Geçtiğimiz bayram İpsala sınırından çıkıp Yunanistan’dan başladığımız ve Bulgaristan’dan Kapıkule sınırından geçerek yurda dönüp sonlandırdığımız Balkanlar turumuzda toplam 8 ülke ve 23 şehir gezdik. Bir sınır kapısından diğerine de tam 4 bin km yol kat ettik. Kafamıza göre yol aldığımız, istediğimiz şehirde konakladığımız, istediğimiz yerde durup mola verdiğimiz harika bir 10 gün geçirdik. Bu yazımda gezdiğimiz ülkelerde damak çatlatan 10 restoranı sıraladım. Kimi lezzet açısından öne çıkıyor kimi de ambiyansı ve verdiği huzurla… İşte 7 ülkeden 10 restoran tavsiyesi…
#BalkanlarAvrupa’nın popüler adreslerine alternatif olacak bir seyahat destinasyonu arayanlar için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemeyen yakın çevremizdeki ülkeler biçilmiş kaftan. Üstelik daha düşük bütçeyle tatil yapılabilen bu ülkelerin çoğu kış aylarında karla birlikte harika manzaralara bürünüyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza, "Kışın gidilecek en güzel vizesiz ülkeler hangileri?" diye sorduk. İşte yorucu ve bitmek bilmeyen prosedürler, ek masraflar ve "Vize onayı geldi mi gelecek mi?" diye uzun bekleyişlere gerek kalmadan yola çıkılacak adresler...
#RotaBir süredir herkesin dilinde ‘pavyon’ var. Bunun sebebi yeni yayımlanmaya başlayan ‘İnci Taneleri’ dizisi, daha doğrusu dizide Dilber adlı bir konsomatrisi canlandıran Hazar Ergüçlü’nün yaptığı dans... Dans fenomen olurken Ergüçlü’nün giydiği elbise yok sattı. Herkes pavyonları merak ediyor, hatta pavyon dansı dersi alanlar var. Bu yüzden sosyal medyada linç edilenler de oldu çünkü bu mekânların acımasızlığının, o hayatın zorluklarının göz ardı edildiğini düşünen de çok.
#PavyonBu yıl deprem felaketleri nedeniyle tüm kutlamalar gibi Anneler Günü’nün de coşkusu eksik. Üstelik aynı gün 14 Mayıs Seçimleri için sandığa gitmemiz gerekiyor. Ama yine de mayıs ayını değerlendirebilir, bu özel günü geç de olsa birlikte seyahate çıkarak kutlayabiliriz. Jürimizden annesiyle geziye çıkmayı düşünen ve farklı beklentileri olanlar için bol öneri istedik...
#SeyahatSene 1960’lar… Adana’dayız. Yaşar Kemal’in ‘Sarı sıcak, bir çökmüş ki insanın kemiklerini kavuruyor’ diye anlattığı Çukurova’nın bunaltıcı havası altında kadınlar ve erkekler, yanlarında çocuklarla tarlalarda pamuk topluyor. O çocuklardan biri yıldızlı gecelerde tek bir şeyin hayalini kuruyor; okumak… Bu çocuk kebapçılık dahil her işi yapıp okuyor, makine mühendisi çıkıp topladığı pamuğun ipliğe dönüştürüldüğü fabrikanın yöneticisi oluyor. Sonra siyasete giriyor… Bugün, doğduğu şehrin belediye başkanı... Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile beraberiz…
#Zeydan KaralarÜsküp’te dana eti kullanarak yapılan ve kebap denen köftenin en meşhur iki adresi Eskiçarşı içindeki Destan ve Kosmos. Destan biraz daha turistik restoran gibi ve yanında acı kırmızı sos da verdiği için Türkler arasında daha popüler. Şehrin börek çeşitleri de çok meşhur ama içlerinde pişirme tekniğiyle de en özel olanı, Arnavutların çok sevilen ve yapımı çok meşakkatli olan fliya böreği...
