi ile tamamen ağrısız gerçekleştirilir. Herhangi bir yan etkisi yoktur. FUE ise, Folliküler ünite çıkartma işlemidir. Yani saçlı deriden kesme ve dikiş işlemi olmadan özel tasarlanmış iğnelerle ekilecek saç köklerinin tek tek çıkarılması işlemidir. Her bir ünitede 1-2 kök bulunur. İşleme başlamadan önce saçlar 1 mm kısaltılır. Lokal anestezi uygulanarak işlem yapılacak bölge uyuşturulur. Hasta ağrı ve acı hissetmez.
6 AYDA NORMALE DÖNER Ense üzerinden alınan kökler ekim yapılacak bölgeye ince iğnelerle saç yuvacıkları açılarak nakledilir. Hasta üç gün bandajlı kalır ve üçüncü gün ilk yıkama yapılır. Yıkamaları takip eden süre içerisinde bir hafta sonra işlem yapılan bölgeler tamamen iyileşir. Ekilen saçlar 1 ay sonra dökülür, döküldükten 3 ay sonra canlı bir şekilde çıkar ve maksimum 6 ay sonunda hepsi çıkar ve kendi saç karakterinizle uyum sağlar." Yeşilkaya, www.ankaramarmarahair.com adresinde saç dökülmesi nedenleri, saç mezoterapisi ve saç ekimi konularıyla ilgili daha detaylı bilgiler verdiklerini de sözlerine ekledi.
Erişkin hastalığı bilinen MS çocuklarda da görülüyorÖZELLİKLE; çalışan, eğitim düzeyi yüksek, entelektüel kadının hastalığı olan Multipl Skleroz’un (MS), çocuklarda da ortaya çıkabildiği belirtiliyor. Akay Hastanesi Çocuk Nörolojisi Bölümü’nden Prof. Dr. Gülhis Deda, hastalığın kadınlarda erkeklerden iki kat daha fazla görüldüğünü belirtirken, tüm vakaların yüzde 5’inin çocuklarda ortaya çıktığına dikkat çekti.
10 yaşın altında MS altında görülmesinin çok nadir olduğunu kaydeden Deda, "Ancak iki yaş altında, hatta 13 aylık tanı alan olgular bildirilmiştir" dedi. MS’in sebebinin halen tam olarak bilinmediğinin altını çizen Deda, ailelere şu uyarılarda bulundu: "Çocuğunuzda, ani görme kaybı, çift görme, göz hareketlerinde kısıtlılık, dengesiz yürüme, duyu bozuklukları varsa ve bu bulgular 24 saatten uzun devam ediyorsa akla MS de gelmelidir. Eğer bu bulgular belirli aralıklarla tekrar ederse akla mutlak MS gelmeli ve ona göre tetkikler yapılmalıdır."
Raşitizmin ilacı deniz mahsulleriSAĞLIK Bakanlığı Raşitizmi Önleme Bilimsel Kurulu Üyesi Prof. Dr. Behzat Özkan, raşitizm hastalığına yakalanan çocuklarda yapılan araştırmalarda annelerinin yeteri kadar D vitamini almadığının belirlendiğini, özellikle hamile kadınların doğuma üç ay kala D vitamini alması gerektiğini söyledi.
Özkan yaptığı açıklamada, raşitizm hastalığının, kemik uçlarında D vitamini eksiliği sonucunda kıkırdak dokunun kemiğe ulaşamamasından meydana geldiğini belirtti. Özkan, hastalık sonucunda bacaklarda eğilme ve çarpıklık oluştuğunu söyledi.
Raşitizm hastalığına yakalanan 0-6 aylık bebeklerde araştırma yapıldığını dile getiren Özkan, "Araştırmalarımızda hastalığa yakalanan bebeklerin annelerinin hamilelik döneminde yeteri kadar D vitamini almadığı ortaya çıktı" diye konuştu.
Bebeklerin, annelerinin D vitamini deposuyla doğduğunu ifade eden Özkan, şunları söyledi:
"Hamile kadınlar hamileliğinin son üç ayında D vitamini almalıdır. Eğer yeteri kadar vitamin almazlarsa çocuklarında raşitizm hastalığıyla karşılaşılma olasılığı artar. Ayrıca yetişme çağındaki çocuklar 3 yaşına kadar D vitamini almaya devam etmelidir."
ENGEL OLMAK MÜMKÜN
RAŞİTİZME engel olmak için vücudun D vitamini ihtiyacının karşılanması gerektiğini ifade eden Özkan, şu açıklamalarda bulundu: "D vitamini almak için yeteri kadar güneş ışığı almalıyız. Pencere kenarında oturup güneşlenmekle vücut ihtiyacı olan D vitaminini alamaz. Çünkü pencere camından güneş ışınları yeteri kadar gelmez. Giyim tarzı da vücudun güneş ışınlarını almasında etkilidir. Çok kapalı giyimde deri güneş ışınları ile buluşamaz. Ayrıca D vitamini eksikliğini gidermek için
balık tüketimi artırılmalıdır."