Adam Staples, 5 yıl evvel toprağın altından çıkardığı küçük metal sikkelerin çok önemli bir keşif olduğunu görür görmez anlamıştı ancak bu kadarını muhtemelen o bile tahmin etmiyordu. Ülkede bugüne kadar bulunan en büyük hazinenin keşfine imza atan Staples, yaşadıklarını anlattı.
#İngiltereDünyanın bu bereketli topraklarında binlerce yıldır demlenen değerleri, hakkını vererek geleceğe taşımak için projeler geliştiriyoruz. Kendimizi, nitelikli değişim-dönüşüm hareketinin önemli bir parçası olarak konumlandırıyoruz.
#115'inci yüzyılda Avrupa'dan doğuya giden deniz yollarının arayışıyla başlayan coğrafi keşiflerin hedefi, 19'uncu yüzyılda Kuzey Kutbu olmuştu. Kutup bölgesinde Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu'nu birbirine bağlayan bir geçit arayan kâşifler, defalarca bölgeye seferler düzenledi. Bu seferlerin en gizemlisi ise maalesef keşiflerle değil sahne olduğu korkunç olaylarla ünlenecekti...
#John FranklinBirleşik Krallık’ın İstanbul Başkonsolosluğu son üç yıldır ‘bizden biri’ne emanet… Ailesi 1950’li yıllarda Kıbrıs’tan İngiltere’ye göç eden bir ailenin mensubu olarak çocukluğu Zeki Müren, Orhan Gencebay dinleyip Yeşilçam filmleri izlemekle geçen Başkonsolos Kenan Poleo ile buluştuk. Söyleşi sırasında bol bol anneannesinden öğrendiği Türkçe’yi kullanan Poleo’nun en sevdiği kelimeler; estağfurullah, inşallah, maşallah ve ‘şöyle böyle’ymiş…
#Birleşik KrallıkGERİDE bıraktığımız günler Türkiye’nin Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50’inci yıldönümü dolayısıyla bir dizi kutlamayı, etkinliği ve tartışmayı da beraberinde getirdi. Bu vesileyle muhtelif kaynakların üzerinden giderken, hem Barış Harekâtı hem de Türk-ABD ilişkileri açısından önem taşıdığını düşündüğüm ama bir şekilde dikkatimden kaçmış olduğunu fark ettiğim bir konuyla karşılaştım.
#Kıbrıs Barış Harekâtıİngiltere'nin Southport kentinde 3 kız çocuğun ölümüyle sonuçlanan bıçaklı saldırının ardından başlayan gösteriler ülke genelenie yayıldı ve ırkçı şiddet eylemlerine dönüştü. İngiltere İçişleri Bakanlığı şiddet eylemleri sonrası camilerin güvenliğinin artırılacağını duyurdu. Konuya ilişkin açıklama yapan Başbakan Keir Starmer, “Bu hafta sonu gördüğümüz aşırı sağcı haydutluğu şiddetle kınıyorum. Bu bir protesto değildir. Bu organize, şiddet içeren bir haydutluktur” dedi.
#İngiltere1950’lilerden beri dünya kirlenmeyi de hızlandıran yeni bir istismar ekonomisine girmiştir. Tabiatın tahribi artmıştır. Dünya kesif bir kirlenme ve asıl beteri beslenme krizine doğru gidiyor. Nüfusun artışında azalma bekleniyor. Ama bu herhâlde öbür çöküşü karşılayacak kadar olmayacak. Gelecekte su ve gıda problemi büyüyecek ve kavgalar bunun etrafında dönecek.
#2. Dünya SavaşıTürk halkı, devlet görevlileri, hatta okumuşlar ve çok “liberal” aydınlar bile yerel seçim ve belediyenin bir halkın hayatı, yaşam kalitesi, siyasi terbiyesi için ne kadar muhterem ve muhteşem bir olay olduğunu bilmiyorlar. Bir şeyi unutmayalım, partiler için referandum yapmıyoruz. Yaşadığımız belediyelerin reislerini seçiyoruz.
#Belediye SeçimleriBu yıl ikincisi düzenlenen ve çeşitli kategorilerde İngiltere’deki en iyi Türk restoranlarıyla en iyi şefinin belirlendiği TURTA adlı yarışmanın sonuçları açıklandı. İş insanı Ozan Aşkın ve Musa Akan tarafından Park Lane Sheraton Hotel’de düzenlenen ve yaklaşık 500 kişinin katıldığı gecede ödüller sahiplerini buldu.
#İngiltereABD'nin Eski Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, İsrail-Hamas savaşı hakkında CNN TÜRK'e özel açıklamalar yaptı. Jeffrey, İsrail'in Batı Şeria'daki işgalinin ve iki devletli çözümü kabul etmemesinin hata olduğunu söyledi.