#ÜsküpŞeflik mesleği günümüzün ‘pop star’lığı gibi. O da bu mesleğin en popülerlerinden. “Hayatımdan yemeği çekip alsan yaşamımın tadı tuzu gider” diyor. Türkiye’deki ilk restoranı Efendy’yi açan Somer Sivrioğlu’yla buluştuk; şefliği, mekânını, anneannesiyle başlayan yemek tutkusunu ve bilinmeyenlerini konuştuk; “Gençken kalbini kırdığım, kendilerini soğuk odaya kilitleyen şefler olmuştur. Hepsinden özür dilerim.”
#Somer SivrioğluKayak, zevkli olduğu kadar enerji gerektiren bir spor. Ama biz çok şanslıyız… Türkiye’deki önemli kayak merkezleri lezzetleriyle de şöhretli şehirlerin zirvelerinde kurulu. Peki, dağında kaydığımız şehrin hangi lokantasında ne yiyeceğiz? Bu şehirlerde lezzetin peşine düşüp kayakta yakılan kalorileri geri kazandıracak adresleri derledim.
#HürriyetBir masanın etrafında buluşmak kadim bir gelenektir. Sevinçler, üzüntüler, kutlamalar, gözyaşları da olur sofrada. İstanbul da aslında bizi bir arada tutan büyük bir sofra gibi. Bu sofra bugünlerde Emirgân’daki Pembe Köşk’te kuruldu. Hem bu lezzetler hem de semtin değerleri arasında bir geziye çıkalım bu hafta.
#HürriyetBalkanlar’ın tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini en iyi yansıtan şehirlerdendir Saraybosna. Müzeleri, camileri, kiliseleri, medreseleri, çarşılarıyla ünlü bir şehir. Her ne kadar küçük ve birkaç günde keşfedilebilir gibi görünse de farklı yönlerini keşfetmek zaman ister. Kısa sürede insanı etkisi altına alan kentin belli bir ziyaret zamanı yok. Çünkü yazı ayrı, kışı ayrı güzel. Üstelik iki kayak merkeziyle şu sıralarda kar tatili planlayacaklar için farklı bir deneyim vaat ediyor.
#HürriyetYeni bir şeye başlamak için önce eskiye güzel veda etmek gerekir bence. Zor olanın öğreticiliğini hatırlayarak yeni bir başlangıca adım atmak için ben de size farklı rotalarda yılbaşı önerileri hazırladım bu hafta. Plan yapmayı son dakikaya bırakmış olanların hayatını kurtaracak listemde çok özel butik oteller var.
#HürriyetSohbet etmeye, kahve içmeye, tuz istemeye ya da yardım etmeye gideriz ya komşuya... Samimisinizdir, o kapı size her daim açıktır. İşte Bulgaristan da öyle gerçekten... Ortak kültürümüz nedeniyle sokaklarında gezerken kendinizi evinizde hissedeceğiniz bu ülkeye,ister deniz, ister kayak, ister kültür turizmi, isterseniz de termal sularında tedavi olmak için gidebilirsiniz.
#Melih DaşgınBalkanlar’ın en güzel ve en yeni ülkelerinden biri olan Karadağ, tarihi dokusu ve doğası korunmuş kentleri, bakir dağları ve ormanlarıyla bir cazibe merkezi. Kruvaziyerlerin durak noktası haline gelen masalsı Kotor Körfezi, adrenalin meraklılarına kayak ve rafting yapma imkânı sunan UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Durmitor Ulusal Parkı... Huzur arayanların adresi Karadağ’da gezilecek çok yer var.
#Gazetehaberleriİstanbul’un, yaklaşık 750 bin nüfusuyla Anadolu’daki pek çok kentten büyük ilçesi Pendik’e Balkan mutfağı temsilcileriyle tanışmak için gittim. Kurutulmuş etin, cevapi köftenin, soka ve nicelerinin Türkiye içinde en özgün, leziz halleri için siz de Pendik’e yolunuzu düşürün.
