Paylaş
Yeterince demir alamayan ya da eksiklik görülen kişilerde vücut hemoglobin yapamaz ve doku ve organların ihtiyaç duydukları oksijen alamaz. Bu da kişide iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, saç dökülmesi, tırnaklarda soyulma, üşüme gibi belirtiler gösterir.
Yetişkinler demirden zengin beslenerek ihtiyaçlarını karşılayabilirken; çocuklar ve bebeklerde durum biraz farklılaşabiliyor. 1 yaşından önce anne sütü ve demirle zenginleştirilmiş formül mama tüketen bebeklerde demir eksikliğine sık rastlanmaz. Ancak yürümeye başladıktan sonra çocuklar demir eksikliği riski ile karşı karşıyadırlar.
Demir eksikliği büyümenin yanı sıra öğrenme ve davranışlarda da sorunlara yol açabilir. Düzeltilmediği durumlarda demir eksikliği anemisine yol açabilir. Bu da vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin sayısının azalması anlamına gelir.
Hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunan demir, bitkisel kaynaklı gıdalarda bulunana göre daha kolay emilir. Bu yüzden tek besinden demir almak yerine her gün demirin birden fazla kaynağını hem bitkisel hem de hayvansal gıdalardan tüketmek daha iyi olur.
Çocuklar ve gençler, demirin sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası olduğunu bilmelidir. Aşağıda demir açısından zengin besinlerin 100 gramında bulunan yaklaşık demir içeriği şöyledir:
Paylaş