#James JeffreyHiç şüphesiz ki Bizans’ın sahip olduğu Küçük Asya, donanım bakımından bilhassa İstanbul, bütün şehirleri geçecek durumdadır. Aynı talih Selçukî Türkiyesi ve ardından Osmanlılar için de söz konusudur. Böyle bir yerde arkeolojinin millî bir sanat olması, arkeolojik kazıların akademik heyetlerin dışında geniş vatandaş kitlesini ilgilendirmesi gerekir. Bu düzeye erişmekte bir hayli sorun yaşıyoruz.
#ArkeolojiBugün Lozan Antlaşması’nın 100’üncü yıldönümü. Antlaşma, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu belgesidir. 100. yılında tekrar görüşme diye bir şey yoktur. Lozan ebedidir. Bugün Lozan üzerinde zafer mi mağlubiyet mi kavgası yapılıyor. Bu boş ve art amaçlı bir kavgadır. Hukuki vesikalar mesnetsiz tarih kavgalarına alet edilemez. Şüphesiz ki Lozan bir vesika olarak tarafların riayet ettiği, bu bölgedeki barışı ve hâkimiyeti tanıyan önemli bir girişimdir. Bu niteliğin herkesçe böyle bilinmesinde fayda vardır.
#Lozan AntlaşmasıShahzadeh N. Igual, henüz 12 yaşındayken ailesiyle beraber İran’dan ayrılıp Türkiye’ye gelmiş, hayatını burada kurmuş olsa da vatanıyla bağını hiç koparmamış bir yazar. Biz onu “Tahran’ın Kırmızı Sirenleri, “Rolls Royce’u Taramışlar Baba”, “İsfahan’ın Gözyaşları” kitaplarıyla tanıyoruz. Igual şimdilerde “Adı Mercan” adlı yeni kitabını okurlarıyla buluşturmak için gün sayıyor. Bu kez İran’ın II. Dünya Savaşı’ndaki pek bilinmeyen rolünü kaleme alan yazarla hem eserini hem de tüm kitaplarının başrolündeki ‘vatana özlem’ duygusunu konuştuk...
#Sayım ÇınarGeleceğin Türkiye’si bugünkü strüktürünü değiştirmek zorundadır. Denenmiş liderleri deneme ve sürekli öne sürme dönemi bitmelidir. Toplumun dikkat edeceği ikinci bir husus; anket şirketlerinin tavrıdır. Bizdeki sapmaların rekor teşkil ettiği açık. Dışarıdaki Türk vatandaşlarının seçimlere katılma sorununu tekrar ele almamız lazım. Buradaki seçmenin yaşadıklarını ve gördüklerini yaşamıyorlar ve de görmeye niyetleri yok. Diğer mesele de Suriyeli göçmenlerin verecekleri rey...
#CumhurbaşkanlığıNapoléon Bonaparte askeri tarihin de diplomasi tarihinin de tartışılmakla bitmeyen konu ve portresi. Şüphesiz ki onun diktatör idaresi Fransa’yı derledi topladı. Bütün tatsız yanlarına rağmen Avrupa kıtasını da eski dünyadan yeniye sürükledi.
#Napoléon Bonaparte6 Şubat sabahının ilk saatlerinde Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen, bundan sadece 9 saat sonra yine Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan beklenmedik ikinci bir deprem bütün Türkiye'yi yüreğinden vurdu. Çok sayıda kişinin hayatını darmadağın eden, binlerce can kaybına neden olan büyük deprem sadece Türkiye'yi değil bütün dünyayı sarstı. Bunun son örneklerinden biri de İngiliz sinemasının Oscar'ı olarak nitelendirilen BAFTA ödül töreninde yaşandı.
#Charlotte WellsHer ne kadar Sidney üzerindeki havai fişek gösterileri genellikle yeni yıl kutlamalarının başlangıcını sembolize etse de aslında 2023’ü ilk selamlayan ülke Avustralya değil. Yılbaşı mutluluğunu önce Büyük Okyanus’un güneyindeki Kiribati ve Samoa yaşıyor. Onlardan bir saat sonra Yeni Zelanda ve Fiji’de çığlıklar kopuyor...
#SeyahatGeçen yıl kaybettiğimiz dış politika gazeteciliğinin duayeni Sami Kohen’in “Ver Elini Dünya” başlığı altında yayımladığı hatıratındaki ilginç olaylardan biri, Kraliçe Elizabeth’in Adnan Menderes ve arkadaşlarının idam edilmelerini önlemek amacıyla 1961 yılında Ankara’ya yaptığı kısa ziyarettir.
#Kraliçe Elizabeth70 yıl boyunca İngiliz Milletler Topluluğu’nu bir arada tutan güçlü bir harç işlevi gören 2. Elizabeth sonrasında birliğin akıbetinin ne olacağı merak konusu. Uzun yıllardır İngiltere’nin gölgesi altında yaşamaya direnen ülkeler ise bu süreçte bağımsızlıklarını ilan etmeye bir adım uzaklıkta. Eski sömürgelerin öncelikli talebi ise İngilizler tarafından 'çalınanların' kendilerine iade edilmesi… En çok tartışma yaratan mücevher ise Kuh-i Nur elması...
#Kraliçe 2. Elizabeth