#Boşnak MutfağıKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Beyoğlu Kültür Yolu projesi kapsamındaki Atatürk Kültür Merkezi'ni (AKM) haziran ayında açmayı planladıklarını belirterek, "Pandeminin de zayıflamasıyla birlikte haziran ayı itibarıyla Beyoğlu Kültür Yolu'nda festivaller yoğun bir şekilde başlayacak. Amacımız hızlı bir şekilde Beyoğlu'nu eski canlılığına geri getirmek." dedi.
#Mehmet Nuri Ersoyİrlanda’da, küçük balıkçı kasabası Baltimore’da açtığı Dede isimli restoranda “Türk lezzetlerinden esintiler sunan” başarılı şef Ahmet Dede aldığı Michelin yıldızıyla gururumuz oldu. Türk yemeklerini modernize eden Dede de Türk mutfağının yanlış tanınmasına üzülüyor, “Maalesef Türk mutfağı, Avrupa’da sadece büfeden kebap alıp, içine acılı sosu basıp yenen bir yemek olarak tanınıyor” diyor.
#GazetehaberleriTürkiye her bölgesiyle farklı lezzetlere ev sahipliği yapıyor. Ege mutfağıysa bambaşka bir kültür. Zeytinyağlıları, ot yemekleri, deniz ürünleri… Hepsi ayrı ayrı insanı ‘yola çıkaracak’ cinsten. Jürimize “Ege’de bölgeye ait yemekleri deneyebileceğimiz en güzel restoranlar hangileri?” diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi sıraladık.
#Ege MutfağıPandemi günlük alışkanlıklarımızı değiştirdi. Bu değişimden tatillerimiz de nasibini aldı. İngiltere’nin de Türkiye’den gelenlere karantina uygulama kararı alması, gidebileceğimiz rotaları iyice kısıtladı. Yaz boyu Türkiye sahillerini karış karış gezdim. Yurtdışı içinse tercihim sonbaharın renkleriyle Belgrad’ı yeniden görmek olacak. Üstelik yakın… Üstelik vizesiz…
#Saffet Emre TonguçTürkiye İzcilik Federasyonu (TİF) Başkanı Hasan Dinçer Subaşı, Milli Mücadele dönemi kahramanlarından "Kara Fatma"nın, yetim izciler ile 1920 yılında çekilmiş fotoğrafıyla, bu yetim izcilerden birinin 1915 yılına ait izci emek defterine ulaşıldığını söyledi.
#HaberKar kalınlıkları ideale ulaştı, kayak merkezleri yükünü aldı. Şimdi beyaz zirvelerin tadını çıkarmanın tam zamanı. Ancak unutmayın, bu zorlu spor bolca kalori harcamak anlamına geliyor. Neyse ki hangi dağı seçerseniz seçin eteklerinde sizi bekleyen lezzet dolu bir şehir var. Kayak tutkunlarını mutlu edecek tüyolar burada.
#SeyahatHrant Dink Vakfı, İstanbul’daki 900’e yakın yapıyı ve tarihini KarDes adlı bir mobil uygulamaya yükledi. Uygulamayla bu yerlerin ve orada yaşamış kişilerin hikâyelerini ünlü sanatçıların seslerinden Türkçe ve İngilizce dinleyebiliyor, eski fotoğraflarını görebiliyorsunuz. KarDes’le Bahariye’de 10 duraktan oluşan bir tura çıktık. İşte notlarımız...
#SporTürkiye’de gastronomi sektörünün en önemli buluşmalarından biri olan Sirha İstanbul, 14-16 Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. HORECA sektörünün uluslararası buluşması bu yıl şeflerin olimpiyatı Bocuse d’Or ve dünyanın en önemli kahve organizasyonu SCA’nın Türkiye Şampiyonası’na da ev sahipliği yapacak. Sirha İstanbul’un bu yılki teması ise gastronomi dünyasının trendlerinden artizan ekmek olacak.
#Sirha İstanbul