Dünyanın en farklı coğrafi bölgelerinden biri olarak kabul edilen Karayipler, 1492'de Ceneviz doğumlu İspanyol kâşif Kristof Kolomb tarafından keşfedilmiştir. Barbados Adası Karayiplerin en büyük adasıdır. Aynı zamanda Barbados adası en çok ziyaret edilen Karayip Adasıdır. Peki, Karayipler nerede?
#KarayiplerGeçen hafta başladığımız tropikal Karayipler yolculuğumuzda Cayman Adaları ve Jamaika’yı yazmıştım. Bu hafta da Karayipler’den devam edelim. Büyüklü küçüklü adalarıyla büyüleyici bu bölgede yeni duraklarımız Sint Maarten-Saint Martin ve Barbados. Her ne kadar yerli kültürün izleri silikleşmişse de dünyadan uzak bu cennetlerde bir harman çıkmış ortaya.
#HürriyetKarayipler’deki iki tropik ada grubundan oluşuyor Turks ve Caicos. Atlas Okyanusu’nun kıyısındaki büyük ada grubu Caicos, küçüğü Turks. Her ikisi de İngiltere’ye bağlı. Masmavi denizi, sualtı zenginlikleri, lüks otelleri, gözalıcı bitki örtüsüyle doğasever turistleri, balayı çiftlerini çeken adalar, aynı zamanda paravan şirketlerle karapara aklama cenneti. Ağustostan ocak ayına kadar yılın en sıcak ve yağışlı günlerini yaşayan adaları görmek için uygun zaman mart, nisan, mayıs. Adaların Türklerle kanıtlanabilen tek ilişkisi ise 2009’daki skandal. Hükümet bir Türk işadamından rüşvet aldığı gerekçesiyle İngiltere tarafından görevden alınmıştı...
Ebru Ulufer (40) Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun. Uzun süre yurtdışında yöneticilik yaptıktan sonra tası tarağı toplayıp Türkiye’ye döndü. Özlemini duyduğu gezilerine başladı. Sadece yurtiçinde değil, yurtdışında da pek çok yere ayak bastı. Şu anda Ege’de gezisini sürdürüyor. Ayvalık’tan telefonla Jamaika gezisini anlatırken “Muhteşem plajıyla dikkat çeken Negril’e tamamen tesadüf eseri gittim. Önce, güvenli bir şehir olmadığını düşündüm. Mutlu ayrıldım” diyor.
St. Lucia’nın büyük kısmı yağmur ormanlarıyla kaplı. Volkanik bir ada ve Karayipler’in en güzellerinden. Yüzölçümü yaklaşık olarak Gökçeada’nın iki katı, nüfusu Yalova kadar. Ufak olmasına bakmayın, ekonomist Sir Arthur Lewis ve şair Derek Walcott sayesinde iki Nobel ödülü kazanmış. Bozulmamış doğası, yeşile boyanmış dağları, sülfür püskürten volkanları, vadileri, balıkçı köyleri ve vahşi orkideleriyle adeta bir yeryüzü cenneti.
Kuzey ve Güney Amerika arasındaki Karayip takımadalarından biri Barbados. Hatta en popülerleri arasında. Turkuvaz deniz manzarasını, beyaz kumsallar ve palmiye ağaçları tamamlanıyor. Birbirinden şık otel ve restoranlar yabancı turistlerle dolup taşıyor. Türkiye’de kış yaşanırken ada adeta cennetten bir köşe. Geçen hafta gündüzleri hava sıcaklığı 28, deniz suyu sıcaklığı 25.6 santigrat dereceydi.
ABD'de bir mühendis tarafından kitap okuma ve okutma alışkanlığını yaygınlaştırmak için başlatılan “bookcrossing” yöntemi ile dünyada dolaşan kitap sayısı 38 bine ulaştı. Okunan kitapların üzerine not düşülerek, kamuya açık alanlara bırakıldığı yönteme Türkiye'den de 2 kitap dahil oldu.
İyi ki Hürriyet var dedik yine – Bu hafta nedense Aysun Kayacı – Emre aşık ayrılıktalığından (birliktelik olur da bu niye olmasın) pek çok alıntı yapmışım ben – Rumuz: Acaba ben gerçek bir Koç muyum ablacığım – Genç kızı şöhret yapmaya çalışanlar bir adım öne çıksın – Asker kışlaları geçen hafta bu haberle dalgalandı – Enrica Macias Ajda ile aşk hayatımız oldu deyince, Türk sanat dünyasının bir muamması daha çözüldü – Türk medyasındaki bilimsel tartışmalara bir örnek – Allah insanı Aykut Abi’nin eline ve diline düşürmesin...vs
14 yıllık ev hapsi başlıkla habere iki okurdan tepki geldi – Konya’da kurban derileri ‘uçup gitti’ diyor haber – Başbakan kurban sahnelerini eleştirenlere cevap verdi, ‘Bu bir kültürdür’ – Sarıgül çifti boşanabilir, diyordu Perihan – Zülfü Livaneli ‘kendi adına’ adaylıktan çekildi – Baykal ise ‘ahlâk’ kurultayını kazandı – Sapık Büyükelçi – ‘Türkler Ermeniler’e soykırım yaptı’ diyene bak hele – Tecavüzcülerin üçte biri doktor, avukat, ressam filanmış – Vatandaş Hitler’i okusun diye – İşte Özal buydu... vs medya alıntıları